Nakon dvije godine pauze u Lobor se vratila omiljena kulinarska manifestacija – u petak. 09. prosinca 2022. je ponovno održana najpoznatija loborska kulinarska manifestacija, „Loborska devenica”.
Stručni žiri nije imao lak posao budući da su loborske devenice iz godine u godinu sve bolje, pa su odlučivale nijanse.
Potvrdio je to i predsjednik žirija, poznati hrvatski chef Tomislav Špiček koji je objasnio kako su ocjenjivali okus, izgled i sastav: “Loborsku devenicu zadnji put smo ocjenjivali prije dvije godine i mislim da idu sve bolje i bolje. Mogli smo malo samo govoriti o tome je li prepikantno, je li u pretankom crijevu, a okusi i sve ostalo bilo je izvrsne kvalitete. Svaka kategorija ocjenjivala se bodovima od 1 do 25 i na kraju su se bodovi zbrojili. Četiri člana žirija ocjenjivala su devenice pred svima, tako da je sve transparentno” – rekao je Špiček.
Poručio je i kako ljudi često misle da se u devenicu samelje sve i svašta, no to nije tako. Dapače, kako bi proizvod bio kvalitetan u njega moraju ići kvalitetno meso i kvalitetni sastojci.
Zadovoljna što se nakon dvije godine ova kulinarska manifestacija ponovno održala bila je i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih poručivši kako su sretni što je „Loborska devenica” i ove godine pun pogodak: “Devenice u Loboru svake su godine sve bolje i kvalitetnije na što smo ponosni i s ovom manifestacijom nastavljamo i dalje, ali ne samo u ovakvom obliku, već i u proširenom. Ono što Općina Lobor priželjkuje već duže vrijeme je da se loborska devenica zaštiti kao tradicionalno zagorsko jelo, jelo koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenašati na naše mlađe naraštaje.” – kazala je Jembrih poručivši kako upravo s ovakvim događanjima i manifestacijama idu prema cilju.
Iako pred njima nije bio lak zadatak, stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Stjepan Adanić, Anica Petrinec, inače šefica kuhinje u Lobor-gradu te poznati zagorski ugostitelj Marijan Jembrih izabrali su najbolju devenicu – onu Ivana Fereka koji ih sprema već 50-ak godina.
“Ta je tradicija u našoj kući puno duža, a upravo su neki od posebnih sastojaka koje stavljamo ključni za ovu današnju pobjedu. Uz to je naravno bitna i ljubav, ali treba znati i uživati u izradi ovog specijaliteta – rekao je Ferek.
U sklopu manifestacije održano je i kušanje mladih vina loborskih vinogradara, a kako je istaknuo Nikola Lesičar,predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Kliet” Lobor, vina je ocjenjivala degustatorica Mirela Osrečak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja je pohvalila kvalitetu tamošnjih vina i poručila kako imaju velik potencijal.
“Prikupili smo 23 uzorka vina i svi uzorci bili su bez ikakvih mana odnosno sva su vina bila prihvatljiva i kvalitetna. To nam govori da je zagorska regija na samom vrhu vinarskog svijeta i jako je bitno spojiti eno i gastro priču, što mi na ovoj manifestaciji i radimo. Uz devenicu koja je autohtono loborsko jelo savršeno pristaju i naše vinske delicije,” – rekao je Lesičar dodavši kako je predstavljeno najviše miješanih vina, ali i graševine, rajnskog rizlinga te žutog muškata.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.