Infrastruktura

Na području Krapinsko-zagorske županije provode se projekti financirani iz Fonda solidarnosti u vrijednosti 100 milijuna eura – naglasio je ministar Bačić

Danas, 31. ožujka,potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić došao u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji.

Prema modelu novčane pomoći, u Gornjoj Stubici obišao je novoizgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u društvu župana Željka Kolara i načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića.

Vlasniku kuće uklonjena je kuća koja je oštećena u potresu (na lokaciji Slani potok 78a) te je vlasnik izgradio novu kuću po modelu novčane pomoći (samoobnova) na lokaciji Zagrebačka bb u Gornjoj Stubici.

Načelnik Krizmanić rekao je da je u gornjostubičkoj općini, koja je najteže pogođena, nakon potresa bilo prijavljeno 290 obiteljskih kuća te da mu je drago što se može pokazati i ovakav primjer kuće koja je u fazi samog useljenja.

– Obećano je od strane ministarstva da će se obiteljske kuće na određen način rješavati tijekom ove godine i po nekim projekcijama i procjenama očekujemo da bi faza građenja počela negdje tijekom ljeta. Hvala Vladi i ministru Bačiću što su iz Fonda solidarnosti osigurali značajna sredstva za sanaciju cesta koja su bile oštećene u potresu jer bez tih sredstava lokalne samouprave ne bi mogle s vlastitim sredstvima napraviti sanaciju – rekao je Krizmanić.

Župan Željko Kolar zahvalio je ministru jer je danas uručio potpisanu odluku o povećanju alokacije za povrat u ispravno stanje infrastrukture, što se prije svega odnosi na prometnice, za dodatni iznos od 12.627.000 eura.

– Sada je naša ukupna alokacija 35 milijuna eura. To je ogroman novac koji će koristiti naša Županijska uprava za ceste i 15 naših gradova i općina koji su stradali u Zagrebačkom potresu, gdje je KZŽ provodbeno tijelo odnosno PT1 tijelo. Mi smo analizirali i projekte koje su prijavile i naše JLS u Ministarstvo gospodadstva na Petrinjski potres, a isto tako i dio gdje smo prijavili za Ministarstvo kulture i Ministarstvo prometa. Provedba bi mogla biti preko 80 milijuna eura rekao je Kolar.

Držat ćemo se krajnjih rokova koje smo dogovorili na prošloj koordinaciji. Mogu reći samo da se vidi ogroman iskorak u aktivnostima koje su provodene i sam uvjeren da ćemo što smo se danas dogovorili i izrealizirati – rekao je Kolar te dodao da je uvjeren da građevinska operativa ima mogućnost do 30. lipnja potrošiti novce i izvesti radove u visini za još 6 milijuna eura.

– To sam danas prezentirao ministru, zatraženo je dodatno obrazloženje koje ćemo dostaviti sljedeći tjedan i nadam se da ćemo biti dovoljno uvjerljivi da nam se odobri. Time bi zaokružili sve zahtjeve svih JLS i ŽUC – a za sve lokacije za koje imamo pripremljeni projektnu dokumentaciju – naglasio je Kolar.

Ministar Bačić istaknuo je da se na području Krapinsko – zagorske županije provode projekti financirani iz Fonda solidarnosti u vrijednosti 100 milijuna eura.

– To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene kao i javne infrastrukture. Sama Županija s današnjim danom kao operativno tijelo provodi projekte u iznosu od 35 milijuna eura. Pored toga, Županija je i krajnji korisnik sredstava na kojima je oko 15 milijuna eura radova koji se također provode, a to se prije svega odnosi na zgrade na području županije. Ali, ne treba smetnuti s uma da druga državna tijela, i Ministarstvo kulture i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture i Ministarstvo gospodarstva te Hrvatske vode provode još dodatnih 50 milijuna eura na području KZŽ i nadamo se da će biti dovršeni do kraja lipnja ove godine – napomenuo je Bačić.

Što se tiče obnove obiteljskih zgrada odnosno privatnih imovine, do kraja svibnja bit će uklonjeni svi objekti koji su predviđeni za rušenje i do kraja godine će započeti gradnja svih zamjenskih objekata na području KZŽ, rekao je ministar.

– Praktički iduće godine neće biti više ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje – istaknuo je Bačić.

Ministar je komentirao i princip samoobnove, prema kojem je građena i kuća koja je danas obiđena.

– Gospodin je sam krenuo u obnovu po starome modelu. Mislimo da je projekt samoobnove dobar, no sada je unaprijeđen. Prema starom modelu i zakonu, sredstva se ne dostavljaju unaprijed, već prema dostavljenim računima, sukcesivno kako se realiziraju radovi i pojedina faza objekta dovršava, tako se sredstva uplaćuju. Po novom modelu, vlasnik objekta u cijelosti bi dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Temeljem tog projekta mi ćemo ubuduće za ovakve objekte isplaćivati cjelokupan iznos i to u ovom trenu zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i udrugom banaka pripremamo. Ovih dana bi krenuli prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove – rekao je Bačić.

Dakle, vlasnik zgrade sam napravi nalaz ili pričeka da mu to napravi ministarstvo. Na temelju tog nalaza sam bira projektanta, izvođača radova, nadzornog ineženjera.

– Mi mu temeljem projekta i troškovnika, sukladno našem programu mjera kojim se definira jedna od 3 moguće zgrade, 55, 70 i 85 kvadrata u ovisnosti o broju članova domaćinstva, isplaćujuemo na njegov račun cjelokupan iznos predviđen za takav objekt. I pored toga mu se još isplaćuje za njegov angažman kojeg sam provodi birajući izvođača, 3300 eura, kao i iznos za namještaj odnosno opremu cijele kuće dodatno je pojasnio ministar.

Ministar će posjetiti i Krapinu, gdje će se sastati s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i obići sanaciju klizišta u Crkvenoj ulici, koje se obnavlja kroz Fond solidarnosti Europske unije.

tleljak/zip.com.hr 31.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version