Connect with us

Aktivizam

Nagrađeni najbolji radovi djece i učenika na temu ravnopravnosti spolova -“Poslove ne dijelimo prema spolu” – poruka je svih sudionika- FOTOGALERIJA

Danas, 18. svibnja, u Osnovnoj školi Bedekovčina održalo se otvorenje izložbe likovnih i literarnih radova djece predškolske dobi te učenike osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji na temu ravnopravnosti spolova.

Krapinsko-zagorska županija, zajedno s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, po prvi puta, raspisala je LIKOVNI I LITERARNI NATJEČAJ za djecu predškolske dobi, učenike
osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji na temu ravnopravnosti spolova.
Natječaj je bio raspisan od 24. ožujka 2023. godine do 25. travnja 2023. godine. Ovim
natječajem željelo se potaknuti na promišljanje o neravnopravnom položaju žena i
muškaraca
, rodnim stereotipima, mirotvornoj komunikaciji te sprječavanju nasilja nad
ženama, odnosno muškarcima.

Županijsko priznanje planirano je u četiri kategorije:  za predškolski uzrast, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, učenike od 5. do 8. razreda te učenike srednjih škola. Ukupno su pristigle 93 prijave od 24 prijavitelja,  gledano prema kategorijama 19 prijava u kategoriji predškolskog uzrasta, 48 prijava u kategoriji od 1. do 4. razred osnovne škole, 24 prijave u kategoriji od 5. do 8. razred osnovne škole i 2 prijave u kategoriji srednjih škola. Svi radovi mogu se vidjeti izloženi na panoima u dvorani.

Snježana Romić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, istaknula je kako su ovim natječajem željeli potaknuti na promišljanje o neravnopravnom položaju žena i muškaraca, promišljanje o rodnim stereotipima koji su prisutni svuda u našem okruženju, o mirotvornoj komunikaciji koja je u današnjem društvu jako bitna i značajna te o sprječavanju nasilja nad ženama i muškarcima.

-Željeli smo potaknuti literarno likovno stvaralaštvo, poticati umjetničko izražavanje naših učenika, koji će iskazati ne diskriminirajuće stavove prema rodnim i spolnim razlikama, govoreći o rodnim i spolnim ulogama u današnjim modernim obiteljima. Zadatak kao poticaj za likovni ili literarni sastavak, priču ili pjesmu, bile su teme muško ženski poslovi, moj tata kao moja mama, kao ja, kao budućnosti, svoje zanimanje ili općenito o mojoj obitelji, što je uvijek djeci najjednostavnije, govoreći o podjeli poslova, tko što u obitelji radi i kako funkcionira njihova obitelj, jer svako dijete gaji izrazito tople osjećaje prema svojoj obitelji i može se izraziti i riječima, slikom, bojom, crtežom na dobi prikladan način- kazala je Romić.

Ivan Paradi, ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina, istaknuo je kako je ovo zasigurno najbolja škola u ovom dijelu općine Bedekovčina, te kako uvijek prihvaćaju organizirati i ugostiti sve aktivnosti, projekte i manifestacije kojima je cilj potaknuti i podržati kreativnost, kritičko promišljanje i razvoj.

-Poprilično smo otvorena škola, te od prvog dana prvog razreda, te do posljednjih dana osmih razreda podupiremo koliko znamo i umijemo, da sve naše učenike na čim uspješniji način pripremimo za daljnji život. Što to znači ? Nisu tu ocjene presudne, već formiranje stavova, kritičko promišljanje, postavljanje pitanja zašto u nedogled, i pomoć potražnje odgovora, zašto je nešto zašto. Uglavnom smo poprilično svoji i za sad nam se čini da nam dobro ide- istaknuo je Paradi, te čestitao svoj djeci, sudionicima natječaja, njihovim mentorima i roditeljima.

Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina, istaknuo je kako imaju dvije škole, no da je ova najljepša u ovom dijelu općine, te da imaju i dva izvrsna ravnatelja koja se svaki dan bore sa svim nedaćama i problemima, ali u tome uspijevaju.

-Mogu reći da imamo dvije jako uspješne škole, koje ostavljaju trag za budućnost. Drago mi je da smo domaćini danas, tu u Bedekovčini, i čestitam svoj djeci koja su sudjelovala u natječaju i koji će biti danas nagrađeni, želim im puno uspjeha u ovim i budućim rezultatima-kazao je Ban.

Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina, u ime stručnog žirija koji je ocjenjivao likovne radove, kazala je kako su djeca koristila temperu, kombinirane tehnike, različite izričaje, te da nije bio naglasak na likovnom već na poruci, i to je ono što je bitno.

-Baš nam je zapravo bilo lako odabrati radove, iako ih je bilo puno, i bili su prekrasni, ali neki su se posebno istaknuli, i ti radovi zapravo pričaju onu pravu priču, kako to zapravo treba i danas izgledati, da smo ravnopravni i da rušimo predrasude, i da zapravo svojim primjerom i onim što radimo s djecom doma, pa i odgojitelji, učitelji, roditelji , i ovo povjerenstvo i u županiji, sve što se događa i u školama, zapravo se može vidjeti u ovih nekoliko radova i u onim ostalima. Neki su radovi odlični za brošuru, plakat i materijale koji se mogu koristiti kroz cijelu godinu-istaknula je Vukina Bogović.

Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ, pozdravila je sve u ime Krapinsko-zagorske županije, u ime župana, pročelnica te u ime kolegica iz Upravnog odjela zaduženog za ovu temu.

– Krapinsko zagorska županija, zaista dugi niz godina promiče jednakost, poštivanje različitosti, toleranciju i ravnopravnost. U svakom području djelovanja nastojimo te teme nametnuti, kao teme koje su zaista izuzetno važne da bi naša zajednica zaista funkcionirala, rasla i razvijala se upravo na tim načelima. I stoga nam je jako važno da upravo te politike, misli, i razmišljanja zapravo od najranijih dana, budu utkana u rad sa djecom, sa mladima, u nekom razgovoru i suradnji sa obiteljima, sa stručnjacima koji rade s djecom, mladim, obiteljima, i jako nam je drago što je povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Snježana kao predsjednica, što su nam nametnuli ovu temu i zapravo je stavili na dnevni red te smo ju s velikim zadovoljstvom prihvatili- istaknula je Petek, te dodala kako ona ovaj natječaj već vidi tradicionalnim i šire od granica KZŽ, te se unaprijed tome veseli.

-Prekrasno ste se izrazili na ovu temu, jer zaista nam je važno poručiti uvijek iznova, da djeca uče u obitelji, oponašanjem svojih roditelja, te je to neko prvo učenje onih rodnih uloga u životu i jako je važno, a posebno su me se dojmile, da zapravo poslove ne dijelimo prema spolu u našoj obitelji, nego dijelimo prema onome što tko želi raditi i u čemu je dobar.  Jedna prekrasna misao koja bi nas zapravo trebala voditi i u životu općenito- istaknula je Petek te zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom natječaju.

-U svakom slučaju hvala vam što razmišljate, promišljate i promičete ravnopravnost, jednakost, toleranciju i poštivanje različitosti. Hvala vam na tome, jer ukoliko ćemo tako svi razmišljati i tako učiti svoju djecu, zaista će život biti bolji i uglednijiporučila je Petek.

Sve prijave zadovoljile su propisanim uvjetima te je Stručni ocjenjivački sud odabrao po tri najuspješnija rada po kategorijama.

Autori radova će uz priznanje dobiti i poklon vrećicu sa promotivnim materijalima Krapinsko-zagorske županije te poklon bon u vrijednosti od 50 eura. Također, Ustanove, čiji su dobitnici priznanja za najuspješnije radove polaznici, dobit će poklon vrećice sa promotivnim materijalima Krapinsko-zagorske županije i poklon bon u vrijednosti od 100 eura.

Priznanja, zahvalnice i poklone uručila je zamjenica župana Jasna Petek i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić.

U kategoriji od 1. do 4. razreda najuspješnijim radovima izabrani su radovi:

Mihael Jembrih, Osnovna škola  Ljudevit gaj Mihovljan

Josip Žlender, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Filip Bublić, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, Zagreb

U kategoriji od 5. do 8. razreda najuspješnijim radovima izabrani su radovi:   

Emili Koprivnjak, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Jana Krušelj, Osnovna škola Bedekovčina

Dora Galunić, Osnovna škola Zlatar Bistrica

U kategoriji predškolskog uzrasta najuspješnijim radovima izabrani su radovi:

