Društvo

MINISTAR IVAN PALADINA U RADNOM POSJETU KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI – konačno se ubrzava obnova od potresa

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u radnom je posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji u ponedjeljak, 03. listopada 2022.

Tako je sa sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Gornje Stubice, Jasminom Krizmanićem i načelnikom Marija Bistrice, Josipom Miličkim održan sastanak u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Kzž , sa analizom dinamike obnove, a sve u zajedničkom cilju da se sve obitelji kojima su stradali objekti u potresu, vrate u svoje kuće.

Kako doznajemo, dinamika oko obnove se ubrzala, prema riječima Ivana Paladina, ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: “Uklonjeno je do sada desetak objekata, odnosno desetak obiteljskih kuća, istovremeno započeli su prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove. Fond za obnovu je nastavno na donesene odluke sa naše strane raspisao natječaj za projektiranje dvadeset zamjenskih obiteljskih kuća, istovremeno i za izvođenje radova istih tih kuća. Očekujemo da prvo izvođenje radova na tim zamjenskim obiteljskim kućama započne u prosincu. Također očekujemo da se vrlo skoro ugovori ukupno 300 uklanjanja obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije što bi omogućilo da sve kuće koje su za uklanjanje na ovom području budu uklonjene u narednih 1-2 mjeseca.” – najavio je ministar Paladina te dodao da Fond raspisuje ovaj tjedan još jedan natječaj za projektiranje 40 konstrukcijskih obnova obiteljskih kuća i da bi sve trebalo biti riješeno u relativno kratkom roku i za izvođenje radova istih tih objekata.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić vjeruje da će se sad ubrzano pokrenuti aktivnosti na obnovi objekata u Donjoj Stubici: “Ono što je bitno je da smo prošli tjedan sa geodetima obišli sve kuće koje su imale crvenu oznaku, odrađene su geodetske izmjere, očekujemo uskoro i rušenje ih kuća, a kao što je ministar najavio mogli bi se i do prosinca neke od tih kuća početi graditi što je ohrabrujući podatak za sve te ljude koji već skoro tri godine čekaju na povrat u svoje kuće,” – rekao je Gospočić te dodao da je zadovoljan zaključcima ovog sastanka, te svim aktivnostima koje su se odvijale tijekom posljednjih dva mjeseca.

Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica zahvalio je ministru na dobrim vijestima vezano za obnovu: “Ono što bi naglasio, pored potresa koji je kod nas najbitnija, najvažnija tema su dakako i teme vezano za objekte koji su oštećeni kao posljedica klizišta. Isto smo razgovarali danas na tu temu, ministar je ohrabrio i rekao da će Ministarstvo konačno naći malo vremena i za taj problem,” – rekao je Krizmanić.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zadovoljan je do sad odrađenim projektima, kao i nastavkom : “Nakon što smo krenuli u izgradnju zamjenske škole u području Laza i nakon to smo i dobili ugovore za sanaciju komunalne infrastrukture oštećene u potresu, napokon da imamo lijepe vijesti iz Ministarstva po pitanju obnova obiteljskih kuća. Po onome što smo danas mogli vidjet, uistinu su svi zahtjevi već i odrađeni, a neki pred završetkom, a sve to govori da će uskoro krenuti i obnova i izgradnja, “- kazao je Milički.

Željko Kolar, župan krapinsko-zagorski osvrnuo se na to da je do sad od potresa prošlo puno vremena i da su i ljudi i svi u Županiji koji su bili uključeni u procese oko obnove bili s pravom nezadovoljni sa dinamikom obnove:” Napravljen je ogroman, ogroman iskorak i u organizaciji rada samog Ministarstva i Fonda i da je nakon izmjene programa Mjera koji je donesen u 8 mjesecu na kojima je ministar radio sa svojim suradnicima jedno određeno vrijeme, da se steknu uvjeti, a ključna je bila nivelacija cijena, onda su se počele događati konkretne stvari. Pod konkretnim stvarima mislimo o rušenjima i o postupku projektiranja, Natječaja za projektiranje, za izvođenje radova,…” – između ostalog istaknuo je Župan te najavio da na proljeće mora početi ozbiljna gradnja zamjenskih objekata na području Županije.

“Ono što ja kao Župan očekujem da ovaj vrlo dobar posao koji je napravljen u Ministarstvu i u Fondu, da ga svi zajedno prenesemo sada na teren. Što se tiče naše Županije 10, 11 i 12 mjesec je planirano rušenje ovih objekata, a onda od početka godine, od ranog proljeća krećemo u samu izgradnju, ” – istaknuo je Kolar te uz čestitke ministru Paladinu i suradnicima pozvao sve na tribinu i prezentaciju Mjera za mjesec dana u Gornjoj Stubici.

Ministar Paladina je na kraju istaknuo da svakako očekuje da do kraja godine imamo prvih deset objekata koji će biti u izvođenju radova, što konstrukcijske obnove organizirane ili kroz model samoobnove, uključujući i prva gradilišta za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Također je najavio da očekuje do proljeća slijedeće godine početak gradnje svih objekata.

sleljak/zip.com.hr 03.10.2022.

Aktualno

Exit mobile version