Konferencije ZiP

ŽENE UKLJUČITE SE U POLITIKU I SAME KREIRAJTE ŽIVOT

Život i dalje kreiraju muškarci, ali da bi to promijenile moramo se još više angažirati i uključiti u politiku i to na svim razinama vlasti. Sa međusobnim podržavanjem, osnaživanjem za ulazak u politiku, stalnom komunikacijom u javnosti možemo se nadati boljem sutra – zaključak je sa Okruglog stola „Žene i politika” održanom u četvrtak, 30. lipnja 2022. u Krapini.

Okrugli stol organizirali smo u suradnji  i partnerstvu sa Krapinsko-zagorskom županijom koja nam je partner i u organizaciji Konferencije “Žene i poduzetništvo”. Analizirajući Krapinsko-zagorsku županiju u 32 jedinice lokalne samouprave imamo samo jednu gradonačelnicu, sedam načelnica i jedanaest predsjednica vijeća.

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega je 19 posto žena, pa stvari nisu onda tako loše za Zagorje, ako ne zagrebemo dublje ispod površine. Snježana Leljak, organizatorica i vlasnica i urednica ZIP portala smatra kako ova tema treba dobiti puno više prostora u javnosti: „Ispada da nama život i dalje kroje muškarci. Mi moramo brinuti za obitelj i djecu što u nama stvara unutarnji sukob kada želimo ostvariti svoje karijere u politici ili nekom drugom poslu. Tema se pokazala jako važnom, naše kolegice koje se bave politikom nailaze na dosta problema i trebalo bi čim više takvih tribina, okruglih stolova ili konferencija da se javno komunicira i pokuša promijeniti slika u medijima pogotovo političarki, da se ne gleda njihova frizura, haljina nego da se sluša sadržaj i da postane bitno ono što želimo reći“ – komentirala je Leljak istaknuvši kako su se sve sudionice složile da je riječ o važnoj temi kojoj je potrebno puno više komunicirati i puno više medijskog prostora.

Snježana Leljak, organizatorica

„Žene se moraju ohrabriti i biti spremne stati pred sve i jasno i glasno izreći svoje mišljenje i boriti se da ono bude uvaženo. Žena ženi bi uvijek trebala biti podrška, ako još to nismo naučile, možda bi morale pogledati naše muške kolege koji se uvijek drže zajedno i ne idu jedni na druge nožem. Ne smijemo biti toliko kritične prema drugim ženama koje su se odvažile i krenule graditi političku karijeru već im biti podrška i birati one koji će odlučiti za našu budućnost puno bolje nego što su to dosad odlučivali muškarci“  – zaključila je Leljak i dodala da se svakako mi žene moramo povezivati na svim razinama, bilo da se radi o politici, bilo da se radi o poduzetništvu ili menadžmentu.

Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu

Europarlamentarka Biljana Borzan, sudeći prema primjerima iz Eu parlamenta, položaj žena u politici će biti bolji ukoliko se za to same izbore, u prvom redu, uz potporu svojih kolegica: „Muškarci često nemaju osjećaj za žene u politici i ako žene ne budu jedna drugu podržavale teško da će doći do određenih poboljšanja. Izuzetno je važno da žene budu na pozicijama gdje se donose odluke, ne samo u politici, nego u gospodarstvu, jer na taj način društvo može izvući ono najbolje što ima. U Hrvatskoj je zastupljenost žena, kako u Saboru, tako i na operativnim funkcijama, u Vladi, a i na lokalnoj razini potpuno nezadovoljavajuća. Iskustvo pokazuju da zemlje koje imaju veću zastupljenost žena, poput Skandinavije koja ima više od polovice žena u upravljačkim tijelima, parlamentu, u vladi, a to su najuspješnije zemlje u Europi“ – istaknula je Borzan uz napomenu da trebamo „prepisati“  od boljih od nas. Osvrnula se na svoju karijeru u politici koja traje već preko 20 godina i priznala da i sama nekad ne zna koje sve funkcije je obnašala, ali da je prošla sve stepenice i u stranci i u lokalnoj samoupravi, Saboru, pa sve do EU parlamenta.

