Connect with us

Inspirativne priče

Ljubica Jembrih, načelnica Lobora, potpredsjednica Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske organizacije

Ja vjerujem u nas i vjerujem u međusobnu podršku žena i ovo je definitivno i poziv svim ženama da se aktivno uključe u politiku, da nas bude više, da aktivno kreiramo razvoj svog mjesta, svoje zajednice, svoje domovine. Budimo jedinstvene, iskrene, dostojanstvene i ponosne i jedne drugima najveća podrška.

Ljubica Jembrih, načelnica je Općine Lobor u drugom mandatu, predsjednica Općinske organizacije HDZ-a Lobor i potpredsjednica Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. Rođena je Loborka, tu je ostala živjeti i raditi i kako sama naglašava Lobor joj je u srcu i ne vidi se nigdje drugdje. Bavila se raznim poslovima, od tekstilnog tehničara gdje je isprobala sve poslove tekstilne tehnologije i iznimno cijeni ljude koji rade taj posao kao i svaki drugi, nakon doškolovanja otvorila je svoj računovodstveni servis, upoznala način vođenja i raspolaganja financijama, planiranje te sve ostalo što je potrebno za vođenje i sve je to ju je nekako dovelo do toga da se osjeća spremna za vođenje lokalne samouprave. To nije došlo odjednom, već se gradilo kroz cijeli njezin život.

ZIP: Kako je tekao Vaš politički put?

Ja sam cijeli život bila blizu politike, moj je tata od prvog dana bio predsjednik Općinskog vijeća Lobora i uključen u lokalnu politiku i razvoj cijele općine, tako da mi to nije bilo nepoznato. Moj početak karijere je zapravo počeo radom u udrugama, to je bila Udruga Sveta Ana koju sam vodila, ali ostale udruge u kojima sam bila aktivna članica i kroz rad svih tih udruga pojavila se želja da svojim radom, znanjem i sposobnostima koje sam smatrala da imam, doprinosim još boljem razvoju svoje općine. Upravo su počeli i EU fondovi i ti razni natječaji i javni pozivi, možemo zapravo reći počelo je jedno drugačije funkcioniranje rada i vođenja jedinica lokalne samouprave. To je bila moja odskočna daska jer kad sam vidjela da smo od jedne udruge koju je osnovalo nas petero ljudi izgradili  organizaciju koja zapošljava 35 djelatnika i to u jednom takvom malom mjestu, to je itekako značajno, i tako sam odlučila da svojim radom želim doprinijeti razvoju svojeg mjesta, svoje općine. Nakon toga sam uz podršku obitelji krenula u političke vode, tu moram napomenuti da sam roditelj djeteta s teškoćama u razvoju, imam i OPG i bez podrške svoje obitelji sigurno ne bi mogla raditi ovaj posao.

Otvorenje Kulturnog centra u Loboru

ZIP: Politika je još uvijek „muški svijet“. Kako Vam je raditi u tom muškom svijetu?

Bilo je zanimljivih situacija, ali ja nisam nikada imala problema sa svojim muškim kolegama, bila sam dobro primljena, imala sam punu podršku te se to i sada dokazalo na stranačkim izborima gdje su me izabrali za potpredsjednicu Županijske organizacije HDZ-a. Uvažavaju moje mišljenje i stavove, a naravno da želim biti poticaj i svim ostalim članicama i ženama da se uključe u politiku. Još uvijek je to muški svijet, no ima puno žena koje trebaju samo malo poraditi na samopouzdanju, a imaju volju uključiti se u politiku, nije to više kao nekada kada su žene bile samo doma a politika je bila samo za muškarce, tu je poljuljano to žensko samopouzdanje i mislim da mi žene koje smo se odvažile biti u političkom svijetu  moramo prije svega  svojim primjerom i radom biti njima podrška da i one se odvaže i uključe u rad politike.

ZIP: Na koje projekte ste posebno ponosni?

