Društvo

Zahvaljujući mjeri s nacionalne razine, roditelji iz osam zagorskih općina neće plaćati troškove vrtića u lipnju

Na područje Krapinsko-zagorske županije, točnije u osam općina, stigle su 232 tisuće eura, odnosno milijun i 750 tisuća kuna za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2023. godini.

Naime, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić u utorak je uručila Ugovore o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2023. godini, među njima i za osam općina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

S područja županije sredstva u jednakim iznosima od 29.040,00 eura dobile su općine Budinščina, Gornja Stubica, Kumrovec, Lobor, Mače, Mihovljan, Sveti Križ Začretje i Tuhelj.

-Ova mjera, na koju su se isključivo mogle prijaviti općine, podrazumijeva osiguravanje financijske potpore iz Državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u općinama s potpomognutih područja. Riječ je o mjeri koja će značajno unaprijediti i poboljšati kvalitetu rada vrtića u spomenutim općinama, ali i uštedjeti sredstva roditeljima čija djeca pohađaju spomenute vrtiće – naglasio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović, pojašnjavajući za što će se utrošiti sredstva.

-Zahvaljujući većem dijelu od 232 tisuće eura, roditelji djece koja pohađaju vrtiće u ovih osam općina bit će oslobođeni plaćanja vrtića u lipnju. Ostatak sredstava iskoristit će se za pokrivanje raznih materijalnih troškova – pojasnio je Gregurović te zahvalio Vladi i resornom ministarstvu, odnosno Središnjem državnom ureda za demografiju i mlade na osiguranju sredstava, budući da se radi, napomenuo je Gregurović, o kvalitetnoj demografskoj mjeri.

-Vlada RH i Središnji državni uredu za demografiju i mlade prepoznali su važnost osiguravanja
najkvalitetnijih mogućih uvjeta za djecu u ruralnim sredinama. Poznato je da se ruralni krajevi suočavaju s depopulacijom i iseljavanjem stanovništva. Ovakve mjere bude nadu da se trend može preokrenuti i da osiguramo ostanak ljudi, prije svega mladih, na našim lijepim zelenim bregima – zaključio je prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Inače, od 2019. do 2023. vrijednost mjere iznosi 13 milijuna eura (98 milijuna kuna), a obuhvatila je ukupno 16.529 djece, među kojima i dobar broj djece s područja Krapinsko-zagorske županije.

zip.com.hr 19.04.2023.

Aktualno

Exit mobile version