Connect with us

Aktivizam

ŽENE I POLITIKA – Na nacionalnoj razini još uvijek su potrebne kvote, kako bismo se izborile za mjesta koja nam pripadaju – jedan je od zaključka Okruglog stola u Loboru

U srijedu, 14. rujna 2022. u Loboru se održao Okrugli stol na temu ‘Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku?’ U partnerstvu Općine Lobor i ZIP portala održan je drugi po redu okrugli stol na tu temu, a intencija nam je biti u svim gradovima i općinama u ovoj, a i u drugim županijama.

Cilj Okruglog stola „Žene i politika” je osnaživanje žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju žena i to na najvišim razinama vlasti. Portal ZIP.COM.HR  portal je za žene i sve dionike društva: osnaživanje, edukacija, poduzetništvo, politike, kultura, informacije, stavovi, manifestacije, udruge, osim portala, nadopuna aktivnosti je i nova emisija ZIP-četvrtkom na Radio Stubici “Zagorje i poduzetništvo”, a „Žene i politika” je tema koju želimo kontinuirano komunicirati i pratiti tijekom sljedećeg perioda. Okrugli stol organizirali smo u suradnji sa Općinom Lobor, tako se svim okupljenim ženama na samom početku obratila načelnica Ljubica Jembrih, poželjela svima dobrodošlicu u Općinu Lobor, , općinu koju vode žene.

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor predsjednica općinske organizacije HDZ-a i potpredsjednica Županijske organizacije, istaknula je zadovoljstvo što se ovaj okrugli stol održava i u manjim, ruralnim mjestima jer je to itekako potrebno: “Aktivno sam se uključila u politiku 2017. godine, kada se odlučila kandirati za funkciju načelnice općine Lobor. Susrela sam sa svim problemima u odnosu žene i politika i uvidjela koliko je malo nas žena uključeno u politiku i koliko žena ustvari ima volje, ali nema možda snage, hrabrosti i potpore da se uključi. Zato podržavam ovakve okrugle stolove i sve edukacije vezane na tu temu jer smatram da mi žene koje jesmo na takvim funkcijama moramo biti primjer, snaga i potpora ostalim ženama koje bi se htjele uključiti u politiku. Mi smo tu u ruralnom području, možda u većim krajevima ima više žena koje su se osnažile i uključile u politički život, no kod nas je to još malo tabu tema. Ali me veseli svaki put da ima žena na listama i da nisu na zadnjim mjestima, mogu samo dati poziv i apel ženama da se odvaže na taj korak i uključe u politički život svog mjesta, grada, općine” – poručila je Jembrih.

Sandra Zokić, HDZ, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, aktivna je u politici od 2001. godine, no sama je istaknula da nikada nije participirala u najvišoj vlasti: “Još uvijek je to muški posao zbog društva u cjelini koje percipira ženu kao nekog tko mora podnijeti najveći teret u obitelji. Da to nije tako, žene bi se više angažirale, bile bi više poticane u svojoj zajednici da se bave politikom. Često pitaju žene u intervjuima, kako spajate privatni i poslovni život? Nikada nisam čula da su to pitali muškarca, iako i muškarac može koristiti rodiljni dopust, biti domaćica, iako može biti sve što i žena, muškarci često kažu da ne bi oni to sve mogli. Ja mislim da mogu, ali se društvo tako posložilo da od njih to zapravo ne očekuje. Kada pitaju u našoj stranci, zašto nemate više žena na listi, obično kažu muškarci, a nisu se kandidirale. A kako ćemo se kandidirati, ne možemo sve stići. Tako da nemamo zapravo poticajno okruženje. Ženama se komentira i vanjski izgled, primjerice tako je u jednom članku, kada sam bila u ime Ministarstva poljoprivrede na otvaranju dječjeg vrtića, bilo komentara na moj izgled. Kvote su diskriminirajuće, ali su ipak korak naprijed – rekla je Zokić.

