Institucije

DOBAR PRIMJER – Prema riječima zamjenice Petek svi zagorski osnovnoškolci dobivaju besplatan obrok

Od početka drugog polugodišta u svim je osnovnim školama na području Republike Hrvatske trebao biti uveden jedan besplatni obrok za učenike. Kako je ova odluka Vlade provedena u Krapinsko-zagorskoj županiji pitali smo zamjenicu župana Jasnu Petek.

Svakodnevno čujemo i vidimo u raznim medijima da je u nekim dijelovima Hrvatske, odnosno školama stanje i dalje kaotično i da se nisu stigli na vrijeme organizirati za provedbu odluke Vlade kojom svi osnovnoškolci dobivaju besplatan obrok. Krapinsko-zagorska županija je dobar primjer jer, kako doznajemo od zamjenice župana KZŽ, Jasne Petek svi zagorski učenici su dobili besplatne obroke za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. To dakako nije došlo preko noći nego je rezultat sustavnog ulaganja u opremanje i uređenje školskih kuhinja i blagovaonica.

“Situacija na terenu nikada nije u cijelosti idealna jer su neke škole u starim građevinama, pogotovo područne škole i nemaju blagovaonice, dok dvije područne škole nemaju niti kuhinje. Krapinsko-zagorska županija osnivač je 30 osnovnih škola u sklopu kojih djeluje i 47 područnih škola. U njih 15 nema blagovaonice i to u dvjema osnovnim školama u Loboru i Velikom Trgovišću te u 13 područnih škola, ali se i do sad u tim školama organizirala prehrana djece u učionicama koje se za vrijeme blagovanja vrlo brzo prenamjene u odgovarajući prostor. Za još dvije područne škole u Hromcu i Maclju koje nemaju uređene kuhinje, kuhalo se i do sad u matičnoj Osnovnoj školi u Đurmancu, te se pripremljeni obrok dovozio u posebnim posudama, pa smo tako nastavili i dalje,” – kazala je zamjenica Petek.

Također je naglasila da je važno u narednom razdoblju da se škole koje nemaju blagovaonicu, posebno matične škole, prijave na natječaj u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojim se osigurava jednosmjenska, odnosno cjelodnevna nastava te uvjeti koji su za to potrebni, pa tako i uređenje blagovaonica. Najvažnije je da svi školarci dobivaju obrok, a sva potrebna oprema i prostorni uvjeti biti će uređeni u najkraćem mogućem roku.

sleljak/zip.com.hr 12.01.2023.

Aktualno

Exit mobile version