Najave i događanja

“Potrebna nam je svakodnevna edukacija jer se količina podataka i znanja u svijetu udvostručava svakih 10 minuta” – poručila je Sandra Švaljek

U četvrtak, 14. rujna 2023. u Gradskoj knjižnici Krapina održana je radionica sa ekonomskim temama sa zamjenicom guvernera HNB-a Sandrom Švaljek, doktoricom znanosti i našom Krapinčankom.

Uvodno se obratila Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ uz zahvalu zamjenici guverenera HNB-a Sandri Švaljek na dolasku i podršci radu Poduzetničkom klubu žena te zahvalila svim suorganizatorima s kojima realiziraju mnoge aktivnosti tijekom godine.

-Ovo je još jedan događaj u nizu kojim Poduzetnički klub žena KZŽ, zajedno sa svojim partnerima organizira događanja na kojima se predstavljaju uspješne žeme koje nas sve inspiriraju i ohrabruju svojim karijerama i postignućima. Danas je s nama zamjenica guvernera HNB-a, naša Krapinčanka Sandra Švaljek, žena koja je svima nama uzor i kojoj se ovim putem zahvaljujem na podršci u našim aktivnostima komuniciranja i naglašavanja tema vezano uz rodnu ravnopravnost, kao i poticanje žena na poduzetništvo i još jače uključivanje u sve društvene aktivnosti. Tako nam je gospođa Švaljek došla kao panelistica već na prvu Konferenciju “Žene i poduzetništvo u KZŽ” još 2019. godine. Danas će sa nama, na ovoj edukativnoj, interaktivnoj radionici podijeliti svoja saznanja vezano za inflaciju i kako sve ove krize oko nas utječiu na naš standard bilo u poduzetništvo ili u našoj svakodnevnici – istaknula je Leljak.

Ravnateljica knjižnice Maja Vukina Bogović kazala je kako je počašćena što ima prilike vidjeti i upoznati u ovoj knjižnici poznatu i uspješnu Krapinčanku.

-Malo ozbiljniju temu imamo večeras nego inače, ali to ne znači da nema zanimanja i svakako ćemo dalje u tom smjeru raditi i prijavljivati ovakve edukacijske projekte i na natječaje. Knjižnica je otvorena za sve ove lijepe priče i za predivne suradnje, tako da se zahvaljujem svima i pogotovo suradnicima i medijima – rekla je Vukina-Bogović.

Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica prisjetio se kako je Sandra Švaljek dala podršku i kod samog osnivanja Veleučilišta te joj ovom prigodom zahvalio.

-Pomagala je i onda, čak je potpisala da će kod nas i raditi i predavati što nam je trebalo da bi uopće pokrenuli i osnovali našu visokoobrazovnu ustanovu i evo, od tad do danas uvijek je tu, uz Krapinu i dolazi u Krapinu – kazao je Sikirica.

Punu podršku radu Poduzetničkom klubu žena KZŽ od samih početaka daje i HGK Županijska komora Krapina, što je i naglasio predsjednik Anđelko Švaljek.

-Uvijek podržavam vaša nastojanja da se okupljate i da zauzimate aktivnu ulogu u društvu. Na žalost još uvijek smo muško društvo, muškarci dominiraju, ali se uvijek u ženskom društvu ponašamo drugačije i bolje i zato je važno da postoje ovakve inicijative. Današnja tema je vama ženama urođena, jer trebamo se samo prisjetiti naših mama i baka, koje su uvijek sa svojim skromnim znanjima imale ušteđevine za nas mlađe i poticale su nas na štednju. Danas ćemo imati priliku na top razini čuti mišljenje i stavove o ovim temama. Zahvaljujem se gospođi Švaljek na ovoj prilici i ono što Snježana uvijek istiće, ovo ima i jednu drugu dimenziju – inspirativnu i vi ste ne samo stučnjakinja nego i uzor mnogim nlađima – istaknuo je Švaljek uz zahvalu Sandri Švaljek na odvojenom vremenu i dolasku.

Tijekom izlaganja u kojem je Sandra Švaljek govorila i o ljubavi prema knjižnicama i zašto joj je posebno drag ovaj prostor, kako je tekao njezin poslovni put i napredak u karijeri, saznali smo puno o izazovima i krizama u našem okruženju, upoznali rad naše središnje banke, komentirali kako inflacija utječe na potrošaće i poduzetnike i naše svakodnevno funkcioniranje.

Također smo se dotaknuli teme koliko je važno cjeloživotno, tj. svakodnevno učenje jer se količina podataka i znanja u svijetu udvostručava svakih 10 minuta. U konstruktivnoj raspravi dotaknuli smo se i aktualnih tema koje se danas neminovno svima nameću, tema demografskih i klimatskih promjena, obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije, razgovarali smo i kako je potrebno da se svi u društvu angažiraju kako bi zadržali mlade, obrazovane ljude da svoje karijere grade ovdje, u Hrvatskoj.

Osvrt na sam događaj dala je i Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a kazavši kako je usprkos kiši ova radionica sa ekonomskim temama odrađena sa većim brojem posjetitelja i vrlo zainteresiranom i angažiranom publikom.

-Govorila sam o raznim temama, između ostalog inflaciji, o krizama u kojima živimo, nekim predviđanjima za budućnost, ali naravno i o financijskoj pismenosti koja nam je bila danas glavna tema i htjela bi poručiti svima da u pogledu financijske pismenosti uvijek slijede neka načela kojih bismo se svi trebali držati. Prvo od tih načela je, kako to mi ekonomisti obično kažemo “ne sva jaja u jednu košaru”, znači imovinu koju imamo treba rasporediti u različite vrste imovine jer na taj način najbolje čuvamo njezinu vrijednost. Druga važna stvar je da veći rizik podrazumijeva i veće profite, odnosno veći profiti su najčešće povezani sa većim rizikom. Ako vam netko nudi mogućnost velike zarade, budite oprezni, jer to obično povlači za sobom veliki rizik od gubitka. Treće načelo je, ako je nešto predobro da bi bilo moguće, onda je najvjerojatnije i vrlo, vrlo rizično, odnosno doista predobro da bi bilo moguće. – naglasila je Švaljek dodavši kako je bilo raznih epizoda sa različitim vrstama imovine gdje su se nudile i obećavale velike zarade, ali na kraju je došlo do velikih padova vrijednosti i velikih gubitaka.

-Ova publika koja je danas bila ovdje je pokazala veliku razinu, ne samo financijske pismenosti, nego i neke društvene osviještenosti i razumijevanja ekonomskih situacije i problema s kojima se susreće ne samo Hrvatska nego i Europska unija. Prepoznate su teme demografskih promjena, promjena na tržištu rada i prepoznata je tema energetske i klimatske tranzicije. To je nešto što čak i nisam očekivala. Mislila sam da ćemo se zadržati na području financijske pismenosti, ali bilo je interesa i za te globalne teme. Vrlo mi je drago što smo otvorili raspravu o tim pitanjima i veselim se nekim idućim susretima – poručila je zamjenica guvrenera HNB-a Sandra Švaljek.

Edukativnu radionicu organizirao je Poduzetnički  klub žena KZŽ u suorganizaciji sa Gradskom knjižnicom Krapina, Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina i HGK Županijskom komorom Krapina, a medijski pokrovitelji ZIP portal i sjever.hr .

sleljak/zip.com.hr 15.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version