Najave i događanja
MALI GASTRO u Zaboku – turizam budućnosti
Mali Gastro pokazao važnost obrazovanja i razvoja struke – odlična sinergija i suradnja nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice.
Tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro ove godine održao se pod okriljem CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. 18. Mali Gastro održan u Zaboku u petak 13. svibnja potvrdio je odličnu sinergiju i suradnju nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice. Ova tradicionalna, ali i moderna manifestacija okupila je učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji su osnovnoškolcima i roditeljima pokazali zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi.
Ravnateljica škole i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Draženka Jurec, izrazila je zadovoljstvo što su se nakon dvije pandemijske godine ponovno vratili na razne manifestacije: „ Ovo je 18. Mali gastro, trebao je biti 20., ali u svakom zlu ima i neko dobro, pa će tako 20. biti one godine kada ćemo se preseliti u novu školu i novi centar tako da će biti okrugla obljetnica. Ova manifestacija znači nam puno jer našim osnovnoškolcima, građanima i roditeljima možemo pokazati što naši učenici ugostiteljskih škola znaju i to iz naših škola partnera“ napomenula je Jurec. „Učenicima osnovnih škola, roditeljima i svim posjetiteljima možemo pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova – i to učenici iz škola partnera Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu – srednjih škola iz Preloga, Bjelovara, Varaždina, gosti iz najveće ugostiteljske škole iz grada Zagreba. Mali Gastro je prerastao ne samo u regionalni nego i međunarodni događaj jer su ovdje i naši gosti iz Ljubljane, – Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. A s nama su i dva fakulteta koja naši učenici najviše upisuju – Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji“, naglasila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.
Mali Gastro otvorio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, te tom prilikom istaknuo: „Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati osoblje koje može odgovoriti tim zahtjevima. U regionalnom centru uskoro ćemo imati cjeloživotno učenje što nismo imali do sad, imamo puno partnera upravo iz gospodarstva i to nam daje za pravo da očekujemo da će ovo biti ne samo regionalni centar, nego i šireg područja, a dokaz tome su i naši partneri iz Ljubljane koji su 2020. godine bili proglašeni za najbolji centar izvrsnosti u Europi – oni su nam partneri i vjerujem da kroz nekoliko godina našeg rada ovdje u Zaboku i mi možemo konkurirati za takav centar. Ponosni smo na Srednju školu Zabok jer postaje Regionalni centar kompetentnosti zahvaljujući svojim prijašnjim rezultatima – iz godine u godinu pokazuju na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi da spadaju u sam vrh srednjih stukovnih škola.“ Na upit novinara kako spriječiti odlazak stručnog kadra za bolje plaćenim poslom rekao kako onaj tko se zaposli u Zagorju ima osiguran posao svih 365 dana u godini, a isto tako je i najveći porast plaće u posljednjih nekoliko godina zabilježen upravo na području Krapinsko – zagorske županije: „Naime, naše gospodarstvo je prepoznalo da se kvaliteta mora i platiti. Isto tako očekujem, s obzirom na investicije koje se očekuju upravo u turizmu da će sve naše veće hotelske kuće i naše specijalne bolnice krenuti u jedan veliki investicijski ciklus. Jedva čekamo natječaj Ministarstva turizma i vjerujem da će s povećanjem kapaciteta i plaće u tom sektoru dodatno rasti i da neće biti apsolutno nikakvog razloga da naša djeca odlaze raditi negdje drugdje“ naglasio je župan Kolar.
Učenici Srednje škole Zabok istaknuli su želju za profesionalnim razvojem i težnju izvrsnosti koju dokazuju nagrade i uspjesi na natjecanjima. „Mali Gastro postala je tradicionalna manifestacija važna za grad Zabok na čemu smo zahvalni ne samo učenicima, nego i profesorima i mentorima koji se na srčan i odgovoran način uključuju u one aktivnosti gdje se očekuje njihovo sudjelovanje ili potpora“, naglasio je Ivan Hanžek, gradonačelnik
Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti dočarali su inovativan pristup učenju i praksi kroz degustacije, natjecanja, radionice tradicionalnih jela i interaktivni program u kojem su osnovnoškolcima i roditeljima predstavili obrazovanje za zanimanja konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.
S obzirom na važnost kvalitetnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti i događaji poput Malog Gastra su izuzetno značajni. Turizam danas ostvaruje gotovo 1/5 hrvatskog BDP-a te je presudno skrenuti pozornost na zanimanja poput konobara i kuhara. CUT Zabok kao centar znanja značit će ogromnu prednost za sjeverozapadnu Hrvatsku u današnjem ubrzanom poslovanju.
sleljak/zip.com.hr 13.05.2022.