Connect with us

Institucije

Uvode se nove tehnologije u rad Poduzetničkog centra KZŽ – roboti na raspolaganju posjetiteljima inkubatora i sudionicima na edukacijama

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održana je u petak, 26. siječnja 2024. konferencija na temu realiziranih aktivnosti Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini s osvrtom na planove za 2024. godinu.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša na početku je naglasila koje sve poslove rade u Poduzetničkom centru, jer većinom svi se na terenu pitaju što zapravo oni rade.

-Različite aktivnosti grupirali smo u četiri glavne dimenzije našeg poslovanja. U dimenziji koje nazivamo poduzetništvo, bavimo se upravljanjem ovim inkubatorom, održavanjem ove zgrade ali i kontinuirano dajemo potporu svojim stanarima zgrade i provodimo programe za razvoj poduzetništva i start up programa. U dimenziji poslovanja koju smo nazvali inovacije provodimo aktivnosti kroz digitalni inovacijski centar za zdravlje i medicinsku informatiku, ali se bavimo i podizanjem razine digitalne pismenosti naših stanovnika i poduzetnika, kao i učenika, te pripremamo i provodimo projekte za gospodarstvo i poljoprivrednike. Sektor poticanje ulaganja je treća dimenzija našeg poslovanja u kojoj smo se posvetili pozicioniranju Krapinsko-zagorske županije kao regije koja je privlačna za ulaganja. Zatim zadnji horizontalni element smo nazvali kultura i karakter gdje profiliramo Poduzetnički centar i Krapinsko-zagorsku županiju i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini kao jedan centar sveobuhvatne potpore razvoju poduzetništva, a bavimo se i jačanjem kompetencija naših djelatnika – pojasnila je na samom početku Matuša.

-Što se tiče projekata gospodarstvenika i poljoprivrednika, za EU fondove imamo pripremljenih devet projekata, za potpore za samozapošljavanje osam, za kreditne linije šest, dok za nacionalne natječaje za udruge imamo pripremljenih pet projekata. Prihodi su nam u prošloj godini iznosili nešto više od 479.000 eura, a rashodi nešto manje od 476.500 eura – rekla je Matuša.

Tijekom konferencije prezentacijom je iscrpno prikazala sve aktivnosti koje su trajale tijekom cijele 2023. godine, kao i rezultate kojima se mogu pohvaliti. U Poduzetničkom centru zaposleno je 13 djelatnika, tijekom godine provodili su 20-ak edukacija za djelatnike, 285 informiranja i savjetovanja, organizira su radionice na kojima je sudjelovalo 2479 sudionika, pripremili su 46 projekata za tržište vrijednosti 41.296.013 eura, a broj novostvorenih radnih mjesta kroz provedene projekte je 57.

Kada se Inkubator pogleda u brojkama, naglašeno je kako su tijekom 2023. godine imali 14 fizičkih stanara  u Krapini i 2 u Zaboku, virtualnih stanara 28, 16 korisnika je koristilo coworking prostor, u tvrtkama koje su stanari zaposleno je 58 djelatnika, prihodi tvrtki koji su u inkubatoru u 2022. godini iznose 1,93 milijuna eura što je 115 posto više nego u 2021. godini.

Za ovu, 2024. godinu direktorica Matuša najavila je nastavak svih započetih projekata, također je kazala da planiraju i nova ulaganja, privlačenje investitora i još bolje pozicioniranje Poduzetničkog centra i Krapinsko-zagorske županije i u Hrvatskoj, a i na međunarodnom nivou.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da rade puno i da neke stvari rade jedini u Hrvatskoj te da je obim aktivnosti vezano za projekte, ulaganja i za inovacije na razini puno većih regija, ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje.

-Pozicionirali smo se, imamo znanje, imamo iskustvo, imamo sjajnu suradnju sa institucijama, ne samo na području Republike Hrvatske, nego i van nje kroz raznorazne Saveze, imamo  certifikate i vrlo smo jednostavno se pozicionirali. Zbog čega je to tako? Zato što smo točno znali što želimo, točno smo znali kud idemo, puno smo radili na tome i to je razlog zbog čega imamo i takve rezultate – naglasio je župan te zahvalio svim djelatnicima i direktorici Matuši na suradnji i zalaganju.

-Moramo stalno ulagati i razvijati se, pametno, zeleno, digitalno, tu je, naravno, robotika, tu su nove tehnologije, tako da ćemo mi u ovoj godini uvesti jednog novog domaćina ovdje u naš Poduzetnički centar  – robot koji će voditi posjetitelje i koji će uz pametnu inteligenciju biti napunjen sa svim potrebnim podacima da bi mogao odgovoriti na sva pitanja koji će mu potencijalni posjetitelji našeg Poduzetničkog centra postavljati i imat ćeš sve informacije o našim stanarima, projektima i  uslugama i to će biti jedan novi iskorak – najavio je župan.

Također je najavio i drugog robota koji će biti na raspolaganju za sve vrste edukacije koje rade ovdje u Poduzetničkom centru.

-U tijeku je i dokup zemljišta, da proširimo ovo zemljište oko našeg Poduzetničkog centra jer nam je u planu izgradnju Zdravstvenog HUB-a, to je isto vrijedan projekat vezan i za našu konferenciju Invest in Zagorje, konferenciju koja je formalno vezana za zdravstvo i zdravstveni turizam i uz investicije o kojima smo govorili, zapravo samo zatvaramo jedan krug – poručio je Kolar te najavio još lijepih vijesti koje će objaviti slijedeći tjedan i naglasio da je Krapinsko-zagorska županija najbolja u Hrvatskoj po izdvajanjima potporama obrtništvu.

sleljak/zip.com.hr 26.01.2024.

Continue Reading

Aktualno