Connect with us

Institucije

“Mladi, možete mijenjati stvari u svojoj zajednici”-poručila zamjenica Petek

Danas, 1. lipnja je u Zelenoj dvorani u Zaboku održana konferencija za medije na temu participativnog proračuna za mlade.

Participativni proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba mladih. Samim proračunom lokalna i regionalna samouprava pokušava bolje odgovoriti na stvarne potrebe mladih, promicati socijalnu i demokratsku uključenost te osigurati efikasniju potrošnju javnog novca.

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug ističe kako je ovo već treći put za redom da se raspisuje Javni poziv za prijavu projekata za participativni proračun za mlade.

-U odnosu na prošlu godinu ove godine je osigurano 20 % više sredstava, odnosno 33.200 eura. Pojedinačna vrijednost projekata koji se mogu prijaviti na ovaj javni poziv kreće se od 500 eura do 3.000 eura s time da prijavitelji mogu prijaviti projekt za koji se traži 100 % financiranje, ali isto tako mogu prijaviti projekt koji se sufinancira iz nekog drugog izvora-rekla je Gregurović Šanjug te istaknula kako ovaj Javni poziv funkcionira po principu mladi predlažu, mladi odabiru, mladi provode.

-Važno je da je projekt predložen od strane mladih. Ono što predstavlja ovaj javni poziv je prije svega jedan uspješan mehanizam identificiranja potreba mladih u lokalnim zajednicama na području županije-kazala je pročelnica.

Smatra se da će upravo mladi kroz ove svoje prijave projekata najbolje moći istaknuti potrebe koje postoje u sredinama u kojima žive i predložiti efikasan način zadovoljavanja tih potreba. Ovime se jača participacija mladih, potiče se mlade da se uključe u život zajednice, a šalje se i poruka mladima da je važno čuti ono što oni smatraju da je potrebno u njihovim sredinama i da postoji efikasan način da se to realizira.

-Krug prijavitelja se nastojao postaviti izuzetno široko kako bi se omogućilo svakoj mladoj osobi da istakne svoju ideju-zaključila je Gregurović Šanjug.

Kako Županija svake godine izdvaja sve više sredstva za Javni poziv rekao je zamjenik predsjednice županijskog savjeta mladih KZŽ Marko Šoštarić.

-To je dobro za mlade, ali i za jedinice lokalne samouprave. Tu se daje prilika mladima iz slabijih sredina da naprave nešto za sebe i da nešto novo nauče-rekao je Šoštarić napomenuvši kako ima projekata koji se stalno prijavljuju.

-Što se tiče prijava, nisu teške, a daju poticaj mladima da nešto novog nauče i da nešto naprave za svoje lokalne zajednice, a boljega od toga nema-zaključio je Šanjug.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je napomenula kako u našoj županiji ima oko 21.000 mladih od 15 do 29 godina, što čini oko 17.5 % ukupnog stanovništva.

-Jako je važno da se Krapinsko-zagorska županija obrati i tom dijelu stanovništva posebno uvažavajući i odgovarajući na njihove potrebe-istaknula je zamjenica.

-Drago nam je što smo ovaj poziv napravili u suradnji s Savjetom mladih koji u županiji djeluje od 2010. godine vrlo aktivno i koji je i kao primjer dobre prakse već nekoliko puta na nacionalnoj razini bio prikazan ostalim županijama kao primjer kako se treba raditi sa mladima i za mlade u županiji. Naša županija ima dugogodišnju praksu rada sa mladima što se tiče prijave projekata i programa na naše javne pozive i natječaje gdje su udruge mladih prijavljivale vrlo kvalitetne projekte i realizirale određene potrebe-objasnila je Petek istaknuvši da bi se sve to moglo realizirati važna je činjenica da od 2006. godine Krapinsko-zagorska županija zajedno sa mladima izrađuje županijski program djelovanja za mlade koji pripisuje mnoge aktivnosti i mjere koje mladi predlažu kako bi se na lokalnoj i regionalnoj zajednici zadovoljile sve njihove potrebe.

-Praksa rada s mladima u našoj županiji rezultirala je novim javnim pozivom za participativni proračun za mlade koji djeluje već treću godinu. To je zaista jedan odličan mehanizam odgovaranja na potrebe mladih u nekoj sredini jer upravo time mi potičemo mlade na participaciju, na budući aktivan život u svojoj zajednici da vide što bi trebalo mijenjati i da se sami angažiraju kako bi se mijenjaju-rekla je Petek kazavši kako je poruka da mlade ljude čuju, da slušaju što im treba i da im poručuju da mogu mijenjati stvari ako se aktiviraju i angažiraju.

Projekti koji su pristigli na natječaj u zadanom vremenu prolaze kroz administrativnu provjeru te dvije kvalitativne provjere i javno savjetovanje. Nakon provjera, analiza projekata donosi konačan broj bodova čime se odabiru projekti.

mstužić/zip.com.hr 11.06.2024.

Continue Reading

Aktualno