Connect with us

Business

Inovativna rješenja Vetro Challengea

Gospodarenje otpadom ima veliku ulogu u kružnom gospodarstvu pa je Vetropack Straža s učenicima osnovnih škola provela projekt Vetro Challenge kako bi osvijestili važnost ove problematike.

U natjecanju namijenjenom učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije sudjelovalo je šest osnovnih škola, svaka s timom od četiri učenika i jednim učiteljem. Svaki je tim odabrao vlastiti inovacijski izazov koji se bavi povećanjem uporabe staklene ambalaže i recikliranjem, osmislio konceptualno rješenje, a potom korak po korak izradio cjeloviti projekt. Projekt su u 4 minute predstavili tročlanom i vrlo zahtjevnom žiriju koji je odabrao tri najbolja rješenja.

Treće mjesto osvojio je The Little Green Team koji je osmislio dizajn boca za vodu prema regijama Hrvatske i nazvao ih Panona, Goranka i Primorka. Dizajnirali su i odgovarajuće vreće od jute za lakši i sigurniji transport.

Drugo najbolje rješenje osmislio je The Eco Birds Team, čije rješenje, neobične spremnike, svima omogućuje recikliranje na zabavan i jednostavan način, a izrađuju ih sami učenici od različitih korištenih materijala.

Prvo mjesto osvojio je The Green Hum Team koji je osmislio interaktivni kontejner Recipro (RECYcle i PROfit) s programom vjernosti. Ova posuda ima i malog suputnika – veselu dječju verziju posude koja potiče i one najmanje na recikliranje.

Ovakvim pristupom potiču se učenici da izazove prepoznaju kao prilike i samostalno stvaraju pozitivne promjene u društvu. Osim razmišljanja o problemu kružnog gospodarstva, djeca razvijaju inovativno i sustavno razmišljanje te vještine potrebne za upravljanje projektima i uvjerljivo izlaganje. 

zip.com.hr 31.12.2022.

Continue Reading

Aktualno