Gradonačelnica Zlatara i članica predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini Jasenka Auguštan – Pentek, smatra da su izborne kvote potrebne kako bi više žena bilo stvarno uključeno u politički život i napomenula da su kao stranka uveli ZIP model slaganja lista koji se pokazao stvarno dobar:” Ovo je dobra prilika da se žene međusobno hrabre i pozitivnim prilikama pokažemo da žene mogu biti uspješne u tom poslu, to jedino iskreno mijenja svijest ljudi i naših sugrađana koji onda biraju žene. Na nacionalnoj razini još uvijek su potrebne kvote, kako bismo se izborile za ta mjesta koja nam pripadaju. Na žalost, sve pričamo kako treba osnažiti žene da se odluče na politiku, a u principu često žena ženi podmeće nogu zbog nekih svojih ambicija. No, dok mi same to ne shvatimo, da jedino udruživanjem nas možemo napredovati, tako će nam biti. Sjećam se mog ulaska u politički život 2013. godine prvo kao zamjenica gradonačelnika, gdje sam, vjerujem, svojim primjerom pokazala da žene mogu biti uspješne i građanima se promijenila percepcija toga. I možemo vidjeti baš iz primjera da su oko Zlatara 4 žene na čelnim pozicijama načelnice svojim općinama. Mislim da je to jedinstveni primjer u Hrvatskoj, da se to reflektiralo od jednog centra na ostale općine i da je 5 kolegica na ovom dijelu županije različitih političkih opcija – istiće Auguštan – Pentek uz napomenu da povremeno imaju svoj “team bulding” bez obzira na stranačke boje kako bi se međusobno još više osnažile i umrežile te lakše opstale u “muškom svijetu”.

Vesna Jelić, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Krapinsko-zagorske županije, u politici je relativno kratko, oko 4 godine, a kako je završena sociologinja, istaknula je da nam je više potrebno svima skupa znanja o funkcioniranju demokratskog društva, posebice mlađim generacijama i na koji način je možda bolje postupati kod političkog djelovanja. Napomenula je da za svako zanimanje svi se moramo školovati i pripremati više godina, a za ulazak u politiku nema potrebne edukacije kod mnogih, kako bi i politička komunikacija u javnom prostoru bila primjerena: ” Čini mi se da je u ovom turbulentnom razdoblju za Hrvatsku potrebno da se svi angažiramo, svatko u svom području. Naš angažman je nužan da bi političari znali kuda voditi Hrvatsku. Žene sebi ne smiju dopustiti da budu samo vezane za kuhinju, već moraju proširiti područje svog djelovanja, ne samo u smislu da grade vlastite karijere u poduzećima i ustanovama već da izađu u širi javni prostor i aktivno sudjeluju – rekla je Jelić.

Ana Kruhak, HDZ-ova vijećnica u Skupštini Kzž i osoba za komunikacije, medije i odnose s javnošću KBC-a Zagreb prije godine i pol se počela baviti politikom: “Ponosna sam i zadovoljna istim zato što smatram da se žene trebaju što više uključivati, ne samo u ove javne djelatnosti našeg društva, nego i političke zato što itekako puno mogu doprinijeti našem društvu. Trebao bi nam biti imperativ, nama ženama, da prepoznamo svoju vrijednost i shvatimo da možemo dati svoj obol kako u javnom, tako i u političkom životu. Moram priznati da sam od kolega u stranci doživjela podršku, još sam relativno nova u politici, potrebni su mi savjeti i pomoć i zadovoljna sam što sam do sad to u stranci imala, tako da mi je to vjetar u leđa da nastavim i dalje sa svojim političkim aktivnostima. Prepoznala sam se u tome i osjećam da imam snage i da je puno toga još za odraditi, planiram graditi i dalje svoj politički put, a ženama poručujem da nađu svoju unutarnju snagu i da se angažiraju,”- rekla je Kruhak.

Načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec na okrugli stol je stigla s 5 – mjesečnom kćerkicom Gretom: “To je još jedna odlična prilika za pokazati kako se žene u politici moraju snaći, sve dužnosti treba obavljati bez obzira na majčinstvo i biti koliko je god moguće biti dobra političarka, dobra načelnica, i u mom slučaju dobra mama. Do ureda smo otišle zajedno već kada je ona imala tri tjedna i uspješno obavile sve svoje zadatke. Ovakve okrugle stolove podržavam, odlična su prilika da razmijenimo iskustva, naučimo nešto jedna od druge i izvučemo najbolje kako biti još bolja u tome čime se bavimo – rekla je Mikulec Šimunec.

