Institucije

Projektom Sjever preko 15 milijardi kuna za razvoj pet sjevernih županija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak, 27. prosinca u Čakovcu je sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.

„Naš današnji sastanak se uklapa u politiku ravnomjernog regionalnog razvoja koju Vlada provodi prema svim krajevima Hrvatske“, kazao je na početku sastanka premijer dodajući da se ta politika provodi ulaganjem u razvojne projekte u svim sektorima i resorima, na transparentan i pravičan način koji nikoga ne favorizira, nego naprotiv, pomaže svim krajevima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija gdje na vlasti.

Napomenuo je da u ovoj „godini isporuke“, živimo zadnji tjedan a da nismo članica Schengena i europodručja: “To je velika strateška promjena, Hrvatska s obje noge čvrsto stupa u najdublju europsku integraciju sa samo 15 drugih zemalja koje su i u NATO-u, i Europskoj uniji, Schengenu i europodručju“, – istaknuo je predsjednik Vlade.

Kazao je da su to velika postignuća koja će trajno ostati za Hrvatsku, za sve naše građane i gospodarstvo, ali isto tako i svojevrsno nasljeđe i ostavština rada ove Vlade.

Sporazum Sjever vrijedan 15,2 milijarde kuna

Što se tiče sporazuma Sjever, premijer je podsjetio da je potpisan prije godinu dana za područje pet županija; Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke, a vrijedan je 15,2 milijarde kuna. Inspiriran je jako odborom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Istaknuo je dobar i iskren dijalog sa županijama, koji se provodi već sedam godina te izrazio želju za nastavkom takvih odnosa.

„Drago mi je da će indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i neke konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije“, kazao je premijer i dodao da će ti projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticati regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture.

Predsjednik Vlade kazao je da je važnost projekta Sjever u jačanju aspekata nadležnosti države, županija i gradova, a ujedno bolje prometne povezanosti. Istaknuo je da na području ovih županija postoji još nekoliko točaka koje se moraju kvalitetnije povezati, poput brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici. To podrazumijeva i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja je dugi niz godina bila zanemarena. Od ostalih projekata, izdvojio je projekt Zaželi, za koji se uručilo niz ugovora.

„To je naš specifični proizvod koji nema nijedna druga zemlja EU, koja na taj način koristi europski socijalni fond“, kazao je i dodao da su baš svi, koji su aplicirali za sredstva za taj projekt, sredstva i dobili.

Potpisani su ugovori kojima će u projektu Zaželi posao dobiti 245 osoba za pružanje skrbi za 1584 krajnja korisnika.

„Takvi projekti su najbolji i najopipljiviji mikro primjeri koristi hrvatskog članstva u Europskoj uniji“, zaključio je premijer.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije podsjetio je da je prošlo već godinu dana od potpisivanja ugovora, odnosno do ovog ponovnog sastanka te kako je sastanak održan u revijalnom tonu: “To ne znači da se ništa nije radilo u Vladi, dapače bilo je niz javnih natječaja i poziva koji su bili usmjereni na povlačenje europskih sredstava po pojedinim područjima, ali oni nisu direktno vezani za Razvojni sporazum. Ovdje ima puno prostora za iskorak, za bolju suradnju i brže rješavanje projekata. Zato sam i predložio danas da se promijeni jedan dio sporazuma, odnosno kad se odredi indikativna lista svih natječaja koji će se raspisivati po novoj financijskoj omotnici, onda mi moramo napravimo vremenski plan provedbe tih projekata,” – kazao je župan Kolar objasnivši kako bi zbog samog planiranja i projektiranja te dinamike bilo puno bolje da se definira provedba strateških projekata.

Svakom je jasno da se ne može sve odjedanput, ali da se dogovorimo koji su to prioriteti i da znamo kada će se koji projekt izvoditi. Primjerice, lepoglavska spojnica je ušla u Razvojni sporazum. Studija utjecaja na okoliš objektivno traje dvije godine, a izrada projektne dokumentacije i dobivanje građevinske dozvole traje dvije godine i onda znamo da se tek za pet godina može početi s izgradnjom lepoglavske spojnice. Što znači da bi ova postojeća pruga trebala hitnu sanaciju jer ne zadovoljava ni one najmanje uvjete – zaključio je Kolar.

Na sastanku sa županima su uz predsjednika Vlade bili Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

zip.com.hr 28.12.2022.

Aktualno

Exit mobile version