Connect with us

Društvo

U Zaboku osvanuo rad Željka Beljana – Tri kornera penal

Program Green Room galerije u 2024. započeli smo van okvira galerije intervencijom u javnom prostoru. Rad ‘Tri kornera penal’ umjetnika Željka Beljana osvanuo je na (rukometnom/ malonogometnom) igralištu Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku.

Željko Beljan (1984., Vukovar, živi i radi u Zagrebu) u svojoj se umjetničkoj praksi fokusira na fenomen ručnog rada i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tekstil i rukotvorne tehnike kao umjetnički medij. Element participacije u njegovim umjetničkim instalacijama često se bazira na metodologiji igre, a inspirira se i hobističkim, amaterskim bavljenjem nogometom.

Umjetnik je seriju ovih trajnih intervencija u prostoru započeo u rujnu 2022. na zagrebačkom Žitnjaku, a. nastavio u Splitu u studenom 2022. te ponovo u lipnju. Radovi su izrađeni tehnikom čvoričanja (makramea) kroz nekoliko dana, a inaugurirani prijateljskim utakmicama kakva se odigrala i prilikom dovršetka instalacije u Zaboku.

Suprotstavljajući stereotipe “ženskog” rada s “muškom” igrom, on ih izokreće, istovremeno demistificira i proširuje. Pri tome se sam proces nastanka umjetničkog rada događa pred očima javnosti – zainteresirani prolaznici mogli su pratiti tehniku čvoričanja te aktivno sudjelovati u umjetničkom procesu – bilo kao igrači, navijači ili pomagači. Na taj način skida auru “nedodirljivog” umjetničkog rada kojeg on ima postavljen u galeriji, a umjetnost ulazi u svakodnevnicu i doslovno postaje “igra”.

zip.com.hr 07.06.2024.

    Continue Reading

    Aktualno