Connect with us

Infrastruktura

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Svetog Križa Začretje

U Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretje je danas, 14. rujna održana svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Sveti Križ Začretje.

Predsjednik Općinskog Vijeća Ivica Roginić otvorio je svečanu sijednicu te pozdravio sve prisutne te kazao kako će na Sjednici imati 4 dnevne točke reda– prigodno izvješće općinskog načelnika, dodjela javnih priznanja Općine Sveti Križ Začretje, pozdravna riječ gostiju i kulturno umjetnički program.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos poželio je svima dobrodošlicu te krenuo sa prigodnim izvješćem.

Financijska konstrukcija Općine je stabilna, prvenstveno zahvaljujući onima koji najduže tu obitavaju, onima koji rade, a to je sustav obrtništva i sustav poduzetništva- kazao je Kos.

Istaknuo je i kako su danas uspjeli realizirati jednu investiciju, a to je da će i tvrtka iz Huma na Sutli preseliti u Sveti Križ Začretje, te se tome vesele, jer to znači za njih, nova radna mjesta, nova komunalna naknada, novi prihod za općinu koja znaći i daljnu stabilnost ove lokalne jedinice samouprave.

Kos je najavio i novu investiciju, dogradnju dječjeg vrtića.

-Danas su potpisani novi ugovori i krećemo u dogradnju kako bi mogli zbrinuti potrebe naših najmlađih- rekao je Kos te dodao kako ovih dana kreću i u gradnju dječjeg igrališta u sklopu PŠ u Sikirišću vrijednosti oko 90 tisuća eura.

Istaknuo je kako su se pojavile potrebe i za jednosmjenskom nastavom, te su zajedno sa Županijom krenuli u preprojektiranje škole, projektiranje nove školske dvorane koja nosi novi napredak ali i nove obveze, pošto se očekuje da će Županija i Općina sufinancirati taj veliki projekt.

-Za nas to znači prekretnicu u obrazovanju, stvaranju novih vrijednosti i mogućnosti za širenje i kulturnih programa- rekao je Kos.

Osvrnuo se i na Europske fondove iz kojih su uspjeli izvući preko 1 milijun eura, te su realizirali neke investicije koje su potegnuli još iz 2022. godine, koje su napravili vlastitim sredstvima, a isto tako klizišta i prometnice koje nisu bili u mogućnosti sami realizirati, realizirali su sredstvima Fonda za zaštitu okoliša.

Ponosan sam na sve realizirane projekte, na dobru suradnju između i kulture i sporta, pokazali smo unatrag mjesec dana što od kulture možemo napraviti, čime se možemo podićiti, na koji način su nas i posjetitelji zapravo nagradili- rekao je Kos te istaknuo kako je Prvi glas Zagorja polučio izvrsne rezultate te da kreću u stvaranje novog festivala za 2024. godinu.

Naglasio je još jedan projekt koji im je od velike važnosti, za koji su jučer potpisani ugovori, a tiće se naselja Sikirišće.

-Kompletno naselje Sikirišća se kopa, stavlja se mješovita odvodnja, tako da ćemo rješiti jedan veliki dio projekta, i poslje nas dolazi ŽUC koji treba sanirati prometnicu do kraja- pojasnio je Kos, te dodao kako je puno posla pred njima no da se veseli svim tim događanjima, i čestitao Dan Općine i župe.

U ime načelnika i gradonačelnika prisutnima se obratio gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je istaknuo da je Sveti Križ Začretje jedna od općina s najviše potencijala, a da je taj potencijal ovdje i iskorišten.

–Redovito dolazim ovdje već 30 godina, i primijetio sam da se gospodarska zona stalno mijenja. Niču hale i najavljuju se velike investicije koje život znače, posebice manjim jedinicama lokalne samouprave- rekao je Gospočić te čestitato na svemu što rade.

Velečasni Vladimir Drnetić je kazao kako je župa uz pomoć Općine provela određene sanacije i privela kraju sve što su zamislili.

