Politika

U Općini Budinščina u tijeku je nekoliko velikih projekata, a radove je obišao i saborski zastupnik Žarko Tušek

U Općinu Budinščina u četvrtak je u posjetu, jednom od mnogih toj općini, stigao saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, Žarko Tušek koji je sa načelnikom Općine, Radovanom Hercigonjom te predsjednicom Općinskog vijeća Dijanom Margetić obišao radove u Općini Budinščina te rezimirao brojne općinske projekte.

Jedan takav zasigurno je Gerontološki centar u Zajezdi vrijedan 1.809.727,00 eura, odnosno
13.653.390,00 kuna. Kako je objasnio općinski načelnik Radovan Hercigonja, ovu investiciju ne bi mogli provesti do kraja da nije bilo EU fondova.

-Taj projekt je sufinanciran u potpunosti. Općina Budinščina ovdje nije trebala participirati sa
vlastitim sredstvima, sufinancirano je iz EU fondova u iznosu od 1.538.268,00 eura, a ostatak
sredstava, njih 271.459,00 eura, je iz nacionalne komponente. Sretan sam što ćemo taj projekt moći staviti u funkciju za ljude treće životne dobi – rekao je načelnik.

Istaknuo je kako Općina provodi nekoliko projekata koji su sufinancirani iz nacionalnih sredstava. Tako su na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavili projekt modernizacije nerazvrstane ceste na području općine vrijedan 68.382.00 eura, koji je od strane Ministarstva sufinanciran 61 posto. Na isto Ministarstvo prijavljen je i projekt izgradnje dječjeg igrališta uz dječji vrtić u Budinščini, vrijedan 46.741,00 eura, od toga je 53 posto sufinancirano od Ministarstva. Tu je još i projekt javne rasvjete vrijedan 30 tisuća eura, kao i projekt sanacije klizišta na groblju Sveti Križ vrijedan preko 80 tisuća eura.

Da nije samo Općina Budinščina uspješna u povlačenju sredstva pokazuje i projekt koji se provodi u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina vrijedan 379 tisuća eura, odnosno nešto manje od 3 milijuna kuna. Naime, na taj se projekt škola samostalno prijavila i jedina je škola iz Krapinsko-zagorske županije koja je uspjela u tome, a radi se o projektu SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu”.

Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako se Općina Budiščina unatrag 15 godina uvelike promijenila.

-Ono što se dogodilo u Općini Budinščina nije iskorak, nego milenijski iskorak. Svaki od ovih
projekata od prvog sam dana pratio i pomagao koliko sam mogao, a sve su to stvari koje toliko
mijenjaju kvalitetu života na ovom prostoru da je to neprocjenjivo – rekao je Tušek te pohvalio
načelnika Hercigonju i njegov tim na odličnim rezultatima.

Kako je istaknuo, ono što mijenja Hrvatsku u cijelosti su fondovi Europske unije. Dodao je kako Hrvatska ima odlične rezultate te da su njezini makroekonomski pokazatelji danas potentniji od velikog dijela starijih, bogatijih i moćnijih članica EU kao i da je Hrvatska u korištenju mehanizma za oporavak i otpornost među tri najproduktivnije članice EU.

Tušek je najavio i da se priprema niz natječaja iz više ministarstava koji će biti usmjereni prema malim projektima komunalne infrastrukture što samo potvrđuje koliko Vlada RH-a, na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, u fokusu ima ulaganje i razvoj lokalne zajednice. Ujedno je poručio kako je svih ovih godina bio na usluzi Općini Budinščina da će tako biti i ubuduće.

zip.com.hr 20.10.2023.

Aktualno

Exit mobile version