Connect with us

Ekologija

-Nova lokacija proizvodnje odlično je rješenje i za tvrtku i za grad Zabok, uloženo je 2,5 mil. eura – poručio je Josip Kolar, direktor Regeneracije non-wovens

Regeneracija non-wovens svoju proizvodnju preselila je na novu lokaciju u Mokrice. Nakon 70 godina rada na staroj lokaciji u Zaboku, veliki je to zahvat koji je uspješno završen.

-Kada govorimo o razlozima preseljenja proizvodnje na novu lokaciju, jedan od njih je svakako
stvaranje boljih uvjeta rada, optimizacija poslovnih procesa, smanjenje troškova i postizanje
veće efikasnosti. S druge strane, dosadašnja lokacija koja se nalazi nadomak samog centra
grada, nudi mogućnosti za prenamjenu objekata u druge, trgovačko-poslovne svrhe, a
obzirom na smjer razvoja grada, za očekivati je da se klasične industrije pomaknu od samog
centra. Smatramo da je to dobro rješenje i za tvrtku i za grad Zabok – kazao je Josip Kolar, direktor Regeneracije non-wovens dodavši kako je vrijednost investicije oko 2,5 milijuna eura.

Naime, novi proizvodni pogoni protežu se na površini od 5.000 četvornih metara, kapacitet proizvodnje na novoj lokaciji je cca 2 miliona m2 mjesečno, trenutno radi 60 radnika, a rad je, ovisno o fazi proizvodnje, organiziran u različitim smjenskim režimima.

Neke faze rade u dvije, a neke u 3 smjene, pojasnio je pomoćnik direktora za prodaju, Goran Mikac.

-Da bi postigli puni kapacitet potrebno je zaposliti još 20 radnika. Tražimo radnike uglavnom srednje stručne spreme tekstilnog ili strojarskog usmjerenja, ali to nije uvjet. Regeneracija non-wovens, kao što znate, bavi se prikupljanjem tekstilnog otpada kojeg zatim mehaničkim postupkom na ekološki prihvatljiv način pretvara u sirovinu za izradu gotovih proizvoda koji se zatim izvoze na tržišta zapadne Europe. Time se zapravo zatvara krug u modelu kružnog gospodarstva u kojem tvrtka posluje već dugi niz godina. Godišnje zbrinemo cca 6.000 tona tekstilnog otpada – naglasio je Mikac.

Kružno gospodarstvo je danas imperativ

U Europi se godišnje proizvede gotovo 13 milijuna tona tekstilnog otpada, a trenutno se prikupi svega 22 posto tekstilnog otpada za ponovnu uporabu ili recikliranje. Samo odjeća i obuća čine 5,2 milijuna tona godišnje, a to je otprilike 12 kg otpada po osobi godišnje. Ostatak uglavnom završava na odlagalištima ili na spaljivanju. To se sada mijenja, odnosno Europska komisija predložila je pravila kojima se uvodi odgovornost proizvođača u tekstilnoj industriji za cijeli životni ciklus njihovih proizvoda i kojima se podupire održivo gospodarenje tekstilnim otpadom.

-Ova inicijativa ubrzati će razvoj sustava odvojenog prikupljanja, sortiranja, ponovne uporabe i recikliranja tekstilnog otpada u skladu sa strategijom EU za održivi i kružni tekstil. Sve to kod nas budi optimizam pa je to i jedan od razloga da dalje razvijamo biznis recikliranja tekstilnog otpada i daljnje prerade, odnosno proizvodnu proizvoda iz recikliranih tekstilni materijala. Napomenut ću da smo zapravo jedna od rijetkih europskih tvrtki koja zaokružuje cijeli poslovni proces – od prikupljanja tekstilnog otpada do proizvodnje gotovih proizvoda iz njega, djelujući na taj način u modelu kružnog gospodarstva – pojasnio je Goran Mikac dodavši kako je danas ekologija, održivost, kružno gospodarstvo i slični termini svojevrstan „nice to have“ u prezentaciji poslovanja neke tvrtke.

Regeneraciji je od 1954. godine recikliranje u genetskom kodu

Regeneracija non-wovens, od kada je osnovana 1954. godine, zapravo djeluje u modelu kružnog gospodarstva i djelatnosti recikliranja tako da za njih to nije nešto prema čemu teže, nego ono što zapravo jesu i što je na neki način ugrađeno u genetski kod tvrtke i čime se ona bavi od samih svojih početaka do danas.

Kako je i naglasio Josip Kolar, direktor Regeneracije non-wovens, ove godine se obilježava 70 godina rada tvrtke i to je jubilej na kojeg su izuzetno ponosni.

-To je gotovo jedan cijeli ljudski život u kojem se događaju različite stvari, različite promjene,
usponi, padovi, ponovna dizanja i sl. Isto je tako i s našom tvrtkom. Ono što je najvažnije je to
da smo sve to preživjeli, opstali i da smo i dalje na tržištu. Čak štoviše, jedan smo od lidera na
evropskom tržištu u plasmanu proizvoda za završne građevinske radove – naglasio je Kolar.

Također je dodao kako je ova cijela godina u znaku obilježavanja 70 godina rada, jer je to zaista značajna obljetnica, pa će tako organizirati i nekoliko događanja kroz tri teme.

-Prvo koje se odnosi na dizajn i tradiciju suradnje s brojnim umjetnicima kroz tvrtku reGALERIJA obilježeno je gostovanjem renomirane slovenske produkt dizajnerice Nike Zupanc koja je prisutnima osobno predstavila svoju knjigu, a koja predstavlja sažetak vlastitih razmišljanja i inspiracija i obuhvaća niz njezinih dizajnerskih ostvarenja. Na drugom će događaju biti predstavljeni novi projekti kroz prezentaciju prenamjene lokacije i nove sadržaje, dok će na trećem naglasak biti na povijesti recikliranja te na novoj tvrtki – Regeneraciji non-wovens koja nastavlja posao započet prije 70 godina kroz unaprjeđenje recikliranja tekstilnog otpada i proizvodnju netkanih tekstila – zaključio je Kolar.

sleljak/zip.com.hr 26.06.2024.

Continue Reading

Aktualno