Connect with us

Najave i događanja

U Termama Tuhelj otvoren 13. INTERSLAST-ove godine naglasak je stavljen na Zagorje

Danas, 15 listopada 2024. godine, se u Termama Tuhelj održava 13. INTERSLAST, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

Glavni organizator Interslasta je Robinson novinsko-nakladničko poduzeće, a hrvatski pokrovitelj je i ove godine Krapinsko-zagorska županija zajedno s Turističkom zajednicom KZŽ te Obrtničkom komorom KZŽ. Sudjeluju slastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Paragvaja, Japana, Australije, Izraela, Slovenije te Hrvatska.

Glavna tema kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu podijeljeni u tri natjecateljske kategorije – pite s orasima i makom, zvjezdice (linzeri) te medvjeđe šape (madaleinsi).

Miroslav Dolovčak, predsjednik ocjenjivačke komisije Hrvatskog kuharskog saveza istaknuo je kako je Interslast promocija slastičarstva koje jako fali u Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu.

-Kod nas se kuhara još može pronaći, ali slastičara jako teško. Sve više slastičarna se zatvara, učenici nemaju gdje na praksu, a škole nemaju sredstava da bi se to potaknulo pa se moramo snalaziti na razne načine-rekao je Dolovčak dodavši kako se na natjecanju pripremaju tradicionalni kolači koji se rade u Hrvatskoj kao što su pita od maka i oraha, zvijezdice, šapice…

-Ocjenjuje se izgled, da li su zastupljeni svi sastojci i na kraju okus. Sva tri elementa daju konačnu ocjenu-pojasnio je predsjednik ocjenjivačke komisije.

Kako je ovo već 13. Interslast na koji je prijavljeno 320 sudionika kazao je Stjepan Odobašić, vlasnik Novinskog poduzeća Robinskon iz Zagreba, organizatora Interslasta.

-Imamo pet sudionika iz inozemstva. Oni će ovdje prikazati kako se pripremaju njihovi kolači-rekao je Odobašić dodavši kako se događanje već 11 godina održava u Tuheljskim Toplicama i kongres je odlično prihvaćen.

Osvrnuo se i na manjak slastičara u Hrvatskoj.

-Trenutno nedostaje oko 300 slastičara što najviše primijete hoteli, ali i privatni sektor-istaknuo je Odobašić.

Najveća pažnja danas će biti na domaćim kolačima. Nositelji ove priče su gospođe iz raznih seoskih sredina koje imaju recepte svojih baka i koje će danas pripremati kolače koji će se moći kušati-pojasnio je te istaknuo kako sve manje mlađih generacija naginje pripremi domaćih kolača.

Ove godine naglasak smo stavili na Zagorje pa će posjetitelji ove godine vidjeti kako se rade zagorski licitari. Bit će prikazan kompletan proces-kazao je Odobašić te napomenuo kako posjetitelji imaju priliku vidjeti i tradicionalne zagorske igračke jer trenutno u svijetu vlada trend da se u slastičarne postavljaju domaće igračke.

Na Interslastu sudjeluje i Maki Nagayoshi iz Japana koja u Zagrebu ima svoj restoran japanske hrane.

-Danas ću pripremati jednu vrstu slatkiša iz Japana-Mochi, tradicionalnu slasticu napravljenu od ljepljivog rižinog tijesta, poznatog kao “mochigome”. Tijesto se puni raznim slatkim kremama, pastama ili sladoledom, te je poznato po svojoj jedinstvenoj teksturi-rekla je Nagayoshi.

Slastičarka Snježana Bošnjak prezentirat će australsku verziju kolača od mrkve koja je specifična.

-Taj kolač je specifičan jer se uz mrkvu unutra stavlja mnogo tropskog voća. Mrkva se stavljala jer je šećer nekad bio skup pa je to neka australska verzija tog kolača-rekla je Bošnjak koja se u Hrvatsku doselila prije gotovo 20 godina, a prije toga je radila u raznim kongresima i kulinarskim školama.