Snježana Leljak, Jasenka Auguštan-Pentek, Ljubica Jembrih, Sandra Zokić, Ana Kruhak i Violeta Jelić

Na Okruglom stolu sudjelovalo je više od 20-ak žena, koje su se uključivale u razgovor i zaključak je da su nam stvarno potrebna ovakva okupljanja i međusobna osnaživanja i “žena ženi nije i ne smije biti vuk”. Kroz razgovor nam se svima ponovno nametnula misao da je participacija žena u najvišim tijelima vlasti u zemlji odraz položaja žena u hrvatskom društvu, kako to želimo promijeniti bez obzira što nemamo još uvijek poticajno okruženje. Evidentno je da što je pozicija u hijerarhiji viša, to je rodni jaz izraženiji. Takva je situacija i kad se analiziraju podaci o postotku žena na bilo kojim upravljačkim pozicijama u tvrtkama, ne samo u vlasti ili politici. 

I dalje smo kao društvo izrazito konzervativni, smatra se da je politika „muški posao“, mladim ženama koje imaju obitelj i djecu iznimno je teško baviti se politikom jer to traži angažman 24 sata dnevno, ali sve se može riješiti – imali smo i na samom okruglom stolu primjer gospođe Mladenke Mikulec. Imamo puno problema, ali ključno je da se žene međusobno moraju podržavati bez obzira na stranačke boje, sve sudionice su zaključile da je ZIP model sastavljanja lista jako dobar i da bi se trebao primjenjivati na svim izborima, pa bi se situacija kroz određen period bitno promijenila.

Snježana Leljak/zip.com.hr 15.09.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče17 sati ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo7 dana ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Društvo7 dana ago

Ovo je 10 finalistica drugog izbora “Inženjerka godine”!

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu...

Društvo1 tjedan ago

Učenici OŠ Marija Bistrica izradili prekrasne razglednice koje su poslali u Poljsku / FOTOGALERIJA

Učenici Osnovne škole Marija Bistrica izradili su brojne razglednice za prijatelje iz Poljske. Na poziv gradonačelnice grada pobratima Mariji Bistrici, ...

Društvo1 tjedan ago

Na današnji dan prije 102 godine rođena je Vesna Parun – velika hrvatska pjesnikinja i intelektualka!

Današnji dan, 10. travnja , obilježava se rođenje jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja dvadesetog stoljeća – Vesne Parun. Njezin životni...

Inspirativne priče1 tjedan ago

“Dinamo nije samo hrvatski brend nego i europski – povezan sam s Dinamom od rođenja i ovo je velika odgovornost” – poručio Dragutin Kamenski

Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske kompanije Kamgrad, poznati gospodarstvenik iz Zagorja, uz brojne funkcije preuzeo je i jednu od odgovornijih funkcija...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno puno upornosti”- poručila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J

U četvrtak, 04. travnja, gošća emisije bila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J iz Zaboka i članica Poduzetničkog...

Aktivizam2 tjedna ago

“Sa seksizmom toliko srasli da ga više ne možemo niti razlučiti u svakodnevnoj komunikaciji” – poručila je Suzana Komušar

Projekti u sferi socijalne politike obično prate putanju zadanu „odozgo“: ukoliko su, recimo, financirani iz EU ili ESI fondova, trebaju...

Aktivizam2 tjedna ago

Vatrogasci su još jednom spasili dan – dečki iz JVP Krapina spasili malu kujicu!

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Krapina izveli nevjerojatan herojski zahvat – bravo! Vatrogasci su na dojavu izašli na teren u...

Inspirativne priče3 tjedna ago

Rad hrvatske umjetnice Ivane Tkalčić uvršten u Zbirku Europskog parlamenta

Rad hrvatske umjetnice Ivane Tkalčić „Obiteljska mitologija – Sjećanja“ uvršten je u Zbirku suvremene umjetnosti Europskog parlamenta. Zbirka se danas, 44 godine...

Facebook

Aktualno