Konferencije ZiP

Okrugli stol „Žene i politika“

Okrugli stol „Žene i politika – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra sa analizom stanja u Kzž“  održat će se u četvrtak, 30. lipnja s početkom u 18 sati u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Kzž.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u radu  Okruglog stola „Žene i politika- kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra?“ – sa analizom stanja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Okrugli stol „Žene i politika – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra sa analizom stanja u Kzž“  održat će se u četvrtak, 30. lipnja s početkom u 18 sati u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Kzž. Cilj Okruglog stola je osnaživanje žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju na najvišim razinama vlasti.

Portal ZIP.COM.HR  portal je za žene i sve dionike društva: osnaživanje, edukacija, poduzetništvo, politike, kultura, informacije, stavovi, manifestacije, udruge, osim portala, nadopuna aktivnosti je i nova emisija ZIP-četvrtkom na Radio Stubici “Zagorje i poduzetništvo”, a „Žene i politika” je sljedeća tema koju želimo kontinuirano komunicirati i pratiti tijekom sljedećeg perioda. Okrugli stol organiziramo u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom koja nam je partner i u organizaciji Konferencije “Žene i poduzetništvo”.

Marginaliziranje žena u hrvatskoj politici ima već dugu tradiciju, stvari se nisu bitno promijenile., pitanje ravnopravnosti i tolerancije uvijek naiđe na hrid patrijarhata. Participacija žena u najvišem tijelu predstavničke vlasti u zemlji odraz je položaja žena u hrvatskom društvu, pa što je pozicija u hijerarhiji viša, to je rodni jaz izraženiji isto kao i kad se analiziraju podaci o postotku žena na bilo kojim  upravljačkim pozicijama u tvrtkama, ne samo u vlasti ili politici.  I dalje smo kao društvo izrazito konzervativni, smatra se da je politika „muški posao“, mladim ženama koje imaju obitelj i djecu iznimno je teško baviti se politikom jer to traži angažman 24 sata dnevno.  Imamo puno problema, ali ključna dva su vrijednosni ii formalni postotak žena u javnom i političkom životu. Ovo je samo dio razloga zašto krećemo sa aktivnostima osnaživanja žena da se odluče ući u politiku, a ako jesu već politički aktivne da ne budu samo kulisa, da ne budu tihe nego da zauzmu stav i da se permanentno bore za svoje stavove i položaj svih žena u javnom prostoru. U Zagorju na zadnjim lokalnim izborima povećao se udio žena, ali i to je još uvijek daleko od omjera 50-50. 

SUDIONICE U RASPRAVI: Biljana Borzan, SDP, zastupnica u EU parlamentu, Jasna Petek, SDP, zamjenica župana Kzž, Vlasta Hubicki, nezavisna, članica Skupštine Kzž, Ljubica Jembrih, HDZ, načelnica Lobora, Nataša Krajačić, HDZ  predsjednica Vijeća Općine Zlatar Bistrica, Suzana Žunić,  HNS, glasnogovornica na županijskoj i nacionalnoj razini.

Prijave na samom početku Okruglog stola, ulaz slobodan, a sve informacije možete dobiti na broj 091 20 12 601. Sve/i sudionice/i moći e se uključiti u raspravu i postavljati pitanja. Okrugli stol moderira Snježana Leljak, vlasnica i urednica ZIP portala, a program počinje u 18 sati.

sleljak/zip.com.hr 29.06.2022. 

Aktualno

Exit mobile version