Kultura

150 OBLJETNICA SMRTI LJUDEVITA GAJA

Ovog petka, 20. svibnja predstavljanje knjige “Hrvatski velikani – Ljudevit Gaj“ Suzane Coha u Maloj dvorani POU Krapina

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u petak će se s početkom u 19 sati, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina i Grada Krapine, povodom obilježavanja 150. obljetnice smrti književnika, političara i vođe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja, održati predstavljanje knjige “Hrvatski velikani – Ljudevit Gaj“ Suzane Coha.

Ljudevit Gaj, vođa hrvatskoga narodnoga preporoda i pisac (Krapina, 8. VII. 1809 – Zagreb, 20. IV. 1872). odrastaoje  u obitelji u kojoj se govorio njemački jezik, ali je majka njegovala i kajkavštinu. Gimnaziju je pohađao u rodnoj Krapini, Varaždinu i u Karlovcu. God. 1826. upisao je studij filozofije u Beču, nastavio u Grazu, a 1829. upisao se na pravo u Pešti. Početkom 1832. dolazi u Zagreb, gdje radi u pravnoj struci. Doktorirao filozofiju 1834. u Leipzigu. Dobivši 1834. odobrenje, 1835. počeo izdavati Novine horvatske s tjednim književnim prilogom Danica horvatska, slavonska i dalmatinska i otada se potpuno posvetio narodnomu preporodu.

Gajeve zasluge za hrvatski standardni jezik nisu toliko u onome što je napisao, nego više u onome što je pokrenuo. Ujedinjavanje Hrvata u jednom latiničnom slovopisu bilo je prvi korak prema ujedinjavanju u jednom standardnom jeziku, a u toj je integraciji Gaj odigrao odlučujuću ulogu. Zaslugom Gaja i njegovih suradnika hrvatski je jezik nakon višestoljetnoga izgrađivanja kodificiran i proglašen službenim jezikom u Hrvatskom saboru 1847

Knjigu će predstaviti redovna profesorica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Cvijeta Pavlović, i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Kristian Novak te sama autorica. U prigodnom programu nastupit će Dječji zbor Ilirčeki i učenici Osnovne škole “Ljudevit Gaj“ i Srednje škole Krapina.

Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Krapina

Partner projekta je Pučko potvoreno učilište Krapina, a knjiga je izdana uz potporu Ministarstva znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

sleljak/zip.com.hr 15.05.2022.

Aktualno

Exit mobile version