Connect with us

Ekologija

Ugrađen sustav za stabilizaciju Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici

Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji s tvrtkom Urbani šumari redovito provodi mjere održavanja i njege stabla Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici.

Gupčeva lipa jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine, a pod njom je, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike.

Visoka je 9 m, opseg debla iznosi 4,90 m, prsni promjer 1,57 m. Starošću i dimenzijama, karakterističnim izgledom, impozantnim granama i izbojcima, lipa predstavlja prirodnu rijetkost. Proglašena je spomenikom prirode 1957. godine.

U prosincu prošle godine, Gupčeva je lipa nakon 60 godina, dobila nove obruče, modernije od prijašnjih, ali što je važnije i sigurnije za njezino deblo u smislu stvaranja štete. Naime, stari su obruči tokom godina urasli u njezino deblo, stoga ih na nekim manjim dijelovima nije bilo moguće odstraniti. Novi sustav stabilizacije sastoji se od sajli i drvenih podmetača kako bi se spriječilo ponovno urastanje metala u koru. Sustav je podesiv što znači da će se sajla moći podešavati kako će stablo rasti i širiti se.

Radi sprečavanja širenja truleži, stablo je tretirano sa preparatom na bazi gljive Trichoderma harzianum. Svrha tretiranja je zaustavljanje djelovanja gljiva truležnica i prodiranja daljnje truleži u drvno tkivo. Preparat također podiže imunitet stabla, potiče razvoj prirodnih antibiotika unutar stabla i pospješuje razvoj korijena, čime stablo postaje stabilnije i lakše se opskrbljuje hranjivima i vodom iz tla. Usluga se raspoređuje na 4 tretmana u 1 godini.

zip.com.hr/Foto: Javna ustanova Zagorje zeleno  09.01.2023.

Continue Reading

Aktualno