U srijedu, 29. ožujka 2023. godine u poslovnici Gradske pekarnice Pekom u centru grada Krapine, predstavljen je nastavak projekta „Tradicija na suvremen način“ te uskrsna događanja u Krapini.
Naime, Gradska pekara „Pekom“, kao pridruženi partner u projektu, svojom dugom tradicijom pekarstva, stručnošću i znanjem doprinijela je razvoju aktivnosti projekta kroz zajedničko ukrašavanje izloga pekare, na kojem su radili učenici ŠUDIGA.
Nedjeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine predstavila je događanja u sklopu manifestacije “Vuzem u Krapini”, a u sklopu kojeg se odvijaju i aktivnosti projekta “Tradicija na suvremen način”. Projekt provode zajedno sa partnerima: Srednjom školom Pregrada, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i tvrtkom Pekom iz Krapine uz pokroviteljstvo Grada Krapine.
-Događanja su već krenula sa otvaranjem izložbe pisanica u gradskoj Galeriji proteklog vikenda, imamo ukupno 8 novih velikih pisanica koje su izložene na otvorenom. U sklopu 830 obljetnice Grada Krapine napravljeno je 830 novih, manjih pisanica koje su izradile osnovne škole i dječji vrtići s područja našeg grada, koje će biti obješene u samom Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda – kazala je Vodolšak istaknuvši da je završetak svih programa ove subote, 01. travnja kada će u Krapini po prvi puta biti organiziran Uskrsni sajam, na kojem će promovirati zajednički projekt “Tradicija na suvremen način”.
-Svoju uskrsnu ponudu izložit će 15-ak izlagača, biti će i ugostiteljska ponuda, program ćeam će započeti u 18 sati, a nakon toga u 20 sati slijedi koncert Mije Dimšić u Parku – najavila je Vodolšak i pozvala sve da planiraju subotnje popodne i večer provesti u Krapini.
Direktorica Pekoma Katarina Posilović zahvalila je svim partnerima na sudjelovanju u ovom nadasve zanimljivom projektu “Tradicija na suvremen način”.
-Mislim da je projekt vrlo zanimljiv i inovativan i nadam se da će ispuniti i vaša i naša očekivanja – kazala je Posilović te dodala da su zahvalni učenicima Srednje škole Pregrada koji su ustupili recepturu modernih mafina bez glutena za daljnju proizvodnju “Pekomu” Krapina.
Učenica Martina Bobek, slastičarka i Valerija Hržica, koordinatorica projekta “Tradicija na suvremen način” iz Srednje škole Pregrada pojasnile su što im je bilo važno kod izrade proizvda.
-Tradicionalni okusi, mak, limun, u nečem suvremenom a to je taj muffin i još bez glutena, želimo povezati tradiciju i nešto zdravo – poručila je Hržica, a učenica 3. k razreda SŠ Pregrada Bobek sretna je što su uspjeli povezati nešto moderno, tradicionalno i zdravo te dodala da su izradili ove muffine bez glutena i sa ostalim zdravim sastojcima kao što je med, jabuke, borovnice i šećer bez kalorija.
Učenica Magdalena Škreblin i Božica Šarić, ravnateljica ŠUDIG-a Zabok također su pojasnile od čega su se sve sastojale njihove aktivnosti u sklopu projekta “Tradicija na suvremen način”.
-Krapina njeguje i čuva tradiciju i upravo ovaj na projekt tu tradiciju želi osuvremeniti, modernizirati i prikazati neke nove forme u vizualnoj umjetnosti i dizajnu – istaknula je Šarić i dodala da su u Krapini oslikavali pisanicu, radili radionice s učenicima osnovnih škola i oslikavali čestitke. Učenica 4. razreda industrijskog smjera ŠUDIG-a Škreblin kazala je da su radili zdjelice za muffine od gline, glazirali ih tj. koristili su tradicionalan materijal koji su koristili na moderan način i modernijih oblika, uređivali su izlog pekarnice Pekom tu na Trgu, a izradili su i jumbo plakat za najavu “Vuzma u Krapini”.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.