Connect with us

Civilno društvo

Grad Krapina za rad GDCK Krapina izdvojio 61.692 eura

U utorak, 23. siječnja, se u Gradskoj vijećnici Grada Krapine održala konferencija za medije povodom potpisivanja Ugovora sa Gradskim društvom Crvenom križa Krapina.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik naglasio je kako GDCK Krapina sigurno jedan od najboljih u RH, sa najboljom opremom na kojoj im mnogi mogu pozavidjeti.

Ostvaruju jako dobre rezultate, i vezano za darivanje krvi, i po povlačenju sredstava iz EU fondova. Moram priznati da je tu jedna odlična suradnja, recimo neke druge JLS, projekt Zaželi provodi kroz svoje gradove i općine, a kod nas je tu slučaj da imamo odličnu suradnju s Gradskim društvom, tako da nema potrebe da određeni projekti se provode direktno preko Grada, već ga provodi Gradsko društvo Crvenog križa sa Gradom kao partnerom- rekao je Gregurović te dodao da je ove godine u gradskom Proračunu osigurano trenutno 61.692 eura za 3 programska područja.

Tako je za javne ovlasti i redovne djelatnosti te rad i djelovanje Službe traženja osigurano 32.462 eura, za dodatke aktivnosti iz proračuna javnih ovlasti osigurano je 10.000 eura, za sufinanciranje troškova kredita za kupnju poslovnog prostora 14.550 eura, i za pomoć u kući 4.950 eura.

-Nekada je Gradsko društvo bilo podstanar ovdje u Magistratskoj ulici, u jednim skućenim, neadekvatnim prostorima, i nakon toga su Grad Krapina i naše susjedne Općine koje spadaju pod GDCK Krapina osigurale sredstva zajedno sa Gradskim društvom za kupnju jednog poslovnog prostora u zgradi u ulici Frana Galovića, no međutim s obzirom na puno projekata koje Gradsko društvo provodi, i taj prostor se s vremenom pokazao premalenim i neadekvantim, pogotovo skladišni dio, pa smo određena atomska skloništa koja smo imali ovdje po gradu i zgradama koje su u vlasništvu Grada koristili za skaldišne prostore, pa se krenulo u realizaciju kupnje novog poslovnog prostora za potrebe i GDCK Krapina ali DCK KZŽ. Poslovni prostor je kupljen u gospodarskoj zoni sa 2/3 vlasništva GDCK Krapina i 1/3 vlasništva DCK KZŽ- objasnio je Gregurović.

Ravnatelj GDCK Davor Šimunović nadovezao se na gradonačelnika pa kazao kako od djelatosti kontinuirano prikupljaju novu i rabljenu odjeću i obuću te druga materijalna dobra, živežne namirnice i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu.

-Djelimo i humnitarnu pomoć, pakete hrane za 50 do 70 krajnjih korisnika, i to četvrtkom od 12:14 sati, a sve je transparentno, preko uputnica Centra za socijalnu skrb. Također imamo i usluge pomožći u kući i dostavu obroka za 70-tak korisnika. Što se tiće zaštite i spašavanja tu imamo opremu i kupujemo novu, radimo vježbe i edukacije, a isto tako osiguravamo i neke gradske manifestacije i sportska događanja kao pomoć našim drugim udrugama- rekao je Šimunović te istaknuo i akcije dobrovoljnog darivanja krvi, kojih će ove godine biti 27, kroz 4 ciklusa.

Istaknuo je i neke projekte od čega je jedan Gerontološki centar Zajezda vrijednosti gotovo 2 milijuna eura, a sa radom će krenuti najkasnije u svibnju ove godine, zaposlit će 10 osoba i imat će pomoć u kući, poludnevni boravak i dostavu obroka, te projekt Zaželi, Žene za Zagorje 4, gdje će zaposliti 32 žene, a vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura i provodit će se tri godine.

-U ovih 4,5 godine povukli smo 6,5 milijuna eura iz EU fondova i po tome smo najbolja Udruga u gradu Krapini i Krapinsko-zagorskoj županiji, i među boljima u Hrvatskoj-naglasio je Šimunović.

zip.com.hr 23.01.2024.

Continue Reading

Aktualno