Connect with us

Društvo

Klanjčani ponovno imaju svoje kino – svečano otvoreno Kino Martin

Grad Klanjec i njegovi građani napokon su dočekali otvorenje svog staro-novog Kina Martin.

Kino Martin, simbol kulturnog života u gradu Klanjec, napokon je otvorio svoja vrata za sve ljubitelje filma i umjetnosti. U prepunoj dvorani, uz prisustvo mnogih uzvanika, prijatelja i članova zajednice, svečano su obilježili početak nove ere za zajednicu. Iako kino djeluje već neko vrijeme, proteklog je četvrtka ono svečano otvoreno uz prigodan program.

Nakon projekcije, prisutni su zaplesali uz ritmove benda Vrijeme Vinila. Njihova glazba, koja spaja nostalgične zvuke prošlih desetljeća s modernim interpretacijama, podigla je atmosferu na viši nivo. Slavlje se nastavlja s trodnevnim programom.

– Mi nismo na početku, naša plovidba traje neko vrijeme ali nismo ni na kraju – imamo puno milja za prijeći, negdje smo između. U liminalnom prostoru. Otkrili smo da riječ ‘LIMEN’ na latinskom znači prag. Jedino što treba je usuditi se prijeći ga. Dobrodošli kući – poručili su iz Kina Martin.

Naime, Kino Martin povezano je s imenom Martina Someka, legendarnog klanječkog projekcionista. Svi ga pamte i svatko ima anegdotu o njemu. Stariji se s osmijehom prisjećaju njegovog fiće, francuske kapice i premotavanja filmskih rola, dok mlađi pričaju koliko su puta od “stričeka Martina” žicali filmske plakate.

Iako nisu uspjeli pronaći niti jednu njegovu fotografiju, iz priča i sjećanja uspjeli su skicirati njegov lik, koji je na početku jedno vrijeme “boravio” naslonjen na prozorčiće projekcijske kabine. Kasnije je iz toga nastao i logotip kina za kojeg su zaslužni Dorotea Škrabo i Marko Dajak. Premda se kino prvo zvalo “Jedinstvo”, nakon Martinove smrti kino kojeg su tada vodili Snježana Horvatin i Vitomir Zamuda u sklopu klanječkog Narodnog sveučilišta, odnosno Kulturnog centra je preimenovano u “Kino Martin”.

Nakon što su 2021. godine čuli priču o filmu “Martin u oblacima”, organizatori su odlučili i taj film dovesti u Kino Martin. Naime, kada je ranih 1960-ih godina u kina stigao film Branka Bauera “Martin u oblacima”, navodno se Martin ozbiljno naljutio kada je išao na klanječku željezničku stanicu po nove filmske kopije koje su stigle. Među njima je bio i spomenuti naslov, za kojeg je Martin bio uvjeren da je poslan kao neka spačka, odnosno da mu je netko smjestio i da se s njime šali. Odbio je prikazati film i poslao ga natrag za Zagreb.

Tako u Klanjcu nikada nije prikazana Bauerova komedija, a organizatori su odlučili jučer baš tim filmom odati počast Martinu, ne kao “spačku”, već uz veliko poštovanje osobi koja je za ovo kino živjela.

– Dragi Martine, nove filmske pustolovine ponovno počinju, a mi ćemo se truditi s jednakim žarom živjeti za ovo kino, za nove publike i klince koji će možda žicati plakate filmova – poručili su iz Kina Martin.

zip.com.hr 18.05.2024.

Continue Reading

Aktualno