Connect with us

Obrazovanje

ZAPOČELA MALA PLANINARSKA ŠKOLA

U organizaciji Planinarskog društva “Strahinjčica” Krapina Mala planinarska škola namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi s područja Krapine i okolnih mjesta.

Hrvatsko planinarsko društvo „Strahinjčica“ Krapina počela je provoditi planinarsku školu za mlađe uzraste budućih planinara, tzv. Malu planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi s područja Krapine i okolnih mjesta. Cilj škole je da se djeca od malih nogu naviknu na kretanje i boravak u planinama i u prirodi, nauče osnovne vještine snalaženja u prirodi kroz atraktivne izlete i zanimljiva predavanja i vježbe, prožete igrom i zabavom. U subotu, 23. travnja 2022., održana je prva terenska nastava na obroncima Brezovice. Polaznici su pokazali veliki interes i zanimanje, te je uz obilje dobre volje uspješno svladana prva tema, osnove planinarstva i kretanja i boravka u planinama.  Voditeljice škole Miljenka Mužar i Marija Strmečki ističu da uživaju radeći s malim planinarima i vesele se nastavku škole.

Mala škola planinara

Škola se provodi prema Pravilniku o maloj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza. Četrdesetak djece polaznika dobne skupine od 8 do 15 godina upoznaje osnove planinarstva i stječe osnovna planinarska znanja i vještina.  Jedinstven i prilagođen program pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama,  ukupno će biti odrađeno sedam izleta s terenskom nastavom, a Škola traje do rujna 2022. godine i besplatna je za sve sudionike.  Partneri u provođenju „Male planinarske škole“ su Stanica planinarskih vodiča Zagorje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Zagorje Zeleno, dok su suradnici Hrvatska gorska služba spašavanja, Grad Krapina i okolne općine. Bravo za voditeljice škole, jer teško je u današnje vrijeme motivirati djecu za boravak u prirodi kad ima toliko izbora zabave: televizije, interneta, društvenih mreža…

Polaznici terenske nastave sa voditeljicama škole (Miljenka Mužar i Marija Strmečki) , 23.04.2022.

sleljak/zip.com.hr 26.04.2022.

Continue Reading

Aktualno