Politika

Obilježena 33. obljetnica HDZ-a Krapinsko-zagorske županije u Humu na Sutli – poruka sa skupa: “Spremni smo na političke promjene u ovoj županiji” – FOTOGALERIJA

U Humu na Sutli je u utorak, 07. ožujka svečano obilježena 33. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Skup je uveličao svojim dolaskom predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a u prepunoj dvorani uz brojne članove stranke, obilježavanju obljetnice nazočili su domaćin, Zoran Gregurović, predsjednik županijskog HDZ-a i gradonačelnik Krapine, Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, HDZ-ovi načelnici, gradonačelnici, saborski zastupnici i brojni gosti.

Uz čestitke na ovoj velikoj obljetnici, Plenković je naglasio kako na ovakve svečanosti u zadnjih nekoliko mjeseci širom Hrvatske stiže veliki broj članica i članova stranke, u svim krajevima lijepe naše odlično je ozračje prepuno optimizma, što je slučaj i ovdje Zagorju.

-Sada kada smo na sceni kao međunarodno priznata države više od 30 godina, treba jasno pokazati koja je to politička snaga dala najveći doprinos realizaciji tih ciljeva. Tu nema dileme, to je HDZ jer sve što se ključno dogodilo u našoj Hrvatskoj, na čelu toga bio je HDZ – rekao je Plenković i podsjetio kako je Hrvatska od samih početaka stvaranja države pod vodstvom HDZ-a, te je postigla samostalnost, obranila svoj teritorij, provela mirnu reintegraciju, postala članica EU, sad je dio Schengenskog prostora, te brojna druga postignuća i to je važno naglašavati.

-Mi kao stranka imamo najveću identifikaciju s tim postignućima i bitno smo drukčiji od naše političke konkurencije. HDZ je ovdje da ukaže hrvatskom narodu, građanima što je zaista bitno. Bitno je da smo ostvarili sve što smo obećali kroz naše programe, a istovremeno smo se nosili sa svim izazovima na koje nismo mogli utjecati – rekao je Plenković te podsjetio članove na sve posljednje uspjehe, od izgradnje Pelješkog mosta, ulaska u Schengenski prostor, uvođenje eura, do brojnih mjera kroz pandemijsko razdoblje i posljednju energetsku krizu, a koje su očuvale društvenu i gospodarsku stabilnost te sačuvale na stotine tisuća radnih mjesta.

-Tu je nastupio jedini akter koji ima snagu nositi se s takvim problemima i zaštititi građane, a to je država vođena HDZ-om – poručio je predsjednik HDZ-a te nastavio.

-To znači da u praksi ne dođe do ugroze opstojnosti obitelji i da ne dođe do ugrožavanja radnih mjesta. Sve smo to postigli brzim mjerama – kazao je Plenković te najavio novi paket mjera od 01. travnja za sve dionike društva, kojima će se i nadalje održati stabilnost te omogućiti daljnji gospodarski rast, kao što je i bio u zadnjem kvartalu prošle godine..

-Imao zaokruženu politiku i dobro znamo kamo idemo, dok su s druge strane predsjednik i dobar dio oporbe pali su na ispitu. Uvijek smo odabrali pravu stranu i to nas dijeli od naše političke konkurencije koja ima krive političke odabire i ne nude nikakva suvisla rješenja problema. Trebat će dosta političke vještine i argumentacije da pokažemo građanima, da građani vide koja je to ekipa koja će s nama osigurati razvoj i daljnje izgrađivanje našeg društva u četvrtom desetljeću naše samostalnosti – zaključio je Plenković.

Zoran Gregurović, predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Krapine izjavio je kako je HDZ najjača politička organizacija u zemlji i kako je ova svečanost pokazatelj koliko se poštuju svi oni koji su stvarali ovu stranku. Posebnu zahvalu uputio je prvom predsjedniku stranke i predsjedniku samostalne Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu koji je vratio ponos hrvatskom narodu. Posebnu zahvalu na svemu što su napravili za samostalnost pa tako i za budućnost Hrvatske uputio je i braniteljima. Naglasio je da se moraju “glave staviti na kup” jer samo složna braća kuću grade te najavio da je Zagorje spremno za promjene.

-Promjene se mogu dogoditi i u našoj županiji. Svima nam treba više zajedništva i ja osobno želim graditi mostove, a ne zidove. Cilj mi je politička rasprava i dijalog a ne se baviti igrama. Svoje ideje ću promovirati kroz dijalog, čime ostvarujemo i smjernice politike naše stranke – poručio jepredsjednik HDZ-a KZŽ te naveo kako niti jedan ozbiljniji projekt u ovoj županiji nije pokrenut bez suradnje s Vladom RH i premijerom Plenkovićem.

