Društvo

Polaganjem vijenaca ŽO HDZ KZŽ obilježio 101. obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana

Povodom 101. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana ŽO HDZ-a Krapinsko – zagorske županije odala je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću u petak, 12. svibnja 2023.

Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

Predsjednik ŽO HDZ KZŽ, Zoran Gregurović istaknuo je kako je doktor Franjo Tuđman, jedan od najznamenitijih Zagoraca, te je on razlog zbog kojeg smo svi mi ovdje u Zagorju uistinu i poznati.

-Kako vrijeme prolazi, svi sve više uviđaju važnost dr. Franje Tuđmana, važnost onoga što je prvi Hrvatski predsjednik učinio za našu domovinu i vjerojatno kroz određeno vrijeme će tek u punom smislu, njegova veličina, njegovo djelo biti prepoznatljivo. Da bi se Hrvatski narod, Hrvatski branitelji, poveli u osnivanje samostalne Republike Hrvatske, i u obranu naše domovine, trebali su ispred sebe imati lidera, a dr. Franjo Tuđman je uistinu bio taj lideristaknuo je Gregurović te se prisjetio ranog djetinjstva, kada je pokojni predsjednik bio u posjetu u Krapini u Festivalskoj dvorani, a on je sjedio iza njega, kako je to za njega bilo čudo, te je jako ponosan što ima i tu fotografiju.

-Bivši potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva, glavni pregovarač s bivšom JNA te dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić rekao je kako je dr. Franjo Tuđman najzaslužniji za stvaranje države Republike Hrvatske.

-To što smo danas , članica Europske unije, NATO-a, Schengena i Eurozone, možemo zahvaliti bivšem predsjedniku jer to je bio i njegov cilj.

Saborska zastupnica Zdravka Bušić, koja je vodila ured pokojnog dr. Franje Tuđmana, istaknula je da se najviše sjeća čvrstine i odlučnosti prvog predsjednika države.

-Da nije bilo predsjednika Tuđmana, njegove čvrstine, odlučnosti i vizije Hrvatske države, mi te države ne bi imali-mišljenja je Bušić.

tleljak/zip.com.hr 12.05.2023.

Aktualno

Exit mobile version