Connect with us

Društvo

ZIP ČETVRTKOM -“Radite i živite život onako kako vaše srce nalaže, a ne onako kako bi selo htjelo”- poručila je Kristina Pavlović

U četvrtak, 20. lipnja, gošća emisije bila je Kristine Pavlović, etnologinja i kulturna antropologinja koja trenutno radi kao viša kustosica pedagoginja u Hrvatskome željezničkom muzeju u Zagrebu.

Kristitin odabir zanimanja proizašao je iz, kako ona kaže, nekog njenog unutarnje nemira koji ju je uvijek tjerao da ima neke nove izazove i iskusi neke nove stvari.

-Zapravo sam završila srednju građevinsku školu u Bedekovčini, a onda me put odnio na arhitektonski fakultet koji sam upisala, ali ga nisam završila. Iako sam planirala nekad završiti fakultet odigrale su se neke okolnosti gdje dam se ja pronašla u radijskom i televizijskom poslu-objašnjava Pavlović.

Fakultet je odlučila upisati sa 39 godina, pošto ju je uvijek zanimao folklor i druge kulture upisala je etnologiju i sociologiju.

Nakon završenog fakulteta privatno je počela provoditi istraživanja o čipki na Pagu o čemu je napisala i knjigu.

-Te rukotvorine koje su žene tada radile u toj maloj i siromašnoj sredini oni cijene i dan danas, međutim svjesni su toga da se to znanje i odnos prema tome izgubio-govori Pavlović.

Kristina se potrudila objasniti im sličnosti i razlike između njihove i lepoglavske čipke.

Ističe kako ovdje nije riječ o pravoj paškoj čipki, već o posebnoj vrsti čipke koja se radi u Novalji i izrađuje se heklanjem.

Čipka nije nastala od žena koje su ju stvarale kod nas, već je to utjecaj izvana. Ona se nekad radila na dvorovima i u Lepoglavi je tu najveću ulogu odigrala Danica Bresler koja je bila učiteljica i naučila je te angažirala je siromašne žene kako bi radile-objasnila je Pavlović ističući kako je znanje moć.

Čipka iz Novalje je proizašla iz takozvanon paškog teka. Žene su tada nosile neku vrstu nošnje i pošto su bile siromašne, one su iz svojih košulja izvlačile niti i na taj način radile razne ornamente na odjeći kako bi ju ukrasile.

Neko vrijeme Kristina je radila i kao muzejski pedagog u Dvoru Veliki Tabor.

-To je bio jako lijep posao no kada sam to sve skupa iskusila moj nemiran duh je tražio neki novi izazov-objašnjava Kristina napomenuvši kako danas radi u Hrvatskom željezničkom muzeju u Zagrebu.

-Često mislim koja je moja svrha i što moram donijeti ovome svijetu. Svaka od mojih faza je bila posebna i jako volim to što sam radila, iako nisam uvijek bila najbolja u svemu što sam radila-kazala je Pavlović.

Kristina inače već šest godina vodi konferenciju Žene i poduzetništvo.

-Vrlo kratak period isprobala sam neki privatan, poduzetnički posao. Ono što ja iz konferencija dobijem je nekakva dodatna snaga da se za to odlučim-govori Pavlović.

Posebno joj se dojmilo kako žene govore iskreno o svom poduzetničkom putu i kako se ne ustručavaju govoriti o svim izazovima s kojima se susreću.

-Trebamo naučiti da su neka prava za koje su se izborile žene prije nas vrlo vrijedna, ali da su uvijek na klimavim nogama i ne smijemo si dopustiti da nam se da prava odmaknu ili oduzmu-ističe Kristina.

Pavlović je u proteklom razdoblju održala i predavanje “Kako se riješiti straha od javnog nastupa”.

-Imam jako puno iskustva u javnom nastupu i govoru i voljela bih naučiti nekog mlađeg sve ono što znam. Voljela bih to raditi-rekla je Kristina i pozvala ljude da omogućuju sebi i djeci da se razvijaju u tim vodama ukoliko ih to privlači.

Za uspjeh je potrebno biti siguran u to da ste dobri za ono što se odlučite raditi, ali to nije dovoljno, treba i raditi-poručila je Kristina i napomenula kako je uz to potreban balans između privatnog i poslovnog.

-Radite i živite život onako kako vaše srce nalaže, a ne onako kako bi selo htjelo-zaključila je Pavlović.

Cijelo Kristinino poslovno putovanje možete pogledati u emisiji:

mstužić/zip.com.hr 22.06.2024.

Continue Reading

Aktualno