Kultura

Otvorena 26. izložba pisanica na kojoj su prikazani radovi više od 60 autora

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs u petak 25. ožujka u Galeriji grada Krapine je otvorena već tradicionalna, 26. izložba pisanica.

Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora, a posebnost se ove godine krije i u samom obilježavanju 830. obljetnice prvog pisanog spominjanja Krapine u povijesti te 30. godina rada Galerije. Izložba je prikaz izrade pisanica od tradicionalnih načina do modernih i suvremenih pristupa, a i ove su godine sudjelovala djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih škola, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, likovni umjetnici i pojedinci iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija, ali i umjetnica iz Kragujevca.

Kustosica Galerije Vesna Kunštek naglasila je kako tradicionalna izložba sve više poprima međunarodni karakter: –  Pisanicama nema broja, mislim da se to može vidjeti iz priloženog, a autora ima jako puno. Od likovnih udruga, djece iz dječjih vrtića, osnovnoškolaca, učenika srednjih umjetničkih pa do pojedinca. Ima ih više od 60-tak i to iz pet županija Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke, Varaždinske, Zagrebačke i Međimurske. Ove godine imamo i autoricu iz Kragujevca iz Srbije, koja nam je poslala svoj rad – rekla je Kunštek.

Isto tako, izdvojila je dvije pisanice koje se ove godine poprilično ističu: –  Ove godine bih izdvojila “črnu” međimursku pisanicu jer ju po prvi puta možemo vidjeti ovdje u našoj galeriji, kao i pisanice rađene tradicionalnom tehnikom Slovaka koje su zahvaljujući obitelji Božić donijeli iz Slovačke u Slavoniju. Otac i kći, Dragutin i Snježana Božić izrađuju ih posebnom tehnikom vunice i srčikom iz trstike. – naglasila je kustosica Kunštek.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović poželjela je svima dobrodošlicu te se je osvrnula na sam uspjeh izložbe: – Galerija ove godine slavi 30. godina svog postojanja, a sama je izložba pisanica već tradicionalna, 26. po redu pa možemo reći gotovo od samog početka – rekla je Pavlović te je posebnu zahvalu uputila idejnom začetniku izložbe Zoranu Babiću.

– Htio bih čestitati na radu Pučkom otvorenom učilištu Krapina, krapinskoj Gradskoj galeriji, a u konačnici i Gradu Krapini na nizu kulturnih aktivnosti koje rade u resoru kulture, kojih na području Grada Krapine ne nedostaje, a time se se obogaćuje ukupna kulturna ponuda same županije – naglasio je V.d. pročelnika Karlo Frljužec koji se obratio ispred Županije.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je otvorio samu izložbu te je istaknuo iznimnu sreću i zadovoljstvo što se upravo takva jedna izložba održava u Krapini: –  Drago mi je da na ovoj izložbi, koje nema nigdje drugdje, sudjeluju razni autori, od profesionalaca preko amatera, pa sve do djece. Posebno zahvaljujem odgajateljima i učiteljima koji su motivirali djecu da rade pisanice za izložbu jer je to garancija da će se ova izložba nastaviti još dugi niz godina. Također, veliko hvala svima koji se svojim radovima svake godine uključuju te idejnom začetniku Zoranu Babiću – rekao je Gregurović.

Ugodnoj atmosferi pridonio je Duo Stella, kojeg čine dvije mlade djevojke, Lucija Belošević i Lana Pavić, a za sve sudionike je na kraju organizirana i mala zakuska. Svi koji žele pogledati izložbu, to mogu učiniti od utorka do subote od 10 do 13 sati do 20. travnja.

lleljak/zip.com.hr 25.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version