Connect with us

Aktivizam

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se aktivno u KZŽ

Prenosimo u cijelosti Priopćenje Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije povodom obiljećžavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Svakog 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen kada su na taj dan 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama, nasilja u obitelji. Svako nasilje nad ženama (psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje) je neprihvatljiv oblika ponašanja jer predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara.

Svaki dan tisuće žena i djevojčica žrtve su nasilja. Osvještavanje javnosti o prisutnosti i potrebi prijavljivanja nasilja jedan je od ciljeva rada Povjerenstava za ravnopravnost spolova.  Žrtve nasilja u obitelji su češće žene nego muškarci, a u svakoj obitelji gdje su djeca, ona su svjedoci i nose posljedice nasilja kojem su svjedočila. Većina nasilja ostaje neregistrirana zbog čega je važno stalno govoriti i educirati o potrebi prijavljivanja nasilja, progovaranju o doživljenom nasilju i podršci žrtvama nasilja. Prevencija treba započeti u najranijoj dobi: već od uvođenje nenasilnih metoda komunikacije i odgoja u vrtiće i škole. Uvođenje građanskog odgoja kao obaveznog predmeta također je važno kao i teme vezane uz ravnopravnost spolova unutra njega.

Poziv povjerenstva općinama i gradovima na potpisivanje europske rezolucije–Sigurno mjesto za žene

Snježana Romić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ

Za nasilje nema opravdanja. Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran počinitelj, a nikada žena koja je nasilje preživjela!

Krapinsko-zagorska županija je prva hrvatska županija koja je prihvaćanjem europske rezolucije postala županija – Sigurno mjesto za žene. Kao Povjerenstvo oštro osuđujemo bilo kakav diskriminirajući javni diskurs (društvene mreže, istupe u medijima, na ulici) prema ženama, djevojkama, djevojčicama.

Pozivamo sve gradove i općine Krapinsko-zagorske županije da prihvaćanjem rezolucije postanu Sigurna mjesta za žene te uključe svoje stanovnike, udruge i sportske klubove u borbu protiv nasilja nad ženama i rodne diskriminacije.

zip.com.hr/kzz.hr 22.09.2023.

Continue Reading

Aktualno