Teško mi je izdvojiti projekte jer mi je svaki bitan i kada ga realiziramo on ima posebno značenje za jedan dio naših žitelja. Imamo više projekata koje smo odradili, recimo naš dječji vrtić Ivančica u Loboru gdje je 80-tero djece i to je neprocijenjenog značaja, tu je i naša općinska zgrada koja je stvarno bila derutna, u jako lošem stanju te da nismo krenuli sa obnovom moguće da bi došlo i do urušavanja, te sada imamo normalne poslovne uvjete za vođenje općine. Lobor je dobio i kulturni centar, koji ja volim nazvati Loborski kulturni kutak kojeg su u svakom slučaju svi naši stanovnici zavrijedili, imamo i glazbenu školu koju smo otvorili zajedno sa osnovnom školom prije 3 godine. Mi smo malo mjesto ali imamo preko 10 akademski obrazovanih glazbenika i već sada imamo jako puno kulturnih manifestacija. Kad smo i kod turizma mi smo u fazi završetka jednog turističkog projekta a to je proširenje i rekonstrukcija naše poučne staze i uređenje sportske kuće, to će biti jedan projekt koji ćemo mi moći ponuditi svim školama i turističkim zajednicama gdje će se moći odvijati i škole u prirodi, također jedan vrijedan projekt i ulaganje u razvoj turizma. Nerazvrstane ceste, ja uvijek naglašavam su nam prioritet i  radim nekako na tome. Mi smo po površini jako velika općina i voljela bih da u svim mjestima imamo neke osnovne komunalne uvjete kao što imamo u centru. Do sada smo uredili preko 20 kilometara nerazvrstane ceste, tako da nam je i to bitan projekt, zato mi je teško izdvojiti samo jedan jer j svaki projekt bitan projekt za razvoj našeg Lobora i za naše mještane. Uvijek kada planiramo proračun i radimo programe surađujemo sa našim Mjesnim odborima i  mještanima i zato nam svaki taj projekt puno znači.

ZIP: Spomenuli ste da imate puno raznih manifestacija. Koje su Vam najznačajnije?

Najznačajnija manifestacija nam je definitivno „Janine“ po kojem smo već poznati i brendirani, a u sklopu „Janina“ odvija se i „Loborfest“, međunarodni festival polki i valcera. Ove godine smo imali preko 2500 posjetitelja na samom „Loborfestu”. Tu su i „Dani Franje Horvata Kiša“ kulturna manifestacija uz pokroviteljstvo Ministarstvo kulture i medija i Krapinsko-zagorske županije.  Ove godine planiramo trajanje manifestacije više dana, pokrenuli smo suradnju sa općinom u Istri gdje je također Franjo Horvat Kiš imao svoje putopise, tako da ove godine u rujnu polažemo i spomen ploču Franji Horvatu Kišu i to je manifestacija koju želimo dići na jedan viši nivo. Tu je i Loborski fašinjek koji ima najstariju tradiciju održavanja u Zagorju, a ove godine oživili smo i „Fašničku svadbu“ i bilo je jako puno sudionika, vodili smo brigu o mjerama Stožera zbog COVID-a i nadamo se da ubuduće to za manifestacije neće trebati.

Zatim imamo manifestaciju „Loborska devenica“ koja je počela prije šest godina, ali imali smo stanku od dvije godine zbog korone, priprema se najbolja devenica, pa se nadamo da će se ove godine ponovno moći održati. Zadnja je bila 2019., u stručnom žiriju bio nam je naš poznati kuhar iz Zagorja Tomislav Špiček i tom manifestacijom nekako idemo u smjeru zaštite te „Loborske devenice“ kao jedno autohtono jelo sa područja Općine Lobor, a svakako želimo uključiti i Loborski lopar. Tu su bitna i naša vjerska događanja, hodočašća Majci Božjoj Gorskoj u suradnji sa našom župom: hodočašća lovaca, hodočašće obrtnika, hodočašće OPG-ovaca i hodočašće branitelja sjeverozapadne Hrvatske koje se održalo protekli vikend, a tijekom godine ima i ostalih vezanih uz vjerske blagdane. Pokušavamo to promovirati i uključiti to više sudionika jer nam je važan segment u turizmu i taj vjerski turizam koji je vezan uz Svetište Majke Božje Gorske u Loboru.

