Institucije

Ministar Bačić u obilasku gradilišta osvrnuo se na najavljenu poreznu reformu – župan Kolar apelira da se ne diraju proračuni lokalne i regionalne samouprave

Kako je premijer Andrej Plenković najavio povećanje plaća i rasterećenje građana, i kako nisu svi zadovoljni ovom odlukom Vlade i stižu prve kritike, tijekom posjeta gradilištima kuća pogođenih u potresu potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić osvrnuo se na ovo pitanje.

Tako je ministar Bačić kazao kako je njihov stav da se doista treba krenuti u poreznu reformu koja bi omogućila podizanje plaća, prije svega sugrađanima čija su primanja najniža.

-To je najavljeno te se u ovom trenutku na razini ministarstva provodi analiza na koji način omogućiti podizanje plaća. Model u kojem bi povećavali osobni odbitak ne bi polučio rezultate zbog toga što je veliki broj naših sugrađana oslobođen poreza na dohodak, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti ulaska u rekonstrukciju plaćanja mirovinskog osiguranja – pojasnio je Bačić te dodao kako to ne bi dovelo do smanjenja mirovina građana i još jednom podcrtao kako je šesta porezna reforma s kojom bi se trebale povećati plaće ispred nas.

O protivljenju lokalne samouprave reformi, ministar Bačić istaknuo je prošlogodišnji suficit.

– Vodi se računa o tome da se ne smanje prihodi lokalne samouprave, iako treba reći kako su prema izvješću, prošle godine su jedinice lokalne i regionalne samouprave zabilježile suficit od 3 milijarde kuna, a taj suficit je došao zato što su povećali prihodi od poreza na dohodak. No, još ništa nije definitivno odlučeno – poručio je Bačić.  

Župan Željko Kolar ovim je putem skrenuo pozornost na potrebe lokalne samouprave.

– Potpredsjednik Vlade i ja se slažemo, da se ne slažemo oko ovog pitanja. Teško je komentirati samu odluku jer ju još nismo vidjeli, ali namjeru Vlade pohvaljujemo. Apeliram na Vladu da ne dira u proračune lokalne i regionalne samouprave zato što smo planirali određene projekte u razdoblju 2024. – 2025. u projekcijama proračuna. Moramo osigurati dio vlastitih sredstava, a svako dodatno zadiranje u naša izvorna sredstva bi nam stvaralo problem u provedbi projekta. Vjerujem kako je Vlada toga svjesna i da do takvih zahvata neće dogoditi – zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 04.05.2023.

Aktualno

Exit mobile version