-Nažalost, svih ovih godina moramo gledati kako se srozava rejting naše županije. Jedino ozbiljno su projekti koji se ostvaruju uz pomoć Vlade, dok suprotna strana nudi jedino, već teško gledljivu, samopromociju. Pozitivna gospodarska kretanja zasluga su naših vrijednih poduzetnika te mjere i pomoć koji im pruža Vlada. U ovom kraju naša stranka ima veliki potencijal i HDZ ima svoje biračko tijelo. Samo trebamo staviti glave skupa i ostvariti naše potencijale. HDZ je pobjeđivao kada je vladalo zajedništvo i vrijeme je da to postignemo u našoj županiji – poručio je Gregurović.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja okupljenih na ovoj svečanosti te pozdravio utemeljitelje stranke i hrvatske branitelje.

-Prije 33 godine naši su utemeljitelji s dr. Franjom Tuđmanom utemeljili HDZ koji je u proteklih više od 30 godina bio stup utemeljenja, stvaranje samostalnosti, izgradnje institucija i obrane naše domovine. HDZ se i danas nalazi tamo gdje ga je pozicionirao naš utemeljitelj dr. Tuđman. Stranka i danas ima najbolji program za našu zemlju i taj program realiziramo iz dana u dan. Uz to, stranka ima najbolje članstvo kakvo nema niti jedna druga stranka u Hrvatskoj – rekao je ministar Medved te na kraju uputio posebnu zahvalu svim braniteljima i domoljubima s područja Krapinsko-zagorske županije koji su bili u svim postrojbama Hrvatske vojske u obrani domovine.

Na skupu se svojim stranačkim kolegama obratio i Žarko Tušek, saborski zastupnik te predsjednik Saborskog odbora za gospodarstvo koji je naglasio važnost mjera Vlade u suzbijanju daljnjeg bujanja inflacije koja nas je sve pogodila, kako nas, tako i cijelu EU.

-S dva paketa mjera državnih intervencija, prvo onim iz proljeća 2022. godine teškim gotovo 5 milijardi kuna, za kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike, onda i još uvijek aktualnim jesenskim paketom mjera teškim 21 milijardu kuna bez velikih rana prošlo je i prolazi najveću krizu Europe i svijeta od drugog svjetskog rata – kazao je Tušek te između ostalog dodao da o ispravnosti politika i mjera ove Vlade svjedoče rezultati hrvatskog gospodarstva upravo u krizi.

-Nakon povijesnog rasta BDP -a u 2021 godini, rast hrvatskog BDP -a u 2022. godini na samo je vrhu Europske Unije, a Hrvatska prema 2023 godinu ulazi toliko ekonomski osnažena da iznad svih realnih rokova i predviđanja ispunjava kriterije ulaska u Eurozonu, naravno i Schengen. – naglasio je Tušek.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman” Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sokolić,  u svom se govoru prisjetio povijesnih događaja s početka 90-tih kada su krenula osnivanja ogranaka stranke.

-Kao osnivači preuzeli smo obvezu osnovati sve temeljne organizacije i pripremiti stranku za izbore. Na području Hrvatskog zagorja u to vrijeme bilo 3.074 članova/osnivača i to je članstvo bilo temelj za pripremu stranke za izbore na kojima smo odnijeli uvjerljivu pobjedu. Zahvaljujem svima koji su u to vrijeme bili spremni staviti svoje ime na listu kada nas se prozivalo da smo “stranka opasnih namjera” – rekao je Sokolić te dodao da su bili prvi koji su stvorili i vodili ovu državu, kako u ratu tako i u miru.

Mario Antonić, predsjednik HDZ-a Hum na Sutli i predsjednik Vijeća Općine Hum na Sutli poručio je da je ova općina mala, ali gospodarski velika i puna dobrih i vrijednih ljudi, perjanica industrijske proizvodnje, produktivnosti, globalne konkurentnosti i izvoza.

-Osobno smatram da je upravo to pravi put i način s kojim se može opstati i biti uspješan i napredan u svijetu obilježenom teškim i izazovnim vremenima. A naša je stranka, kao državotvorna, temeljna stranka u RH naviknuta na teška i turbulentna vremena od prvih dana osnivanja, ali još i prije toga – kazao je Antonić te se prisjetio kako se na stranačkim događanjima u prvim godinama osnutka HDZ-a u Humu na Sutli znalo okupiti i više od 400 ljudi.

Današnji HDZ na nacionalnoj razini već godinama ima dominantnu ulogu u vođenju države koja je stabilna, zapadno orijentirana demokracija, integrirana u EU, eurozonu i Schengenski prostor. Čvrsto vjerujem da današnji HDZ, sa svoje pune 33 godine, ima snagu i moć, mudrost i znanje, viziju i ciljeve, ali prije svega ljude koji jesu i bit će kadri u svakodnevni život Hrvata implementirati sve prednosti pridruživanja euroatlantskim integracijama, ali i suočiti se sa svim izazovima koji su pred nama – istaknuo je Antonić.

Dolazak na svečanost obilježavanja 33. godine osnutka HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji nisu propustili ni doajeni stranke: predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, nekadašnji ministar i tajnik stranke Ivan Jarnjak te nekadašnji saborski zastupnik doktor Marcel Majsec.

sleljak/zip.com.hr 07.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version