Politika

“Treba mijenjati sustav, a ne osnivača” – poručio župan Kolar nakon preuzimanja osnivačkih prava OB Zabok na državu

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar održao je u ponedjeljak, 20. ožujka konferenciju za medije ispred Opće bolnice Zabok kako bi ponovno naglasio da je odluka prijenosa osnivačkih prava na državu kriva i loša te da dugoročno predstavlja veliki korak unatrag što se tiče decentralizacije same države.

Naime, u petak 17. ožujka Hrvatski sabor usvojio je jednoglasno ( većina HDZ-a i njihovih partnera, točnije, njihovih 77 zastupnika) paket reforme zdravstva koji, između ostalog, obuhvaća i prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu. Tako se Krapinsko-zagorskoj županiji oduzimaju osnivačka prava nad Općom bolnicom i bolnicom hrvatskih veterana u Zaboku, pa time gubi svaku ingerenciju nad tom zagorskom bolnicom, u čiju je izgradnju i opremanje uložila nekoliko stotina milijuna kuna.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar protivio se od samog početka toj odluci i, kako je kazao, mislio da će o tome razgovarati prije drugog čitanja i da do toga ipak neće doći.

-Ja sam se nekako čitavo vrijeme nadao da ćemo kroz drugo čitanje Zakona uspjeti uvjeriti prije svega nadležno ministarstvo, a nakon toga i saborsku većinu da je to krivo i loše. Čak mi je neku nadu dao premijer Andrej Plenković na sastanku, 07. 12. u Splitu u Hotelu Lav kad smo imali zajedničku sjednicu, kad je pitao tko je protiv i kad se javilo naš šest župana, još trojica su javili da bi bili protiv, ali nemaju svoje opće bolnice samo kliničke centre – govorimo i o Rijeci i o Osijeku. Rekao je, razgovarat ćemo još o tome, ako je to jedini prijepor razgovarat ćemo o tome, ali nije bio jedini prijepor, mi smo davali još primjedbe, prijedloge i sugestije da taj zakon bude što bolji jer nam je to u interesu. No, nažalost, do tog razgovora nije došlo i nažalost, donesena je odluka koja je kriva i loša i kratkoročno i dugoročno, jedan ogroman korak unatrag jer centralizacija bilo kojeg sustava u Republici Hrvatskoj je loša i to se pokazalo kroz proteklo razdoblje, a svaka decentralizacija se pokazala dobra, brža, učinkovitija i dostupnija ljudima – istaknuo je župan te dodao da je to krajnji cilj postojanja bilo koje institucije i ustanove u RH.

Također je naveo promjer kako se promptno reagiralo za vrijeme pandemije, sve što je trebalo nabaviti nabavilo se brzo, precizno i učinkovito iz razloga toga što su sami upravljali bolnicom, imali direktne informacije i odmah reagirali. Kako je kazao, to sigurno nije moguće u velikom, sporom i centraliziranom sustavu za takve postupke bi trebali mjeseci.

-I ne spominjem ovdje ni imovinu, niti novac. Jer mi smo ulagali u svoje. I ulagali smo u naše ljude, u naše zdravstvene djelatnike i naše pacijente. To i jest naša zadaća. Ovdje je novac nebitan – rekao je župan Kolar.

Županija neće obustavljati započete projekte, niti odustati od planiranih!

– Mi nećemo zaustaviti niti jedan jedini projekt kojeg financiramo iz vlastitih sredstava jer to ionako ne radimo zbog Zagreba, nego to radimo zbog naših pacijenata s područja Krapinsko – zagorske županije, svih pacijenata iz okolnih županija koji se dolaze liječiti u našu bolnicu, kao i svih naših zdravstvenih djelatnica i djelatnika. Dakle, do 01. siječnja mi nećemo zaustaviti ni jedan projekt, a što će nakon toga napraviti država, ja to ne znam. Vjerujem u zdrav razum da će nastaviti sa svim našim projektima. Mi ćemo imati jednog svog člana u Upravnom vijeću i preko njega ćemo pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati jer to je naša obaveza prema našim ljudima. I nakon 31. 12. će ovo biti naša bolnica. I nakon 31.12. će Županija ulagati u ovu bolnicu, bez obzira na to što smo izgubili upravljačka prava. Isto tako ćemo intervenirati kada će to biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine ili ako ćemo tražiti neki nadstandard – najavio je župan Kolar.

Smatram da smo normalna zemlja!

– Krapinsko – zagorska županija i dalje stoji iza svoje bolnice i napravit ćemo apsolutno sve da osiguramo našim pacijentima jednake uvjete kao što imaju do sada, ako ne i bolje. A doći će vrijeme kada ćemo vratiti osnivačka prava bolnica županijama. No, što se tiče pacijenta, za njih se za sada neće promijeniti ništa jer ćemo mi upravljati bolnicom do 31.12., a od danas na dalje na dnevnoj ćemo razini pratiti poteze Ministarstva zdravstva da bismo vidjeli na koji način žele preuzeti našu bolnicu. Tu smo im na raspolaganju da se to napravi s najmanje moguće problema, tu smo im za svaku primjedbu, prijedlog i sugestiju. Pri tom je moj stav i dalje jasan, a to je da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti pod osnivačkim pravima regionalne samouprave, a tercijarna pod državom. I tako je u svim normalnim zemljama Europe, a ja smatram da smo mi normalna zemlja – poručio je Kolar.

Treba mijenjati sustav, a ne osnivača!

-Nije bilo ni jednog jedinog razloga da se mijenjaju osnivači, nego smo svi mi i podržali da se mora mijenjati sustav jer je trom, neučinkovit i sustav je neodrživ. Država je i sada glavne poluge zdravstvenog sustava imala u rukama preko HZZO-a: visina limita, cijena medicinskih usluga i visinu plaća – kazao jete dodao da se dugi niz godina zdravstvene ustanove guraju u minus. Pri tome je istaknuo kako je otvoren za konstruktivnu suradnju i pomoć državi oko preuzimanja bolnice.

-Isto tako daju nerealne limite s kojima se ne mogu pokriti ni plaće i režijski troškovi te troškovi prema dobavljačima, a kamoli da bi se ulagalo u objekte te ih se održavalo. A o cijeni same medicinske usluge neću ni govoriti jer ona je totalno podcijenjena i totalno nerealna. I kad vidite koje su cijene pojedinih pregleda u privatnom zdravstvenom sektoru,  a koje su u javnom sektoru, onda ćete shvatiti koliko gubitke zdravstvene ustanove stvaraju samo preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako da treba mijenjati sustav, a ne osnivača. I ja ponovo tvrdim da u uređenom, financijski održivom sustavu, naša bi Županija 100 posto bolje upravljala bolnicom, nego što će to raditi Ministarstvo iz Zagreba ili iz jednog centra, kako god on bio organiziran – zaključio je župan Željko Kolar.

Na kraju je još skrenuo pozornost da na ovoj pressici nema ravnatelja Vančine jer je u Ljubljani, radi na realizaciji još jednog velikog projekta, kojeg sigurno ne bi bilo da bolnicom upravlja ministarstvo iz Zagreba. Također je naglasio kako je ovo bila politička odluka, a ravnatelj nije političar. Kolar je kazao da odgovorno tvrdi kako u budućnosti čitav niz takvih projekata će izostati i neće se realizirati, ne zato što to ne bi htjeli, nego zato što je to nemoguće sve odraditi za sve bolnice sa jednog, centraliziranog mjesta.

sleljak/zip.com.hr 20.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version