To je i najstarije hrvatsko svetište u kojem bi se u skorije doba trebala obnoviti postojeća crkva i otvoriti arheološki park. Imamo i našu krstionicu koja je pronađena između IV i VII stoljeća, tu je i prvi zapisnik pohoda Hrvata i stvarno tu imamo jednu kulturno bogatu povijest i baštinu koju moramo obnoviti, očuvati od zaborava, brendirati  i otvoriti za sve naše turiste i posjetitelje. Još trebamo puno ulagati u infrastrukturu i obnovu samog svetišta i tu se uključilo i svake godine uređenje samog svetišta sufinancira Ministarstvo kulture. S naše strane pri završetku smo uređenja poučne staze, a imamo i neke druge planove za projekte usmjerene na razvoj turizma u Loboru. Općina Lobor smještena je podno Ivanščice i dosta smo udaljeni od svih većih centara tako da se ne možemo okrenuti industrijskoj proizvodnji, nego nam je prednost skoro netaknuta priroda, kulturna baština i manifestacije, ali je to idealno za turizam. Puno pomažemo našim OPG-ovima u razvoju ruralnog turizma i ekološke proizvodnje. Naša strategija razvoja turizma na kojoj radimo već godinu dana je pri kraju i svakako nam je prioritet uređenje turističke infrastrukture, a nakon toga i sve ostalo to je potrebno kako bi bili turistima atraktivni.

Ljubica Jembrih sa djelatnicama Općine Lobor

ZIP: Što su Vam prioriteti u poslu?

Svakako mi je prioritet još bolji razvoj naše Županije, našeg istoka, mislim da se moramo još više povezati i zajednički nastupati, mislim da smo mi u Zagorju dosta zakinuti ako gledamo cijelu našu domovinu i da stvarno moramo staviti glave skupa kako bi to promijenili. Visoka politika neka se vodi na nacionalnoj razini, svi mi imamo i stranačku pripadnost i to je dobro i normalno i ja to poštujem, ne bi bilo dobro da smo svi istomišljenici, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Naravno da svatko mora raditi i prema stranačkom programu i braniti svoje političke boje, ali kad imamo strateške, zajedničke ciljeve, onda nam taj program mora biti zajednički cilj, nastup i lobiranje zajedničko, zajedno ga realizirati i zajedno se fotografirati nakon uspješno postignutog cilja. To je onda za sve nas, za sve naše ljude, za naše Zagorje. Mislim da tu svi zajedno moramo poraditi još puno na tom zajedništvu i da bi puno mogli naučiti od nekih drugih koji upravo tako zajednički nastupaju. Žalosno je ako propuštamo sve ove prilike zbog naše različite stranačke pripadnosti. Lijepo nam je tu živjeti, mi smo siguran kraj, ovaj naš istočni dio je miran i siguran i te uvjete za život moramo još poboljšati da bi nam mladi ostali tu na ovim našim zelenim bregima. Fokus nam trebaju biti naši mladi, mladi moraju biti zadovoljni, treba im osigurati dobro radno mjesto, pristojna primanja, dodatne popratne sadržaje koje su im potrebne za stvaranje obitelji.

ZIP: Što vam je misao vodilja u poslu?

Misao vodilja mi je da uvijek ostvarim svoj zacrtani cilj. Uvijek imam želja i ciljeva, život bez ciljeva, izazova i želja bio bi prazan i monoton, ali ja uvijek gledam da do tog cilja dođem sigurnim korakom, ne volim iza sebe zatvarati vrata jer nikad se ne zna što život nosi. Imam uvijek cilj, ali nemam vremenski rok tako da se ne opterećujem time da nešto nisam odmah ostvarila, jer ću to u dogledno vrijeme sigurno ostvariti. Neka bude zdravlja i mira kako ja uvijek volim govoriti i sve ćemo polako odraditi.

Marija Vučković i Ljubica Jembrih

ZIP: Koja bi bila Vaša poruka ženama ako žele uspjeti u politici?

Politika je na žalost stigmatizirana, ali mi žene ne smijemo gledati na to tako. Trebamo dati jedna drugoj podršku jer ako imamo volju, sposobnosti imamo jer „držimo tri ugla kuće i četvrti podupiremo“, treba se ohrabriti i krenuti. Loših strana uvijek ima u svakom poslu, pa tako i u politici, ne obazirem se na to i želim naglasiti da svojim radom, svojim djelovanjem svatko od nas može doprinijeti da nam svima bude bolje. Muškarci imaju svoj način rada, mi imamo svoj i naša sinergija može samo svima nama donijeti dobro. Uvijek ima ljubomornih ljudi, ali ako imaš svoj cilj i radiš prema svojim načelima, nema prepreka. Žene budite jedne drugima podrška, ohrabrite se i podržavajte međusobno, dajmo prostora i mlađim kolegicama da uđu u politiku ili bilo koji drugi posao i da zajednički krojimo svima nama budućnost.

