Kultura

IZRANJANJE – Samanta Petruša

„U vodi života tijelo pluta beskonačnim plavetnilom. Urođena borba za opstankom navodi čovjeka da se miče i bori za novi dan. Moje bivanje traje već dvadeset i sedam godina, urođenim talentom, nadahnuta situacijama, stvaram svoje osjećaje kako bih ostala zabilježena u vremenu koje ne mogu uhvatiti. Kada ostajem bez daha, izranjam na površinu s nečime što je bilo do jučer intimno i dostupno samo mojim osjetilima. Sada je vrijeme da na vidljivoj površini s publikom podijelim ono što sam stvorila, čije segmente vraćam u dubine.“ – Sanja Petruša

Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na otvorenje izložbe “Izranjanje” Samanta Petruša u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. u 18 sati u Gradskoj galeriji Zabok. Izložba pod nazivom IZRANJANJE prva je samostalna izložba Samante Petruše studentice Dizajna tekstila na Tekstilno – tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Kroz izložbu je dan pregled pojedinih tema, likovnih cjelina i kolekcija dizajna tekstila, tekstilnih instalacija i skulptura. Radovi su nastali kroz preddiplomski i diplomski studij na kolegijima Crtanje i slikanje, Etnografski praktikum II te Kreiranje tekstila. Radi se o zaista velikom broju radova različitih tehnika realizacije od klasičnih crtaćih i slikarskih, do eksperimentalnih tehnika i procesa te tekstila odnosno vune kao polazišnog materijala za realizaciju tekstilnih instalacija.

Ono što je važno naglasiti da je Samanta Petruša kao učenica srednje škole za Umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, smjer Grafički dizajn sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i natječajima na kojima je osvajala zapažena mjesta. Upisom na studij Filozofije na Filozofskom fakultetu i sklonosti ka čitanju filozofske  i druge literature autorica dobiva kroz čitanu riječ puno poticaja za kreativno izražavanje. Upisuje Tekstilno – tehnološki fakultet i nastavlja istraživati i kreativno se izražavati, a evidentno je da postoji velika posvećenost svakoj temi, sklonost istraživanju novih i povezivanju različitih područja te stvaraju zanimljivih sinergija. To povezivanje  je slučaj kod realizacije završnog rada pod mentorstvom Lee Popinjač unutar kojeg se u teoretskom dijelu Samanta bavi filozofijom, psihologijom, medicinom kao područjima iz kojih proizlazi izrada ambijentalne tekstilne instalacije koja se sastoji od kupole i tepiha realiziranih u Regaleriji u Zaboku.

“Inspirirana posljednjim danima života oboljelih od Parkinsonove bolesti, osmislila sam tekstilnu instalaciju za osobnu pomoć oboljelih uz misaonu podlogu integrativne bioetike. Kupola simbolizira nebeski svod koji bdije nad čovjekom, promatra ga, čuva i prihvaća njegovu jedinstvenost. To je savršeno osmišljen sklop elemenata, strog, ali pravedan, baš poput zrcalne kompozicije aplicirane u drvenoj kupoli. Približavajući svoje nemirne ruke prema tepihu na kojem stoji, osoba slijedi uleknutu bijelu liniju, dok mislima prolazi kroz slike svojih prodisanih dana,” – rekla je Samanta Petruša o svom radu.

Završni rad i kolekcija radova koja je prethodila realizaciji finalnog rada je trajala šest mjeseci. Riječ je o  kompleksnom i višeslojnom radu. Sjajan tim iz Regalerije izradio je drvenu kupolu koja je podijeljena na polja te je ona unutar konveksne forme obučene u segmente koji stvaraju skladnu akromatsku cjelinu zajedno sa tepihom . Radovi izloženi na izložbi nastali su pod mentorstvom profesorica Helene Schultheis Edgeler, Lee Popinjač i Koraljke Kovač Dugandžić.

sleljak/zip.com.hr 24.08.2022.

Aktualno

Exit mobile version