-Ono što je učinjeno vjerujem da nam može biti na ponos, a dani koji dolaze su dani koje ćemo ispuniti vjerom, hrabrošću i nesebičnošću – poručio je Drnetić. 

Župan KZŽ Željko Kolar kazao je kako ovdje još ima prostora za napredak, no da se trebaju poklopiti državne investicije i da se državna infrastruktura mora prilagoditi onome što jena lokalnoj i regionalnoj razini.

–Veseli me što su Hrvatske željeznice krenule u rekonstrukciju pruge Zabok – Krapina, što će omogućiti bolju povezanost. Uz to, tu je onda i ova velika investicija humskog ‘Vetropacka’. Trebalo je za to izmijeniti i prostorni plan, i dodati jedan kolosijek, no sve će to dodatno ojačati gospodarstvo na ovom području – rekao je Kolar, te dodao da što se tiče Županije, najveća investicija će biti u području obrazovanja.

– Moram istaknuti odličnu suradnju s ravnateljem škole ovdje u Začretju, ali i naglasiti da je ova reforma koju provodimo na razini cijele zemlje, a tiče se energetskih obnova škola, izgradnji sportskih dvorana, uvođenja jednosmjenske nastave i ostalo, nešto sjajno. Na nama je da prepoznamo talente kojih ima te da im omogućimo uvjete da mogu napredovati – rekao je Kolar.

Zahvalnice Općine ove su godine dodijeljene Karolini Šimag, Ljubici Radovečki, Želimiru Ležu, Đurđici Mihovilić, Ljubici Komljenović, Mariji Dragčević, Vladimiru Drnetiću i Renati Roginić.

tleljak/zip.com.hr 14.09.2023.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo1 dan ago

Prijavite se i sudjelujte na međunarodnoj konferenciji “Industrija Zagorja”

Županijska komora Krapina u suradnji sa Poslovnim klubom slovensko-hrvatskih poduzetnika organizira međunarodnu konferenciju, Industrija Zagorja. Ova konferencija, okupiti će vodeće...

Inspirativne priče2 dana ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspijeh je potrebno puno rada, ljubavi i strasti prema poslu koji radiš”-poručila je Vanja Potočki

U četvrtak, 09. svibnja, gošća emisije bila je Vanja Potočki, direktorica Potočki prometa i vlasnica putničke agencije Potočki Travel iz...

Društvo1 tjedan ago

Saša Vejnović osvojio nagradu Marija Jurić-Zagorka za novinarski projekt “Uspješni Romi nisu samo mit – Serijal priča o Romima”

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 4. svibnja 2024. godišnje nagrade za najbolje novinarske radove za 2023. godinu. Nagradu Marija Jurić-Zagorka...

Društvo2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM- “Za uspjeh je potrebna upornost, volja, želja, trud i ustrajnost te naravno ne odustajanje na prvoj prepreci” – kazao je Dragutin Obadić

U četvrtak, 02. svibnja 2024. godine, gost emisije bio je Dragutin Obadić, vlasnik Autoškole “Dragec – promet” iz Krapine. “Dragec-Promet”...

humanitarne akcije2 tjedna ago

Izgradimo zajedno dječju PIK PAK kuću da nam djeca budu slobodna, važna i sretna – poručila Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok

Prošla je godina dana od kad je u Regaleriji u Zaboku predstavljen projekt PIK – PAK kuće Društva “Naša djeca”...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-” Poručila bi svima da prihvate sve prilike koje im se pruže, jer bez volje za ići naprijed nema napretka- poručila je doktorica Maja Svetec.

U četvrtak, 25. travnja, gošća emisije bila je Maja Svetec, doktorica medicine, specijalistica hitne medicine i voditeljica Objedinjenog hitnog prijema...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče4 tjedna ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče1 mjesec ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo1 mjesec ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Facebook

Aktualno