Connect with us

Savjetovanje i edukacija

ZAŠTO ZARAĐUJEMO MANJE OD MUŠKARACA NA ISTIM POSLOVIMA? 

Prema statističkim podacima žene zarađuju 11 posto manje od muškaraca na istim poslovima.

Statistika je i dalje poražavajuća, podaci su pokazali da se razlika u plaćama o kojoj se priča već godinama nimalo ne smanjuje. Bez obzira na vrstu zaposlenja, bez obzira na dobne skupine trend ostaje isti – žene zarađuju manje. Kako doznajemo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku zaposlene žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju oko 11 posto niže plaće od muškarca. U prosincu 2021. žene su u prosjeku zarađivale 6999 kuna, a muškarci 523 kune više, odnosno 7522 kune. Na razini Europske unije razlika je još izraženija i kreće se oko 13 posto. Visina plaća u EU, pa tako i u Hrvatskoj ovisi i o djelatnostima, a kako žene čine većinu zaposlenih u uslužnim djelatnostima, trgovini, tekstilu, obrazovanju, tzv. „soft“ djelatnostima, tako su i njihove plaće niže. S druge strane, poslovi u znanosti i tehnologiji još uvijek pokazuju znatno veću zastupljenost muškaraca, čak i do 80%.

Na neravnopravnost žena na tržištu rada i nejednak pristup prilikama zapošljavanja ukazuje mnogo faktora, uzroci su brojni i na žalost odražavaju širu društvenu sliku: rodno uvjetovana segregacija – zapošljavanje žena na manje plaćene poslove, niže hijerarhijske pozicije,, jaz u plaćama, niska stopa radne aktivnosti jer se žene opterećuju kućanskim poslovima i brigom o obitelji, a rad koji obavljaju bilo u kućanstvu bilo na poslu se još uvijek omalovažava Statistički podaci su također neumoljivi, iako nam je ponekad percepcija sasvim drugačija, npr. prema analizama muškarci u financijskom sektoru zarađuju oko 11.500,00 kuna neto na mjesec, a žene oko 9 tisuća kuna. U javnoj upravi te u obrazovanju muške su plaće oko 1.300,00 kuna više od ženskih, naravno jednim dijelom uzrokovano time što su muškarci češće na vodećim pozicijama, pa se sve to u konačnici očituje i u iznosu mirovina: u Hrvatskoj je mirovina žena za 28% manja od muškaraca.

Podaci Europske unije za 2020. godinu pokazuju da je razlika u plaćama najveća u Estoniji (25,6%), Češkoj (21,1%), Njemačkoj (21%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (20,8%). Najmanja je u Sloveniji (8%), Poljskoj (7,2%), Belgiji (6%), Italiji (5%) i Rumunjskoj (3,5%). Hrvatska se nalazi otprilike na sredini ljestvice s razlikom u plaćama od 11,6%. Jednaka plaća regulirana je i Direktivom Europske unije, no Europski parlament u više navrata je tražio njezinu reviziju i uvođenje novih mjera, a aktualna predsjednica Komisije Ursula von der Leyen obećala je da će njezina Komisija raditi na novoj europskoj rodnoj strategiji i obvezujućim mjerama vezanim uz transparentne plaće.

Iako manja razlika u plaćama u pojedinim zemljama ne znači nužno veću jednakost, nekad je manja razlika uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada, ovisno i o zanimanju, a treba uzeti u obzir da velik broj žena ne radi puno radno – podaci iz EU pokazuju da svega 8% muškaraca radi skraćeno, u usporedbi s 31% žena. Manji udio žena osobito je vidljiv na najvišim pozicijama: manje od 6,9 posto glavnih izvršnih direktorskih pozicija drže žene. Razlika u plaćama osobito pogađa menadžerice, koje po satu zarađuju 23 posto manje nego muškarci na istim pozicijama. Obzirom na manje plaće, ženama su smanjene i mogućnosti štednje i ulaganja, pa to dodatno povećava razlike u starosti i dovodi do većeg rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Zato je jako važna edukacija i financijska pismenost žena, preuzimanje odgovornosti za sve segmente svoga života, pogotovo financijski segment jer jedino financijska neovisnost dovodi do veće ravnopravnosti. Dugogodišnji patrijahalni sustav, odgoj i okruženje ugradili su nama ženama osjećaj manje vrijednosti, osjećaj nesigurnosti, dosta smo samokritične, uvijek nam treba dodatna edukacija, zbog viška empatije nekad ne znamo povući granice i zauzeti se za sebe. Ako smo poduzetnice, on se odražava u tome što imamo dosta nenaplaćenog posla, nekad previše dajemo klijentima da bismo dokazale svoju vrijednost i slično, pa je zato jako važno da žene imaju svoj novac i svjesno upravljaju tim novcem.

Žene zaslužuju biti jednako plaćene kao i muškarci, smanjenje razlike u plaćama će pomoći gospodarstvu i rastu BDP-a. Žene koje više zarađuju više troše, jačaju gospodarstvo i smanjuju opterećenost socijalnog sustava. Žene, uzmite stvar u svoje ruke, budite financijski pismene i neovisne, postavljajte pitanja, educirajte se i ohrabrite jedna drugu jer zajedno smo jače. Važno je povezivanje, umrežavanje, komuniciranje u javnosti o svim tim problemima, jer treba svakodnevno ukazivati na njih da bi se postigao pozitivan pomak.

Snježana Leljak/zip.com.hr 01.06.2022.

Continue Reading

Aktualno