Institucije

Nujlijepši kemauček svieto je Bednja – ako ne razumijete, dođite na radionice Bednjanskog govora

Koliko je bednjanski govor poseban, govori činjenica da je Ministarstvo kulture i medija dodijelilo Općini Bednja ponovno bespovratna sredstva.

Naime, Općina Bednja i ove godine nastavlja s provođenjem edukativnih radionica očuvanja bednjanskog govora za djecu. Tako je i ove godine Ministarstvo je u sklopu svog programa zaštite pokretnih kulturnih dobara ove godine Općini dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 2.123,56 eura, odnosno 16.000 kuna.

Prema riječima načelnika Damira Poljaka, ovo je još jedna potvrda vrijednosti bednjanskog govora koja je prepoznata i na nacionalnoj razini, stoga je važno njegovo očuvanje i prenošenje na mlađe generacije.

– Drago mi je što je Ministarstvo i ove godine prepoznalo vrijednost programa kojeg Općina već kontinuirano provodi. Bednjanski je govor važan dio kulturne baštine i tradicije našeg kraja zbog čega ovim radionicama nastojimo spriječiti njegovo izumiranje. Poticanjem očuvanja bednjanskog govora među djecom, našu bogatu kulturu prenosimo na buduće generacije i potičemo naše najmlađe da ju njeguju i poštuju. To je garancija da će tradicija, kultura i baština živjeti i dalje – kazao je načelnik Poljak. 

Osim provođenja radionica za djecu, slijedi i skori dovršetak izgradnje Polivalentnog kulturnog centra za očuvanje bednjanskog govora, tako da jedan od vokalno najbogatijih, najstarijih i najkompliciranijih govora kajkavskog narječja sasvim sigurno neće biti zaboravljen. 

Jedini koji je istražio ovaj zanimljiv govor bio je Josip Jedvaj koji je objavio najprecizniju i najopširniju studiju, te je ona do danas ostala najvažnije istraživanje bednjanskog govora. Važno je podsjetiti kako je bednjanski govor prepoznao UNESCO 2007. godine, kad je uvršten na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

sleljak/zip.com.hr 07.03.2023.

Aktualno

Exit mobile version