Jasna Petek , zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Jasna Petek , zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije zagovornica je kvota, jer da ih nema sigurno se neće omogućiti novim i kvalitetnim ženama pristup funkcijama i dužnostima: „Zagovornica sam i toga da se ne gleda spol pri određivanju mjesta na listama, nego da se gleda kvaliteta osobe. Kada govorimo o položaju žena u polici on uvelike ovisi o stavovima koje imaju i žene i muškarci. Stavovi su ono što se u nama samima i najteže mijenja zato je jako važno da djeca od najranije dobi imaju model ponašanja u obitelji koji će upravo uključivati podjelu poslova, odgovornosti, obaveza. Nakon toga izuzetno važan je školski sustav gdje premalo govorimo o tome. Jako mi je drago da na području KZŽ već nekoliko godina imamo građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u okviru koje se pomno obrađuju i teme ravnopravnosti spolova“ – rekla je Petek koja smatra da je o jednakim prilikama za žene i muškarce, bez obzira o kojoj društvenoj sferi se radi, važno govoriti od najranije dobi.

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor u drugom mandatu i potpredsjednica Županijske organizacije HDZ-a  

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor u drugom mandatu i potpredsjednica Županijske organizacije HDZ-a  smatra također da svi mi kao zajednica moramo poraditi na ohrabrivanju žena da se uključe u politiku: „Poznato nam je da se kroz vrijeme mijenja ta statistika i gledajući podatke, već je ove godine puno više žena u politici i na vodećim funkcijama što ravnateljstva, vođenja nekih državnih ustanova, a isto tako možemo se pohvaliti kako u Europskom parlamentu imamo veliki broj žena na vodećim funkcijama. No, ako se vratimo na lokalnu sredinu, tu imamo dosta veliki problem i zato pozdravljam ovakve okrugle stolove, prezentacije i edukacije da ohrabrimo naše žene jer one imaju kvalitete“  – rekla je Jembrih dodavši kako se žene ne smije podcjenjivati ni u čemu,  jer bez obzira na sve obaveze koje žena ima, još uvijek ima prostora da se počne baviti politikom za bolji položaj kako žena tako i cjelokupnog društva.

Suzana Žunić,  glasnogovornica HNS-a na županijskoj i nacionalnoj razini i članica Predsjedništva stranke

„Politika treba žene, žene su potrebne u politici i povijest je pokazala da sve velike promjene u društvu inicirale žene, tako da za nekakvu bolju i kvalitetniju budućnost i društvene odnose žene u politici itekako su potrebne. Da su žene na predsjedničkim funkcijama u SAD-u, Rusiji i Ukrajini, vjerujte da rata ne bi bilo. Zato mislim da je važno da se žene angažiraju i da istupe i u prvi plan, a ne da većinom budu u pozadini“ – istaknula je između ostalog Suzana Žunić,  glasnogovornica HNS-a na županijskoj i nacionalnoj razini i članica Predsjedništva stranke.

Nataša Krajačić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Zlatar Bistrica

Nataša Krajačić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Zlatar Bistrica naglasila je kako žene itekako imaju potencijala za bavljenje politikom, ali za to im je potrebna podrška na svim razinama, od obitelji, školstva, obrazovanja i šire zajednice, a toga još uvijek nema, puno se priča, ali konkretnih promjena u društvu nema, tj. Ima ali su tako spore i male da ih ni ne zamjećujemo: „Žene trebaju biti jedna drugoj potpora kako bi stvari krenule na bolje. Bitna je i edukacija od malih nogu, jer, ionako su sve te muškarce odgojile mame. Sve kreće iz obiteljskog doma preko škole i kasnije medija koji formiraju sliku ne samo o nama, nego nas samih o nama. Svi dionici društva trebaju se ponašati odgovorno kako bi ostvarili bolje uvjete i dali podršku ženama koje se žele baviti politikom“  – na kraju izlaganja rekla je Krajačić.

Sve sudionice su se uključile u raspravu i zaključak Okruglog stola „Žene i politika” je da sa svojim pozitivnim primjerima političarki, sa međusobnim podržavanjem, osnaživanjem drugih žena, mlađih žena za ulazak u politiku, stalnom komunikacijom teme u javnosti možemo se nadati boljem sutra. Potrebno je još puno ovakvih panela, tribina i tematskih konferencija i u manjim mjestima i situacija na terenu će se sigurno promijeniti nabolje. Žene, uključite se u politiku i same kreirajte život.

Žene i politika

Snježana Leljak / zip.com.hr   01.07.2022.

Aktualno

Exit mobile version