Društvo

Pozitivan primjer u Gradu Pregradi -u Gradskom vijeću većina je žena

U Gradsko vijeće Grada Pregrade u mandatu 2021.-2025. izabrano je devet žena i četiri muškarca te je muški spol onaj koji je podzastupljen. Isto tako, Gradskim vijećem predsjedava žena te su izabrane i dvije potpredsjednice.

Naime, prilikom utvrđivanja i predlaganja kandidacijskih lista na izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predlagatelji kandidacijskih lista (političke stranke i birači) dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama koje predlažu.

U Gradskoj upravi Grada Pregrade žene čine 77 posto zaposlenih, odnosno od 13 zaposlenih, njih 10 su žene. Gradska uprava formirana je od dva upravna odjela, a na čelu jednog je žena. Također, žene su i na svim ostalim pozicijama, osim na poziciji domara. Osim u gradskoj upravi, na čelu škola i vrtića te Gradske knjižnice su žene.

-Postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca jedan je od najvažnijih ciljeva suvremenog društva. Mi u Gradu Pregradi poštujemo rodnu ravnopravnost i djelujemo po transparentnim kriterijima, ne pravimo razlike između muškaraca i žena. U Gradu Pregradi zaposleno je 77% žena, ali drago mi je istaknuti i da je velik broj žena na rukovodećim pozicijama, pa tako naglašavam da Grad ima predsjednicu Gradskog vijeća te da je u Gradskom vijeću muški spol onaj koji je podzastupljen. Smatram da djelujemo kao zaista dobar tim, što se vidi po ostvarenim rezultatima- istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

zip.com.hr 08.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version