Connect with us

Aktualno

Sustav e-Građani unaprjeđuje svoje usluge

Unaprjeđenje e-usluga nastavlja se projektom Implementacija e.Standarda.

Ukupno će pet usluga biti omogućeno projektom “Implementacija e.Standarda i daljnje unaprjeđenje sustava elektroničkih usluga” koji provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva piše Poslovni.hr.

Cilj projekta je omogućiti ujednačen pristup te standardizaciju elektroničkih usluga, kao i njihovu nadogradnju.

Samo kroz NPOO za digitalnu je transformaciju rezervirano 1,3 milijardi eura. Trenutačno su kroz sustav e-Građani dostupne 104 elektroničke usluge koje je koristilo 1,8 milijuna građana.

Da po tom pitanju državni ured zadužen za digitalizaciju javnog sektora ima mnogo posla pokazalo je i neki dan objavljeno izvješće Europske komisije “Digitalno desetljeće” (bivši DESI indeks). Prema njemu Hrvatska najviše zaostaje upravo u pružanju javnih digitalnih usluga.

Ono što je najveći nedostatak procesa digitalizacije javnog sektora je činjenica da podaci, odnosno razni registri i baze podataka, između tijela državne i javne uprave nisu povezani. To pak znači da građani i poduzetnici za svaku traženu digitalnu uslugu iznova moraju davati podatke.

Nakon 28 mjeseci, koliko će trajati njegova provedba, napravljena će biti web stranica sa svim informacijama o e.Standardu. Upravo bi taj portal tijelima javne uprave trebao olakšati implementaciju e.Standarda jer će sve informacije o njemu biti dostupne na jednom mjestu.

Također, napravljen će biti i informacijski sustav, kojem će moći pristupiti ovlašteni službenici, i u kojem će javna tijela moći prijavljivati svoje usluge. Usto, tri će elektroničke usluge biti nadograđene.

Tako će u sklopu projekta vrijednog 1,1 milijun eura, a koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, Državna geodetska uprava nadograditi registar prostornih jedinica. Državni zavod za intelektualno vlasništvo će nadograditi prijavu intelektualnog vlasništva, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo zdravstva sustav priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Za takav sustav pak, osim mnogo posla, stoji i mnogo, uglavnom EU novca. Samo kroz NPOO za digitalnu je transformaciju rezervirano 1,3 milijardi eura.

zip.com.hr/ Poslovni.hr 09.10.2023.

Continue Reading

Aktualno