Connect with us

Društvo

U KZŽ konstituiran Savjet umirovljenika i osoba treće životne dobi

Konstituirajuća sjednica Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi Krapinsko-zagorske županije održana je u prostorijama Županije u Krapini.

Đurđa Mohač, predsjednica Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi KZŽ

Na konstituirajućoj sjednici u petak, 24. ožujka 2023. godine za predsjednicu novoosnovanog Savjeta izabrana je članica Županijske skupštine i Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Đurđa Mohač, dok je njezina zamjenica pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja KZŽ za sestrinstvo Biserka Sviben. Članice i članovi Savjeta su i zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Vladimir Crnec te predstojnica Područnog ureda Donja Stubica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Stanislava Erdelja.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, osobe iznad 65 godina starosti čine 22,45 % ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. U Krapinsko-zagorskoj županiji udio osoba starijih od 65 godina života čini 20,8 % ukupnog stanovništva, dok je ono prema popisu iz 2011. godine iznosilo 17,62 %.. Obzirom na negativne demografske trendove, kao i starenje stanovništva ukazala se potreba definiranja starijih kao posebne skupine u fokusu socijalne politike na nacionalnoj, ali i regionalnoj i lokalnoj razini. Ovi podaci pokazuju kako se produljio životni vijek građana, ali i da staranje stanovništva utječe na rast javnih troškova za potrebe starijeg stanovništva.

Umirovljenici, odnosno osobe treće životne dobi suočeni su s mnogim izazovima vezanim uz visinu mirovinskih davanja, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb kao i međugeneracijsku solidarnost. Krapinsko-zagorska županija štiti interese svih ranjivih skupina u društvu, djece, mladih, osoba s invaliditetom, pa tako i ove korisničke skupine. Odluku o osnivanju Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi donio je župan KZŽ Željko Kolar 23. siječnja 2023. godine.

Odlukom je propisano da su zadaće Savjeta: analiziranje stanja i utvrđivanje prioriteta te aktivno sudjelovanje u pripremi i definiranju mjera za razvoj socijalne zaštite umirovljenika i osoba starije životne dobi; informiranje Župana Krapinsko-zagorske županije o propisima i drugim pitanjima vezanim uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi te obavljanje drugih poslova vezanih uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

zip.com.hr 30.03.2023.

Continue Reading

Aktualno