Connect with us

Društvo

Veselo, šareno i raspjevano u Konjščini – Male maškare okupirale centar općine

Maškare su prilika za dobru zabavu koja se ne propušta, niti zaboravlja i jednom u godini nudi bijeg pod tuđu masku i opće šarenilo, a upravo su toga svjesni i u Općini Konjščina gdje je u petak prijepodne bilo posebno veselo.

Prostor ispred općinske zgrade, već tradicionalno, zauzele su razdragane male maškare predstavljajući svoje maske i kostime koje su vrijedno pripremali za ovaj poseban dan. Za raspjevano, rasplesano i šareno fašničko prijepodne pobrinuli su se učenici Osnovne škole Konjščina te mališani tamošnjeg Dječjeg vrtića, a bila je to prilika da se pokaže kreativnost bez granica kada su maske u pitanju.

– Svake godine obnavljamo tradiciju fašnika, nekad u školu, nekad van škole, ovisno o vremenskim prilikama. Djeca to vole i danas su svi posebno veseli – kazao je ravnatelj Osnovne škole Konjščina Zoran Vuger dodavši kako je u povorku uključeno oko 150 učenika od 1. do 4. razreda, a maske su učenici pripremali samostalno, ali i u školi.

– Uglavnom su sve te kostime imali unaprijed pripremljene jer jedva čekaju ovakve stvari -veselje, ples, no moram reći kako za njima ne zaostaju ni ravnatelj ni nastavnici. Naime, i mi smo djeca – rekao je ravnatelj Vuger.

Maskice onih najmlađih, vrtićkih skupina osmislile su odgojiteljice Dječjeg vrtića, dok su se u samu izradu uključili roditelji, a potvrdila nam je to ravnateljica Dječjeg vrtića Konjščina, Marina Benjak Bregeš dodavši kako je to jedan od oblika suradnje vrtića i obitelji.

– Naši mališani danas su mala licitarska srca i svi su u znaku ljubavi, a zapravo na taj način njegujemo i tradiciju, s obzirom na to da su licitari naš tradicionalni zagorski proizvod – rekla je ravnateljica Benjak Bregeš.

A upravo su mali licitari odnosno Dječji vrtić Konjščina, među masom razigranih maski odnijeli nagradu za najbolju grupnu masku. Glede pojedinačnih maski treće je mjesto pripalo atraktivnoj vampirici, drugo je mjesto odnijela maska akvarij, dok je pak titulu najbolje pojedinačne maske odnio slikar. Svi su ostali sudionici za svoj trud bili nagrađeni slatkišima i nezaobilaznim krafnama.

Svojim prisustvom male je maškare, kao i ovu lijepu tradiciju podržala i načelnica Konjščine Anita Krok.

– Predivno je vidjeti ovaj naš prostor pun djece veselih lica te raznih šarenih maski i veseli nas što je nakon više godina ponovno oživljena tradicija okupljanja mališana povod maškara ispred naše općinske zgrade. Djeca, kao i njihovi učitelji, odgojitelji i roditelji stvarno su si dali truda i izradili lijepe i zanimljive maske i kostime, tako da su zaslužili da ih pokažu te da za njih budu i nagrađeni – rekla je načelnica Krok dodavši kako se nada da će se dogodine okupiti još veći broj malih maškara te da će ponovno smijehom i plesom otjerati zimu.

zip.com.hr 18.02.2023.

Continue Reading

Aktualno