Connect with us

Civilno društvo

Održan Izvještajni sabor udruge UDVDR KZŽ i 5.Memorijal “Goran Šoštar”

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u subotu, 27. siječnja 2024. godine u prostorijama NK Rudar u Dubravi Zabočkoj redovni Izvještajni sabor udruge.

U protekloj 2023. godni, udruga je bila potpora u provedbi vlastitih aktivnosti ali i velikog broja događanja koje su organizirale jedinice lokalne samouprave, istaknuo je predsjednik udruge mr. crim. Josip Horvatin.

-Ona energija i domoljublje koje su nas vodile devedesetih godina jednako je tako prisutna i danas i sve što smo planirali i ostvarili smo. Među prvima u Hrvatskoj počeli smo još prije 14 godina provoditi projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu u školama uz prikaz učešća policijskih i vojnih postrojbi sa prostora Krapinsko-zagorske županije“ u Domovinskom ratu. Osim toga iza nas je i 13 godina provedbe projekta „Informatičkog opismenjavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“ projekt kojega smo provodili diljem Lijepe naše. Uz 1.273 donacije računala i druge informatičke opreme možemo se pohvaliti da smo pomagali suborcima i svima koji su u potrebi od Vukovara do Dubrovnika. Krenuli smo i korak dalje te smo uskoro u aktivnostima nabave i uporabe elektronskih čitaća kartica a sve u cilju praćenje razvoja tehnologija i njihove aktivne upotrebe. U izvještajnoj 2023. godini proveli smo 146 donacija računala, a koju aktivnost ćemo nastaviti i u 2024 godini. Uz sve navedeno trajna je zadaća udruge voditi skrb o zdravstvenom stanju članova udruge, organizirali smo provedbu sistematskih pregleda za članove udruge i inicirali izgradnju Veteranskog centra na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Inicirali smo i ukidanje Zakona kojim su 2008. godine za 10% smanjene mirovine hrvatskim braniteljima i zahvalni smo Vladi RH što je razumjela i prihvatila naše razloge za ukidanje- rekao je Horvatin.

Kao odgovoran čimbenik u zajednici jedinicama lokalne samouprave udruga je pomogla u provedbi velikog broja osiguranja javnih okupljanja tijekom cijele godine od Seljačke bune, 500 godina kuburaštva u Kostelu, motokrosa u Zaboku, Svibnja u Zaboku, Stubica festa, Malog uličnog festivala, adventa u Zaboku i Oroslavju, više osiguranja WRC utrka, osiguranja košarkaških utakmica KK Zabok i drugih.

Udruga je organizator 4 memorijalna turnira u spomen na preminule suborce (Goran Šoštar, Stjepan Košanski, Ivan Maligec i Boris Markus), a ove godine organizirat će i 5 memorijal u spomen na člana i prijatelja Nenada Grabušića „Čkembe“ organizacijom bicikliranja i druženja branitelja, prijatelja pokojnika i građana od Zaboka do Oroslavja.

Najveća aktivnost u izvještajnoj godini bila je organizacija 2. Zagorske pekmezijade aktivnosti priprave zdrave hrane na tradicijski način – kuhanjem pekmeza od šljiva. Omogućili su aktivno učešće 15 natjecateljskih ekipa (75 natjecatelja) za koje su osigurali sve potrebito od šljiva, teglica i svih popratnih sadržaja. Obogatili su aktivnost i provedbom nekoliko natjecanja za građane i goste (alka na zagorski,bacanje potkove, ružđenje kuruze i dr.), a za najmlađe i njihove aktivnosti osigurali dva „napuhanca“. Uz Črljene lajbeke, toplu hranu i piće više stotina građana moglo je uz hrvatske branitelje provesti ugodno subotnje poslijepodne.

-Ambiciozno i aktivno krenuli smo i u 2024. sa ništa manje optimizma ali uz nadamo se iskrenu potporu svih jedinica lokalne samouprave jer jedino zajedno možemo planirano i provesti. Kao samostalan pravni subjekt udruga nastavlja svoju aktivnost, a u 2024.godini izradit će se nova iskaznica udruge, poraditi na znaku udruge te na nabavi novih prepoznatljivih obilježja (jakne, majice, kape, šuškavci…)-rekao je Horvatin.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek naznačio je važnost aktivnosti koje udruga provodi prije svega za svoje članove, a onda i za zajednicu u cjelini.

-Na vas hrvatske branitelje uvijek se možemo pouzdati jer ste organizirani i odgovorni-rekao je Hanžek.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pohvalio je rad udruge i iskazao zadovoljstvo sa svim aktivnosti, a poglavito na inicijativi koju je udruga dala da se na prostoru Krapinsko-zagorske županije izgradi Veteranski centar.

-Pored toga hvale je vrijedna i inicijativa za ukidanje Zakona iz 2008. kojim je iskazana briga o svim braniteljima ma gdje oni bili. Ovo je udruga koja ne provodi niti jednu aktivnost a da u nju nisu uključene i obitelji članova udruge, a hvale je vrijedno i to što se u aktivnosti koje provodi udruga uključuju i udruge civilnog društva i građani. Osobno se nadam da će netko prepoznati i potrebu da nas u određenom segmentu planiranih aktivnosti edukacije provedbe vojnog roka ma kakav on bio uključi-poručio je Kolar.

Nakon Izvještajnog sabora udruga je za svoje članove održala 5. memorijalni turnir u kartaškoj igri Bela u spomen na pokojnog člana udruge Gorana Šoštara. Na turniru je nastupilo 18 natjecateljskih parova. Prvo mjesto pehar i medalje osvojila je ekipa u sastavu Pintarić Zvonko-Radanović Branko, drugo mjesto pehar i medalje osvojila je ekipa u sastavu Grabušić Stjepen-Posavec Željko, a treće mjesto pehar i medalje ekipa u sastavu Bratković Branko i Tomislav Kišur. Svi natjecatelji na memorijalu kao sjećanje na učešće dobili su i prigodnu medalju memorijala.

Za sve članove udruge i goste uz potporu LU Trčka Zabok i grada Zaboka osiguran je topli obrok.

zip.com.hr/Izvor: f.b. Josip Horvatin 28.01.2024.

Continue Reading

Aktualno