Politika

Ide li se na povećanje broja saborskih zastupnika, a stanovnika imamo manje..?

Prema Ustavu Sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Zakon o izbornim jedinicama ukinut je i ide u izmjene. Ide li se na povećanje broja zastupnika, a broj stanovnika nam se stalno smanjuje?

Zadnje dostupne informacije iz HDZ-a ukazuju da još nije odlučeno po kojem modelu će se izmijeniti Zakon o izbornim jedinicama. Prema podacima kako piše Jutarnji list sve više šansi ima prijedlog Vladimira Šeksa da se broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 poveća na 160. 

Sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika prema Ustavu, a njihov se broj, uvjeti i postupak izbora uređuju zakonom. Po dosadašnjem Zakonu o izbornim jedinicama po 14 zastupnika biralo se u svakoj od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, još tri zastupnika birali su se u XI. izbornoj jedinici koja obuhvaća dijasporu, a osam zastupnika u XII. izbornoj jedinici iz koje se biraju i predstavnici nacionalnih manjina.

Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama s 01. listopadom jer su bila prevelika odstupanja u broju birača između 10 jedinica raspoređenih po Hrvatskoj, što je dovelo do velikih razlika u vrijednosti glasa birača. Jutarnji list piše kako, a tako tvrde HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri, premjer Plenković od početka ima stav da se treba minimalno intervenirati u postojeći Zakon, tako da se ukloni neustavnost.

zip.com.hr/foto: vlada.gov.hr/ 24.02.2023.

Aktualno

Exit mobile version