-Diljem Hrvatske, ali i Europe fali slastičara. Ljudi zbog povećanja cijena namirnica dosta gledaju da li će im se isplatiti to zanimanje i hoće li njihov rad biti cijenjen-osvrnula se Bošnjak na temu manjka slastičara.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar ističe kako je Interslast manifestacija koja okuplja široki spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i chefova, do stranih chefova koji će iskustva i svoje tradicijske kolače predstaviti u Hrvatskoj.

-Slastičarstvo je deficitarno zanimanje zanimanje za čitavu Hrvatsku. Hotelske kuće i restorani prate školovanje djece i nude im stipendije, upoznaju ih sa svojim poslovanjem kako bi ih zainteresirali da se jave na natječaje-rekao je župan napomenuvši kako se priprema novi kurikulum za iduću godinu vezan uz konobare i slastičare.

S obzirom da smo napravili novi centar za ugostiteljstvo i turizam u Zaboku povećat ćemo upisne kvote za slastičare. Ujedno, u Srednjoj školi Pregrada više neće biti smjera za konobare i slastičare, nego ćemo sve prebaciti u Zabok. Tamo sada imamo fantastične uvjete-rekao je župan te napomenuo kako sve više učenika iz susjednih županija upisuje ugostiteljska zanimanja u našoj županiji.

-Ovdje sudjeluju prvenstveno ženske udruge iz pet županija koje se bave pečenjem kolača po domaćim receptima, što mi u Krapinsko-zagorskoj županiji radimo kroz manifestaciju Babičini kolači. Nakon svakih babičinih kolača mi izdajemo knjigu recepata i poklanjamo ih našim hotelima i većim restoranima gdje ih motiviramo da dio kolača stave u svoju ponudu-rekao je Kolar te dodao kako se ovdje predstavljaju licitari i drvene igračke jer su i one dio zagorskih zaštićenih proizvoda.

-S obzirom da je ovdje čitava Hrvatska i da ovdje ima ljudi iz raznih dijelova svijeta, treba iskoristiti priliku i upoznati ih i sa tim dijelom zagorske kulture i tradicije-istaknuo je župan te dodao kako su izuzetno bitna i školska takmičenja u slastičarstvu.

-Veliki je interes škola iz čitave Hrvatske za takmičenja i kada škola pobjedi na takvom takmičenju, to je dokaz kvalitetnog rada-kazao je Kolar osvrnuvši se i na sve popularnije zagorske štruklje.

Štrukli su sastavni dio ponude svih naših manifestacija, ali isto tako i diplomatskog zbora. Možete često vidjeti kada se primaju strani državnici i kada se pripremaju svečane večere, rijetko se dogodi da štruklji nisu dio tog ručka. Imamo i tvornicu koja proizvodi štruklje, certificirane proizvođače-rekao je župan spomenuvši kako je time napravljen i jedan dodatan iskorak.

-Sada slijedi povećanje proizvodnje jer tržište to traži i zahtjeva od nas, tako da će županija i za sljedeću godinu nastaviti s bespovratnim sredstvima koja će biti povećana za otprilike 20 %-dodao je župan.

Da se Krapinsko-zagorska županija dići sa puno dobrih slastičara, kao i da je slastičarstvo jedna “višnja na šlagu” prehrane bez koje se ne može, istaknula je Vlasta Hubicki, vlasnica Medičarsko-svjećarskog obrta Zozolly koji posluje od 1882. godine.

– Tradicijske obrte trebamo sačuvati kao veselje budućnosti, te se zato moramo predstavljati na svim sajmovima, i veseli me što će učenici iz mnogo škola vidjeti kako se rade licitirati– kazala je Hubicki, dodavši da se tradicijskim obrtima treba posvećivati više pažnje kako bi opstali u budućnosti.

U sklopu Interslasta se održava i radionica licitara i medenjaka, autorice i vlasnice Medičarsko-svjećarskog obrta Zozolly iz Marije Bistrice Vlaste Hubicki kroz koju će predstavit cjelovitu izradu licitara – od izrade tijesta, modlanja, pečenja, ljepljenja, želatiniranja do oslikavanja.

tleljak/zip.com.hr 15.10.2024.

Continue Reading

Aktualno