Društvo

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen u Krapini

U Krapini je u utorak, 02. kolovoza 2022. obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja”, u zahvalu i sjećanje na sve one koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Prvi put je ova svečanost održana kod novouređenog spomen obilježja za poginule branitelje iz Krapinsko-zagorske županije u Perivoju Janka Draškovića : “Ovo je dan kad se prisjećamo svih naših branitelja koji su utkali dio sebe ili svoj život u stvaranje naše domovine, kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Dosad je ovaj dan obilježavan na Starom gradu, ali s obzirom da se vijori veliki hrvatski barjak ponad Krapine, ovo je sada središnje mjesto u našoj županiji za sve poginule branitelje. Dosta je spomen ploča ili bista postavljeno u znak sjećanja na njih, ali ovo je spomen obilježje za sve one koji su dali život za domovinu – kazao je gradonačelnik Zoran Gregurović i izrazio je zadovoljstvo što je ovaj godinama najavljivani projekt – spomen obilježje- uspješno završen.

“Uvijek su se javljali određeni problemi u izvođenju radova, a morala su se obavljati i dodatna iskapanja zbog arheoloških nalaza, no ove smo godine napokon spomen obilježje otvorili. Spomen je to na sve naše branitelje koje ćemo zauvijek nositi u srcima i mislima, a ovdje im odajemo počast i zahvaljujemo za sve što su učinili za nas i našu domovinu – naglasio je gradonačelnik Gregurović.

Zamjenica župana Jasna Petek bila je na obilježavanju u ime Krapinsko-zagorske županije: “Ovi dani uvijek su prigoda da se s velikim pijetetom prisjetimo maestralne akcije, “Oluje” koja je zapravo predstavljala završetak Domovinskog rata i spajanje sjevera i juga naše Hrvatske, ali i kraj jedne velike agonije koja se dešavala u Hrvatskoj 90-ih godina. To je isto tako prigoda da zahvalimo svim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli kako bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku koju možemo graditi upravo na temeljima koje su postavili branitelji. Sretna sam što današnje obilježavanje, kao i županijsko obilježavanje koje će se održati u četvrtak možemo organizirati ovdje kod spomenika smrtno stradalim i umrlim braniteljima Domovinskog rata s područja Krapinsko-zagorske županije. Naime sada imamo mjesto na kojem možemo zaista s velikim pijetetom odati počast svim žrtvama Domovinskog rata – kazala je zamjenica Petek.

Žarko Miholić i Dario Cvrtila

Počast poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Krapini odali su i načelnici općina Jesenje, Petrovsko i Radoboj – Dario Cvrtila, Stjepan Krklec i Anđelko Toplovec, predstavnici Policijske uprave krapinsko-zagorske, te predstavnici Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske sa predsjednikom udruge Žarkom Miholićem, umirovljenim pukovnikom Hrvatske vojske i posljednjim ratnim zapovjednikom 103. brigade u Domovinskom ratu.

Jasna Petek, Zoran Gregurović i Ivka Pavlinić

Među brojnim je okupljenima bila i Ivka Pavlinić, majka jednog od poginulih hrvatskih branitelja koja nije mogla sakriti suze: “Ovakve su prigode vrlo tužne, ali toplo mi je oko srca jer osjećam da netko misli na one koji su poginuli i da drže do njih, čuvaju sjećanja na njih i da oni nisu uzalud dali svoje živote. Drago mi je što se ovakva obilježavanju događaju i ponosna sam na sve branitelje, na nas koji smo ih othranili i što su oni svoje živote dali za pravu Hrvatsku – rekla je Ivka Pavlinić.

sleljak/zip.com.hr 02.08.2022.

Aktualno

Exit mobile version