Connect with us

Institucije

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u KZŽ objavljene

Kako doznajemo od Radio Stubice, a temeljem uredbe Vlade Republike Hrvatske, izrađene su i objavljene preporuke za obrazovnu i upisnu politiku stipendiranja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Temeljem uredbe Vlade Republike Hrvatske, Tematska radna skupina za područje Krapinsko-zagorske županije izradila je preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranje s listom obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata, odnosno smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u 2023. godini, vijest je na portalu Radio Stubice.

Sukladno sporazumu regionalnog partnerstva za praćenje i procjenu potreba u radnoj skupini su: predstavnici Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina i Zagorske razvojne agencije. Lista i preporuke upućene su srednjim školama i visokim učilištima, a Županiji te gradovima i općinama koristit će kao smjernice za dodjelu stipendija.

Preporuka je da se broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata su treba povećati: u trogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju vozač motornog vozila, konobar, bravar, prodavač, zidar, elektroinstalater, kuhar, vodoinstalater, monter suhe gradnje, automehaničar, stolar, CNC operater, instalater grijanja i klimatizacije, soboslikar, tesar, pekar, tokar, keramičar, mesar, krojač, autolakirer, strojobravar i autolimar.

Medicinska sestra opće njege je zanimanje koje treba povećati broj upisanih u četverogodišnjim i petogodišnjim srednjoškolskim programima.

Kod stručnih studija preporuča se rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a kod sveučilišnih studija medicina, matematika, strojarstvo, anglistika, informatika, fizika, građevinarstvo, germanistika, edukacijska rehabilitacija, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, biologija i kemija, farmacija, elektrotehnika ili elektrotehnika i informacijska tehnologija te logopedija.

Smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata treba, kako je vidljivo iz preporuka u dva obrazovna programa, a to su: ekonomist i komercijalist.

zip.com.hr 15.01.2023.

Continue Reading

Aktualno