Društvo

Muzeji Hrvatskog zagorja proslavili 30. godina rada na Međunarodni dan muzeja – rođendan uveličala ministrica Obuljen Koržinek

U atriju Dvorca Oršić, prigodnim je programom obilježeno 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja i to baš na Međunarodni dan muzeja.

Muzeji Hrvatskog zagorja osnovani su uredbom Vlade Republike Hrvatske 1992., a s radom se započelo 1.1.1993. godine, a upravo je danas svečanim programom obilježeno dugih 30 godina rada i truda. Naime, Muzeji Hrvatskog zagorja jedna su od najsloženijih baštinskih ustanova u ovom dijelu Europe. Sastoje se od pet različitih muzeja na području Krapinsko-zagorske županije, a to su muzej Dvor Veliki Tabor u Desiniću, jedini muzej na otvorenom Muzej ”Staro selo Kumrovec”, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej Seljačkih buna u Gornjoj Stubici te Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Svih pet muzeja danas su snažne kulturno turističke destinacije na području Krapinsko-zagorske županije te već dugi niz godina ponosno spadaju među najposjećenije muzeje u državi. Prošle godine Muzeje Hrvatskog zagorja obišlo je više od 300 000 posjetitelja, a time je Muzeje Hrvatskog zagorja svrstalo na drugo mjesto svih muzeja i galerija u Hrvatskoj.

Svečani program povodom 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja otvoren je glazbenim nastupom Ivane Husar Mlinac i Matije Dedića, a potom i srdačnom dobrodošlicom koju je uputila voditeljica programa Mirna Berend.

Obljetnicu je svojim dolaskom uveličao i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, koji je na svom karijernom putu kroz Muzeje Hrvatskog zagorja prošao skoro sve pozicije od vodiča, kustosa, voditelja muzeja u Krapini, a danas kao ponosni ravnatelj može izraziti veliko zadovoljstvo i ponos.

– Lijepa okrugla obljetnica, 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, iako naši muzeji rade i postoje puno više od 30 godina. Puno toga lijepog i važnog se napravilo, bilo je tu velikih investicija, pogotovo infrastrukturnih, otvorio se novi muzej Krapinskih neandertalaca, obnovljen je Dvor Veliki Tabor, izgrađena studio Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu. Dakle, čitav dio dobrih programa u stručnom smislu, pa i u ovom investicijskom – rekao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

Ravnatelj Sabol istaknuo je i odličnu posjećenost muzeja, koja je ove godine bolja u odnosu na prošlu 2022. godinu.

– Broj posjetitelja svjedoči da smo već tri godine za redom druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj. Ove godine bilježimo 61 posto više posjetitelja nego u prva četiri mjeseca prošle godine, a zanimljivo je da recimo kumrovečki muzej ima porast skoro 100 posto. – rekao je Sabol.

Ovu veliku obljetnicu obišao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek. Istaknuo je sve dosadašnje, ali i buduće ravnatelje koji ponajprije doprinose u promociji hrvatske kulturne baštine i identiteta.

– Ovo jest prije svega kulturna institucija, ali ona je duboko ukorijenjena u odnose sa lokalnom zajednicom, ona ima svoju ekonomsku turističku komponentu i ona u svakom smislu prednjači i ponajviše ono što Hrvatsko zagorje i Krapinsko-zagorska županija ima. – poručio je Tušek.

Veliki trideseti rođendan čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar koji je jako ponosan na zagorske muzeje, koji su po njemu puno više od same muzejske postave.

– Muzeji su prije svega čuvari naše povijesti i kulturne baštine. Oni nas identificiraju, kad prođete kroz naše muzeje možete saznati tko smo, što smo, što smo bili u prošlosti i na koji način smo se razvijali, a naravno da su oni sastavni dio naše turističke ponude. Vrlo značajan i iz dana u dan sve značajniji dio, jer mi promociju Zagorja kao turističke destinacije Bajke na dlanu ne radimo bez Muzeja Hrvatskog zagorja i naše zajedničke prezentacije, pogotovo u  inozemstvu te njihovo prisustvo nam daje na određenoj težini – rekao je Kolar.

Svojim je dolaskom, ovaj veliki jubilej uveličala i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako su upravo muzeji zaslužni za razvoj i doprinos lokalne zajednice.

Zagorje je postalo prepoznatljivije te veliki broj posjetitelja dolazi upravo zbog muzeja. Onda, naravno, posjećuju i ostale atrakcije u Zagorju tako da evo zaista me veseli da smo danas tu i da ćemo zajedno s kolegama koji rade u ovim muzejima obilježiti ovu veliku obljetnicu – poručila je Obuljen Koržinek.

Ministrica je također konstatirala kako su upravo široka paleta ponuđenih sadržaja te korelacija profesionalaca i sugrađana, ono što dovodi do velikog napretka, a Hrvatsko zagorje i zagorski muzeji su upravo to i postigli.

– Mislim da je najvažnije da zajednica i građani prepoznaju važnost i vrijednost svoje baštine i to je onda neka sinergija kada se profesionalci zajedno sa svojim sugrađanima slože oko prioriteta i oko aktivnosti, to je onda recept za uspjeh – rekla je za kraj uz čestitke povodom 30. rođendana Muzeja Hrvatskog zagorja i Međunarodnog dana muzeja.

Povodom ove obljetnice i Međunarodnog dana muzeja, više od godinu dana trajalo je snimanje i izrada dokumentarnog filma “30 godina Muzeja Hrvatskog zagorja”, kojeg su uzvanici imali priliku pogledati. Na kraju programa župan Kolar je uručio zahvalnicu ravnatelju Sabolu povodom 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, a Jurica Sabol mali znak pažnje ministrici Obuljen Koržinek.

Završetkom službenog dijela, prisutni su uživali u glazbi, druženju te organiziranom domjenku.

lleljak/zip.com.hr 18.05.2023.

Aktualno

Exit mobile version