Connect with us

Kultura

U Klanjcu osnovan Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika

U subotu 11. ožujka 2023. godine u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu održana je Osnivačka skupština Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Novoosnovani ogranak sa sjedištem u Klanjcu nastavit će četvrtstoljetnu tradiciju Hrvatskozagorskoga književnog društva, koje je uspješno djelovalo punih 20 godina djelovanja.

Snježana Horvatin, tajnica Hrvatskozagorskog književnog društva kazala je kako je to za sve njih velik iskorak naprijed.

-Nedavno smo obilježili dvadesetu obljetnicu, bili smo pomalo nostalgični, prvenstveno prema svojim osnivačima, pokojnom Vladeku Poljancu i Boži Staroveški, i bilo je zapravo teško donijeti tu odluku, ali već prije otprilike 5 godina, čak smo predlagali, imali inicijativu koju smo uputili Društvu hrvatskih književnika, tad smo imali premalo svojih članova, koji su ujedno i članovi Društva hrvatskih književnika, pa smo dobili odbijenicu. Sada ih imamo već popriličan broj i uistinu mislimo da je to jedan iskorak u organizacijskom smislu, ali prije svega, mislimo povećati zapravo kvalitetu uradaka koje objavljujemo. Mi smo objavili više od 50 knjiga od svog osnutka, a s obzirom na financijsku situaciju kod nas u zagorju, to je zapravo veliki uspjeh, a sada se nadamo da ćemo zapravo objavljivati samo uistinu kvalitetne knjige- istaknula je Horvatin

Božidar Brezinščak Bagola rekao je kako se osniva Krapinsko zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika, te kako je to je deseti ogranak Društva hrvatskih književnika.

-Meni je posebno drago da smo nakon 20 godina uspješnog djelovanja Hrvatsko zagorskog književnog društva sada napravili korak dalje i postajemo ogranak najstarijeg književničkog udruženja Društva hrvatskih književnika. Sada je 11 članova u društvu hrvatskog književnika, a 11 članova ima pravo osnivati ogranak i danas ćemo izabrati predsjednika i upravni odbor od 5 članova. Predložio sam da svi članovi koji su dosad uplatili članarinu Hrvatsko zagorsko književno društvo da postaju vanjski članovi ogranka, odnosno članovi suradnici, i da dalje tako zajednički radimo kao što smo dosad radili, te da ostvarimo iste one ciljeve, odnosno da svake dvije godine izdajemo zbornik svojih radova, da pojedinačno izdajemo što više knjiga naših članova, da dodjeljujemo nagradu Rikard Jorgovanić svake godine za najbolju knjigu protekle godine u Hrvatskom zagorju, I da ima što više druženja i književničkog predstavljanja, a to nastojimo proširiti na sve narodne i gradske knjižnice diljem Hrvatskog zagorja- rekao je Brezinščak Bagola

Predsjednik upravnog odbora bit će Božidar Brezinščak Bagola, a Upravni odbor se sastoji od 4 člana , a to će biti Hrvoje Kovačević, Vera Grgac, Ladislav Prežigalo i Nenad Piskač, a desna ruka će biti tajnica Snježana Horvatin.

Gradonačelnik Grada Klanjec Zlatko Brlek rekao je kako mu je drago da nakon dvadeset godina rada Hrvatsko zagorskog književnog društva, koje se gasi, da se osniva Krapinsko zagorsk ogranak Društva hrvatskih književnika.

– To je normalni slijed jer je društvo preraslo svoje početne incijative i za što je ono osnovano i normalni slijed je pridruživanje Hrvatskom književnom društvu. Normalno je i to i mene veseli da je sjedište toga i dalje ostao Klanjec, jer Klanjec je bio i sjedište Hrvatskog zagorskog književnog društva, I prije dvadesetak godina nisu slučajno odabrali Klanjec kao svoje sjedište jer Klanjec je grad kulture, povijesti, velikih, plemenitih ljudiistaknuo je Brlek te dodao kako se osnivačka Skupština održava u Galeriji Antuna Augustinčića, koji je bio jedan od najpoznatijih Hrvatskih kipara.

-Nadam se da nećemo, kao ni do sada, iznevjeriti domaćinstvo, da ćemo kao i uvijek, biti dobri domaćini, te u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima potpomagati društvo i dalje- zaključio je Brlek

tleljak/zip.com.hr 12.03.2023.

Continue Reading

Aktualno