Connect with us

Institucije

Zajmovi za ruralni razvoj u tijeku – “Poduzetnički centar KZŽ može se angažirati i pomoći savjetodavno svim zainteresiranima” – poručio je Denis Ranogajec

Prema riječima Denisa Ranogajca, zamjenika direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije trenutno su dvije aktivne mjere namijenjene za ruralni razvoj na koje mogu aplicirati OPG – i, poljoprivredna gospodarstva te tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Naime, HAMAG- BICRO raspisao je Financijske instrumente Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj. Poduzetnički centar KZŽ, kako nam je kazao Denis Ranogajec zamjenik direktorice, može se angažirati i svim zainteresiranim i pomoći savjetodavno, a i u samoj pripremi.

-Imamo mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj i imamo mali zajam za ruralni razvoj. Koja je zapravo ključna razlika? Mali zajam za ruralni razvoj je za apliciranje iznosa u vrijednosti od 25.000 do 100.000 eura, kamata se kreće između 0,1 posto do 0.25 posto, a omogućen je rok otplate od 10 godina s time da 12 mjeseci može biti poček. Ako pričamo o ulaganju u višegodišnje nasade, tu poček može biti čak i do 60 mjeseci, tj. 5 godina, a rok otplate u tom slučaju može biti 12 godina – pojasnio je jednu od mjera Ranogajec te dodao da se sve ono što je prihvatljivo u tom dijelu veže upravo na mjere ruralnog razvoja, znači oni koji su po prijašnjim mjerama 4.1.1. i 4.1.2. aplicirali za razvoj poljoprivredne djelatnosti i za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, oni su zapravo svi prihvatljivi.

“Osnovni preduvjet je da imaju financijsku dokumentaciju, znači da se vode poslovne knjige iz kojeg zapravo i HAMAG- BICRO može vidjeti da su oni samodostatni, da se i dalje razvijaju i da rastu kao proizvođači. Osim podizanja višegodišnjih nasada tu je prihvatljivo i ulaganje u kupnju opreme, strojeva, izgradnja farmi i slično. Ono što je još u tom dijelu mogu se financirati izgradnja i opremanje ruralnih kuća za odmor i to samo za ona Poljoprivredna gospodarstva koje već imaju registriranu tu nepoljoprivrednu djelatnost – naglasio je Ranogajec dodavši da tu nisu prihvatljivi početnici koji bi tek htjeli ulagati jer HAMAG BICRO tu nema kreditnih sredstava.

Konferencija “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja” u Krapini u Poslovno-tehnološkom inkubatoru

Također je naglasio da su kreditna sredstva otvorena do daljnjega, zapravo do utroška, ali su također i ograničena. Ono što je jako interesantno, osim niske kamatne stope i tog početka, uz osnovna sredstva može se uzeti do 30 posto za obrtna sredstva koja pokrivaju tekuće poslovanje, plaće, radnika, režije i slično.

-Načelno, ovaj kreditni program je do 2025. godine, ali s obzirom da vlada sve veći interes za tim, svima preporučamo da se što prije jave – poručio je Ranogajec vezano za mali zajam za ruralni razvoj.

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj je druga aktivna mjera, tu pričamo isključivo o obrtnim sredstvima i idu do 25.000 eura., kamatna stopa je 0,5 posto, a rok otplate 3 godine sa počekom do 12 mjeseci. Isključiva namjena ovih zajmova su obrtna sredstva za tekuće potrebe za ona poljoprivredna gospodarstva koja imaju možda neka veća ulaganja, pa im treba jedan dio financijskih sredstava da si malo olakšaju i da premoste neka zaduženja i dugovanja – pojasnio je Ranogajec.

Poduzetnički centar, kako je dodao Ranogajec, ovdje stoji na raspolaganju i za mikro zajam i za male zajmove, za sve vezane natječaje koji se tiču i ruralnog razvoja i općenito poduzetništva. U mogućnosti smo pripremiti i odraditi kompletnu provedbu bilo kojeg projekta. Svi su uvijek pozvani da dođu u urede, educirani djelatnici uvijek će rado dati savjet i pomoći.

-Također u Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini, nalazi se i ispostava HAMAG- BICRO- a, tako da su nam vrata otvorena za naše poljoprivrednike i poduzetnike. Svi mogu slobodno doći, porazgovarati s nama o svim mjerama, o mogućnostima kreditiranja i financiranja ili apliciranja na natječaje – zaključio je Denis Ranogajec, zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije.

sleljak/zip.com.hr 20.02.2023.

Continue Reading

Aktualno