Ženski tim Općine Lobor

Kod nas u Općini Lobor sve smo žene, mi smo jedan mali, ali hrabri tim koji ide naprijed i dalje ćemo ići zajedno naprijed. Uvijek ima prepreka, dobrih i loših dana i sve se to prebrodi. Ja vjerujem u nas i vjerujem u međusobnu podršku žena i ovo je definitivno i poziv svim ženama da se aktivno uključe u politiku, da nas bude više, da aktivno kreiramo razvoj svog mjesta, svoje zajednice, svoje domovine. Budimo jedinstvene, iskrene, dostojanstvene i ponosne i jedne drugima najveća podrška.

Ljubica Jembrih na Okruglom stolu Žene i politika u Kzž 30.06.2022.
Pripremanje projekata
Jasna Petek i Ljubica Jembrih – Okrugli stol Žene i politika u Kzž 30.06.2022.
HDZ Lobor-arhiva
Ljubica Jembrih i Žarko Tušek

sleljak/zip.com.hr 30.08.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo4 dana ago

Pušćan Filip Čutura odličan na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Kazahstanu

Ovoga proljeća svojim je znanjem Općinu Pušću, ali i cijelu Hrvatsku, na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Astani u Kazakhstanu...

Inspirativne priče5 dana ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je prije svega potrebna hrabrost”- poručila je Drenški Cvrtila, psihoterapeutkinja

U četvrtak, 25. svibnja, gošća emisije bila je Ljiljana Drenški Cvrtila, privatna poduzetnica, vlasnica obrta ProEduca, profesorica psihologije, magistra ekonomije,...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad puno radiš, uspjeh dolazi sam po sebi”-poručio je Kralj, privatni poduzetnik i utemeljitelj Zagorske televizije.

U četvrtak, 18. svibnja, gost emisije bio je Nenad Kralj, privatni poduzetnik, utemeljitelj Zagorske televizije. Poslovni put počeo mu je...

Inspirativne priče2 tjedna ago

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada i predsjednik Poslovog kluba “Skup za Zagorje” najavio otvaranje dvorca Miljana javnosti

Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje kazao je kako uvijek podržavaju sve inicijative vezano za investicije, turizam i ulaganja...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad bi se povezalo više tvrtki u Zagorju, bili bi bolji rezultati za sve nas. Svima bi nam bilo bolje- to je sigurno”- poručio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris

U četvrtak, 11. svibnja, gost emisije bio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris, najvećeg izvoznika gumeno-tehničke robe u...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je potrebno puno ljubavi za ono što radite, a bitna je i suradnja i pozitivan stav”- poručila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina

U četvrtak, 4. svibnja, gošća emisije bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović. Završila je gimnaziju u Krapini,...

Društvo1 mjesec ago

“Povijest žena” – knjiga koja na popularan i djeci pristupačan način prikazuje povijest žena od prapovijesti do suvremenosti

Ilustrirana knjiga koja govori o položaju žena kroz povijest, namijenjena je prije svega djeci, no u njoj će uživati dakako...

Društvo1 mjesec ago

“Postani i TI, djevojka IT” – obilježen Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) obilježen je organizacijom virtualnog okruglog stola.  Središnji državni ured za...

Inspirativne priče1 mjesec ago

ZIP četvrtkom –”Za uspjeh samo morate biti uporni, i imati ljubavi prema poslu koji radite”-poručio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja

U četvrtak, 27. travnja gost emisije bio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. U ranoj mladosti želio je biti...

Društvo1 mjesec ago

PIK PAK – kuća za djecu Hrvatskoga zagorja namijenjena druženju i učenju

Izgradnja energetski učinkovite kuće u kojoj će se okupljati djeca predškolske i osnovnoškolske dobi kako bi razvijali talente i kreativno...

Facebook

Aktualno