Lana Sedak, Dječji vrtić Mačići

Gloria Livajić, Dječji vrtić Maksimir

Dino Kondres, Dječji vrtić Mačići

U kategoriji od 1. do 4. razreda najuspješnijim likovnim radovima izabrani su radovi:

Lea Porčić, Osnovna škola  Ante Kovačića Zlatar

Jana Šurina, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Josipa Felja, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

U kategoriji od 5. do 8. razreda najuspješnijim likovnim radovima izabrani su radovi:

Julija Grđan, Osnovna škola Oroslavje

Paula Lugarić, Osnovna škola Đure Prejca Desinić

Mila Cvitković, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

U kategoriji srednjih škola najuspješnijim likovnim radovima izabrani su radovi:

Lana Grgić, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Franciska Kuna, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Na izložbi je nastupila Vokalna skupina OŠ Bedekovčina.

tleljak/zip.com.hr 18.05.2023.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo44 minute ago

Barici Pasanec i Rudolfu Kontrecu uručena priznanja za 20 godina rada na čelu umirovljeničkih udruga!

Održana je sjednica izvršnog odbora i izvještajna sjednica skupštine Matice umirovljnika Krapinsko – zagorske županije. Na skupštini su prihvaćena izvješća...

Društvo2 sata ago

Ivo Usmijani izabran za hrvatskog EY poduzetnika 2023. godine!

Izabran je pobjednik devetog izbora za hrvatskog EY poduzetnika 2023. godine. U Zagrebu je 15. ožujka 2024. godine izabran pobjednik...

Inspirativne priče2 dana ago

ZIP ČETVRTKOM: Za uspjeh je potrebno prvo – željeti, drugo – raditi za to te imati podršku najbližih – poručila Martina Crljen

U četvrtak, 14. ožujka 2024. godine gošća emisije bila je Martina Crljen, direktorica Aquae Vivae d.d. iz Krapinskih Toplica. Martini...

Društvo4 dana ago

Zagorka Sanja Sever Mališ ostaje dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Na održanim izborima za dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Zagorka Sanji Sever Mališ ponovno je izabrana te ostaje na dužnosti...

Inspirativne priče5 dana ago

Sve više rodilja iz drugih županija dolaze u zabočko rodilište – „Sigurnost i povjerenje u osoblje i liječnike našle smo upravo tu“ – poručuju

Odjel ginekologije i porodništva OB Zabok sve je traženiji, pa tako u zadnje vrijeme velik broj trudnica koje nisu iz...

Inspirativne priče1 tjedan ago

Laura Kranjčec uskoro postaje jedna od rijetkih žena profesionalnih vatrogaskinja u Krapini – upravo je proslavila 22. rođendan – Čestitamo!

DVD Krapina je opet imao razlog za slavlje, veselje i ponos. Voditeljica djece i mladeži, Laura Kranjčec, navršila je 22...

Društvo1 tjedan ago

ZIP ČETVRTKOM – “Mi smo borbene, uporne i kod nas nema odustajanja” – poručile su sestre Silvija i Barbara Celjak iz tvrtke Ethereal

Prošlog četvrtka, 07. ožujka, gošće emisije bile su Silvija Celjak, vlasnica i direktorica tvrtke Ethereal iz Svetog Križa Začretje i...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Mladima bih poručio da uspjeh mogu ostvariti u bilo kojoj zemlji, no da prvo probaju u svojoj”- poručio je Popić, direktor Tvornice tekstila Trgovišće

Prošlog četvrtka, 29. veljače, gost emisije bio je Mario Popić, direktor Tvornice tekstila Trgovišće iz Velikog Trgovišća. Popić kaže kako...

Aktivizam2 tjedna ago

U Varaždinskoj županiji održana 2. konferencija “Žene i poduzetništvo“ u organizaciji LALS MEDIA-e: „Žene su majke, radnice, one skrbe o starijim članovima društva. Žene su u svemu prve“

Nakon uspješne prve Konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” koju su organizirali Varaždinska županija i tvrtka LALS MEDIA d.o.o.,...

Inspirativne priče2 tjedna ago

Nagradu Ponos Hrvatske primit će naša Zagorka – Snježana Stepan iz Oroslavja – svaka čast!

Zbog svog je dugogodišnjeg humanitarnog rada Snježana Stepan iz Oroslavja dobila je veliko priznanje – nagradu ‘Ponos Hrvatske 2024.’. Nagradu...

Facebook

Aktualno