Connect with us

Institucije

KULTURNI CENTAR  OPĆINE LOBOR OTVORILA MINISTRICA VUČKOVIĆ

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede posjetila je Općinu Lobor u petak, 08. srpnja 2022. i svečano otvorila novi Kulturni centar s multimedijskim prostorom. Ovo je jedan od najvećih projekata Općine Lobor vrijedan preko 4 milijuna kuna kojeg je u iznosu od 2,6 milijuna kuna sufinancirala Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a 1,4 milijuna kuna osigurala Općina.

Općina Lobor uspješno je realizirala jedan od najvećih projekata kojim je dobila multimedijski kulturni centar kojeg će koristiti za provedbu raznih aktivnosti kao što su očuvanje kulturne i povijesne baštine loborskog kraja, prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti, za razne aktivnosti udruga, a mještani i posjetitelji dobili su prostor za kvalitetno provođenje svog slobodnog vremena.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i Ljubica Jembrih, načelnica Lobora

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede istaknula je kako su za realizaciju ovih projekata u Loboru prvenstveno zaslužni napori načelnice Ljubice Jembrih i lokalne zajednice koje ministarstvo podupire kroz Program ruralnog razvoja.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 

„Nastojimo osigurati, kad možemo i veću podršku nego što je to izvorno planiramo za sve te projekte. Na području Krapinsko-zagorske županije iz iste mjere financirali smo rekonstrukciju i izgradnju 17 dječjih vrtića, 18 nerazvrstanih cesta, nekoliko, čini mi se 4 kulturna centra i još drugih projekata tzv. male lokalne infrastrukture“– istaknula je Vučković te dodala kako je najteža, najizazovnija ali i glavna zadaća Ministarstva na pravi način poduprijeti sve naše poljoprivrednike kako bi se povećala njihova konkurentnost.

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor

Načelnica Ljubica Jembrih zadovoljno je istaknula kako ovim projektom ujedno ulažu i u očuvanje svoje bogate kulture jer je uređena društvena infrastruktura kakva je dosad u općini nedostajala:  

„Općina Lobor može se pohvaliti bogatim društvenim i kulturnim životom i brojnim aktivnim udrugama zbog čega nam je ovakav prostor zaista bio prijeko potreban. Osim mjesta za kvalitetno provođenje slobodnog vremena svih naših mještana, stanovnika susjednih općina i gradova te posjetitelja, kulturni centar bit će odlično mjesto za izvannastavne aktivnosti naših učenika, studenata i obrazovnih djelatnika koji će u ovim prostorima moći naučiti više o našoj kulturi, povijesti i baštini“ – kazala je načelnica Jembrih i dodala da će se u Kulturnom centru nalaziti i prostor za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina i da su ovim projektom stvoreni temelji za razvoj kulturnog turizma u Loboru.

Prije samog otvorenja Kulturnog centra, ministrica Vučković obišla je i nedavno otvoreni Dječji vrtić Ivančica, još jednu od najvećih i najznačajnijih investicija na području Lobora u proteklih nekoliko godina.

Izgradnja vrtića vrijedna je preko 10 milijuna kuna i sufinancirana iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 7,4 milijuna kuna, a ove dvije velike investicije samo su dio projekata koji su dovršeni ili se provode na području općine ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna kuna: „U pet godina maksimalno smo iskoristili EU fondove i prijavili smo se na sve natječaje na kojima smo zadovoljavali uvjeti. To je mjera 7.2.2. za nerazvrstanu cestu, izgradnju dječjeg vrtića, uređenje kulturnog centra općinske zgrade. Zatim mjera 8.5.2. za uređenje i proširenje poučne staze koje je u tijeku, nabava spremnika, Wifi4EU, dječje igralište i uređenje parkirališta u Markuš Bregu sufinancirano sredstvima LAG-a Zeleni Bregi – naglasila jenačelnica te najavila skoro potpisivanje ugovora za gradnju teniskog igrališta u Vojnovcu. „Apsolutno smo iskoristili sve mogućnosti koje su nam se pružile kako bi razvijali naše mjesto, omogućili iste uvjete življenja kao što imaju neki veći centri i time zadržali život na našim lijepim, zelenim bregima“ – završila je načelnica Jembrih.

Žarko Tušek, saborski zastupnik  i predsjednik Odbora za gospodarstvo

Saborski zastupnik  i predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek naglasio je kako Lobor grabi velikim koracima naprijed jer ima odličnu strategiju razvoja: „Lobor ima ozbiljnu općinsku upravu, odgovorno planirano ponašanje, jedan pristup koji ovo mjesto čini jednim od bisera Hrvatskog zagorja, koji to uistinu jest po svojoj tradiciji, po svojoj kulturi, po svojim vrijednostima, po svojim arheološkim nalazištima, po sakralnim spomenicima i prirodnoj ljepoti. Lobor je prema svim atributima poželjan za život“- rekao je Tušek siguran da će realizirati još puno lijepih projekata za dobrobit svih stanovnika Lobora i šire.

Na kraju svog posjeta Loboru ministrica Vučković obišla je i OPG Kuharić. Poljoprivredno gospodarstvo Kuharić realiziralo je projekt izgradnje nove farme i nabavu poljoprivredne mehanizacije kroz Program ruralnog razvoja ukupne vrijednost projekata 11,18 milijuna kuna, a iznos bespovratnih sredstava bio je 7,63 milijuna kuna.

sleljak/zip.com.hr    08.07.2022.

Continue Reading

Aktualno