Kultura

Održano drugo istraživanje usmene predaje u Muzeju Radboa

Muzej Radboa sudjelovao je u zanimljivom istraživačkom projektu “Animal”, kojeg provodi Hrvatska zaklada za znanost.

Cilj ovog projekta je prikupljanje što većeg broja informacija putem usmene predaje, a čija je vrijednost u rekonstrukciji prošlosti te nadopuni poznatih informacija. Terenska istraživanja provode Institut za etnologiju i folkloristiku i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt ujedno predstavlja nastavak aktivnosti uz Erasmus + projektne aktivnosti “Seniori za baštinu”/ “SOS for Heritage” čiji je cilj uključiti osobe starije životne dobi u društvene aktivnosti te njihova saznanja i sjećanja uvrstiti u dosadašnja znanja i spoznaje o mjestima Općine Radoboj.

Muzej Radboa ugostio je dvije kazivačice, Štefaniju Cerovec i Katicu Ivanković iz Radoboja. Voditeljica projekta dr. sc. Lidija Bajuk i prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih razgovarale su o običajima u Radoboju vezanim uz svakodnevni život, tradiciju, legende, mitove te o mnogim ostalim pa skoro i zaboravljenim vremenima. Sam projekt donio je mnogo značajnih saznanja za nematerijalnu kulturnu baštinu te će služiti za unaprjeđenje lokalne povijesti Radoboja i okolnih mjesta.

zip.com.hr 09.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version